Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
комментированный административній кодекс (1-88)....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
1.36 Mб
Скачать

1. За наявності підстав, зазначених у статтях 27—29 цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов'язані заявити самовідвід.

2. За цими ж підставами їм може бути заявлено відвід осо­бами, які беруть участь у справі.

3.         Відвід (самовідвід) повинен бути вмотивований і заявле­ний до початку судового розгляду. Заявляти відвід (самовідвід) після цього можна лише в разі, якщо про підставу відводу (самовідводу) стало відомо після початку судового розгляду. 

1. Відвід і самовідвід є процесуальними засобами забезпечен­ня безстороннього і об'єктивного розгляду і вирішення адміністративних справ у суді. Цим пояснюється досить детальна ре­гламентація пов'язаних з відводами (самовідводами) питань.Наприклад, у ст. 127 КАС України міститься положення про те,що головуючий зобов'язаний роз'яснити учасникам процесу їх право заявляти відводи. Він повинен це зробити після оголошення складу суду і прізвищ осіб, які беруть участь у справі.

Частина 1 коментованої статті передбачає обов'язок судді, секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста, перекладача повідомити про наявність обставин, які згідно зі ст. 27—29 КАС України можуть бути підставою для їх відводу (самовідво­ду). Самовідвід є обов'язком зазначених осіб, оскільки вони мо­жуть знати про наявність підстав, які невідомі для інших учас­ників судового процесу і сторін.

2.         Якщо суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач не заявили про самовідвід, ч. 2 коментованої статті передбачене право їх відводу за тими ж обставинами, яке належить особам, що беруть участь у справі.

3.    Відвід може бути як усним, так і письмовим. Але в будь-якому випадку він повинен бути вмотивований і заявлений до початку судового розгляду. Нічим не підтверджена вимога від­воду зазначених учасників судового адміністративного процесу не може бути задоволена. Особа, яка порушує клопотання про відвід, має надати докази неможливості участі відповідного учасника адміністративного судового процесу.

Зміст усного відводу має бути занесений до протоколу судово­го засідання (журналу судового засідання при фіксуванні судо­вого процесу технічними засобами (паралельно запису судового засідання, здійсненого за допомогою технічного засобу), письмовий відвід залучається до матеріалів справи.

У випадку, якщо підстави для відводу (самовідводу) судді, секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста, перекла­дача стали відомі суду після початку судового розгляду, суд зо­бов'язаний повідомити про них у судовому засіданні для вирі­шення питання про відвід (самовідвід) зазначених осіб. Заява про відвід (самовідвід) задовольняється у випадку, якщо заяв­ник не знав і не міг знати про підстави для відводу (самовідво­ду). У разі, коли суд з'ясує, що відвід (самовідвід) невчасно за­явлений навмисно, він може кваліфікувати це як свідоме на­вмисне затягування адміністративного судового процесу і зло­вживання особою своїми процесуальними правами. Але навіть встановивши несумлінність особи, яка навмисно порушила пе­редбачений порядок завалення відводу, суд повинен задоволь­нити таку заяву, якщо вона свідчить про обставини, що викли­кають сумніви щодо об'єктивності розгляду адміністративної справи даним складом суду або за участю зазначених у КАС України інших учасників процесу.

Стаття 31. Порядок вирішення питання про відвід (самовідвід)