Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
комментированный административній кодекс (1-88)....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
1.36 Mб
Скачать

1. У разі заявлення відводу (самовідводу) суд повинен вислухати особу, якій заявлено відвід, якщо вона бажає дати пояснення, а також думку осіб, які беруть участь у справі.

2. Питання про відвід вирішується в нарадчій кімнаті ухва­лою суду, що розглядає справу. Заява про відвід кільком суд­дям або всьому складу суду вирішується простою більшістю голосів.

3.        Ухвала за наслідками розгляду питання про відвід (само­ відвід) окремо не оскаржується. Заперечення проти неї може бути включене до апеляційної чи касаційної скарги на поста­ нову чи ухвалу суду, прийняту за наслідками розгляду справи.

1. Питання про відвід (самовідвід) учасників судового про­цесу, зазначених у ст. 27 КАС України, розглядається з дотри­манням процесуальної форми, встановленої законом. Особа, якій заявлено відвід, може, якщо висловить таке бажання, але не зобов'язана давати пояснення по суті заявленого їй відводу.Висловити свою думку з цього приводу мають право особи, які беруть участь у справі. Суд повинен вислухати особу, якій за­явлено відвід і яка бажає висловитися з цього приводу, а також думку осіб, які беруть участь у справі.

Серед передбачених у ст.ст. 27, 28, 29 КАС України є такі підстави, що вимагають відвести члена суду або учасника су­дового процесу, названого ст.27 КАС України, без обговорен­ня. Цими підставами є участь судді у розгляді цієї справи або пов'язаної з нею справи у якості представника, секретаря су­дового засідання, свідка, експерта, спеціаліста, перекладача; родинні відносини суддів між собою або із стороною чи інши­ми особами, які беруть участь у справі; підстави, передбачені ст. 28 КАС України. Якщо заява про відвід ґрунтується не на зазначених фактах, суд повинен з'ясувати достатність підстав для відводу (самовідводу) відповідних осіб. Необґрунтовані заяви суд відхиляє.

2.  Відповідно до ч. 2 коментованої статті питання про відвід суд повинен вирішувати в нарадчій кімнаті. За результатами вирішення питання про відвід (самовідвід) суд, що розглядає справу, приймає ухвалу. Заява про відвід кільком суддям вирішується у колегіальному порядку. Підрахунок голосів при заявленні відводу кільком суддям або всьому складу суду вирішується простою більшістю голосів.

У випадку відводу судді, який розглядає адміністративну справу одноособове, питання про його відвід вирішується ним в нарадчій кімнаті та оформлюється ухвалою.

3.Ухвала, яка приймається за наслідками розгляду питання про відвід (самовідвід) окремо не оскаржується. Заперечення проти неї може бути включене до апеляційної чи касаційної скарги на постанову чи ухвалу суду, прийняту за наслідками розгляду справи.

Стаття 32. Наслідки відводу (самовідводу) судді

1. У разі задоволення відводу (самовідводу) судді, який розглядає справу одноособове, адміністративна справа розглядається в тому самому адміністративному суді іншим суддею.

2.        У разі задоволення^відводу (самовідводу) комусь із суддів або всьому складу суду, якщо справа розглядається колегією суддів, адміністративна справа розглядається в тому самому

адміністративному суді тим самим кількісним складом колегії суддів без участі відведеного судді або іншим складом суддів.

3. Якщо після задоволення відводів (самовідводів), немож­ливо утворити новий склад суду, суд вирішує питання про пе­редачу справи до іншого адміністративного суду в порядку, встановленому статтею 22 цього Кодексу.

1. Внаслідок позитивного вирішення питання про відвід (са­мовідвід) суду виникає питання про необхідність призначення іншого судді або іншого складу суду. Норми коментованої стат­ті регламентують порядок вирішення цього питання.

Після відводу (самовідводу) судді, який розглядає справу од­ноособове, адміністративна справа розглядається в тому само­му адміністративному суді, але іншим суддею.

У зв'язку з відводом судді адміністративна справа має бути відкладена на строк, протягом якого новий суддя матиме мож­ливість ознайомитися з матеріалами справи.

2.    Після задоволення заяви про відвід (самовідвід) когось із суддів, у випадку розгляду адміністративної справи колегією суддів адміністративна справа розглядається в тому самому ад­міністративному суді тим самим кількісним складом колегії суддів без участі відведеного судді. Якщо задоволена заява про відвід всього складу суду, адміністративна справа також розглядається в тому самому адміністративному суді, але іншим складом суддів.

3.    Можливі випадки, коли задоволення відводів (самовідво­дів) унеможливлює розгляд адміністративної справи у суді,який мав розглядати справу відповідно до територіальної та предметної підсудності. В таких випадках, коли після задово­лення відводів (самовідводів), неможливо утворити новий склад суду, суд вирішує питання про передачу справи до іншого адмі­ністративного суду в порядку, встановленому статтею 22 КАС України (детальніше див. коментар до неї).

Стаття 33. Повістки