Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
комментированный административній кодекс (1-88)....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
1.36 Mб
Скачать

1. Суд під час судового розгляду адміністративної справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

2. Фіксування судового засідання технічним засобом здій­снює секретар судового засідання або за розпорядженням головуючого інший працівник апарату суду.

3.   Носій інформації, на який здійснювався технічний запис судового засідання (касета, дискета, компакт-диск тощо), є до­ датком до журналу судового засідання і після закінчення судо­вого засідання приєднується до матеріалів справи.

1. Гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами вперше закріплено Конституцією Укра­їни у якості засад здійснення правосуддя. Відповідно до п. 7 ч. З ст. 129 Конституції України реалізація принципу гласнос­ті судочинства забезпечується за допомогою повного фіксуван­ня судового адміністративного процесу технічними засобами. Повний і точний запис судового процесу технічними засобами важливий як для суду, так і для осіб, що беруть участь у справі.2. Зміст цієї статті має тлумачитися з врахуванням п. 2-1 розділу VII КАС в редакції Закону України від 08.09.2005.

Фіксування судового адміністративного процесу технічними засобами усуває сумніви у вірності і повноті ведення протоколу судового засідання, підвищує довіру до суду.

Якщо особа, яка бере участь у справі, вимагає повного фіксу­вання судового засідання, або суд виявить таку ініціативу, пов­не фіксування судового засідання відбувається за допомогою звукозаписувального технічного засобу. В даному випадку уточнюється поняття технічного засобу, який використовуєть­ся — звукозаписувальний технічний засіб. Отже, у судовому за­сіданні обов'язково фіксується мовна інформація. Однак стат­тею, що коментується, не встановлюється вид звукозаписуваль­ного пристрою, що дає можливість розширювального тлума­чення: такими пристроями можуть бути магнітофони, диктофони, цифрові та аналогові пристрої звукозапису тощо. Крім цього, законом не заборонено використання інших засобів фіксування процесу. Тому з дозволу суду можуть бути викорис­тані відеозаписувальні пристрої, особливо у випадку, коли це є доцільним з точки зору оцінки доказів.

Наприклад, відповідно до ч. 8 статті 12 КАС України особи, присутні в залі судового засідання, можуть використовувати портативні аудіотехнічні засоби. Проведення в залі судового за­сідання фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуван­ням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню допускаються на підставі ухвали суду за наявності згоди на це осіб, які беруть участь у справі, крім тих, які є суб'єктами владних повноважень.

Зафіксована таким чином інформація (на вимогу особи, що бере участь у справі, або за ініціативою суду), має значення пер­винного джерела інформації, на основі якої складатимуться друковані тексти запису судових засідань.

Інформація, зафіксована у електронній формі, має форму електронного документа. Відповідно до Закону України від 22 травня 2003 р. «Про електронні документи і електронний до­кументообіг» електронний документ є таким, в якому інформа­ція подана в електронній формі, що включає необхідні реквізи­ти, в тому числі електронний цифровий підпис. Електронний документ може бути створено, передано, збережено, оброблено і перетворено у візуальну форму подання.

Враховуючи значення інформації, яка зафіксована за допо­могою технічних засобів, і яка є документом, до неї висувають -

ся певні вимоги. По-перше, запис зроблений згідно з встановле­ною процедурою і за своїм змістом відображає хід судового за­сідання. По-друге, цей запис повинен мати відповідні реквізи­ти. Визначення реквізитної частини запису визначається вимогами норм процесуальних законів, тому у ньому мають бути зазначені назва адміністративного суду та його юридична адреса, дата, час та місце проведення судового засідання, пріз­вище секретаря тощо. Ця інформація може бути зафіксована як бланкова, без озвучення у судовому засіданні. Інформація про склад суду, назва та номер справи, відомості про сторони, які беруть участь у справі та інші фіксуються у судовому засі­данні шляхом її озвучення.

Відповідно до наказу Державної судової адміністрації Укра­їни від 29 квітня 2004 р. «Про створення належних організа­ційних передумов для повного фіксування судового засідання технічними засобами» з 15 червня 2005 р. в експериментально­му порядку в місцевих загальних (модельних) судах здійсню­ється повне фіксування судового засідання за допомогою звуко­записувального технічного засобу.

Разом з тим, відповідно до п. 2-1 Прикінцевих та перехідних положень КАС України до 1 січня 2008 року повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального техніч­ного засобу здійснюється судом тільки за вимогою особи, яка бере участь у справі, або за ініціативою суду. В усіх інших ви­падках хід судового засідання фіксується у протоколі судового засідання.

Протокол має містити такі відомості:

1)        рік, місяць, число і місце проведення судового засідання;

2)        час початку судового засідання;

3)найменування адміністративного суду, який розглядає справу, прізвище та ініціали судді (суддів), секретаря судового засідання;

4)    справа, що розглядається, імена (найменування) сторін та інших осіб, які беруть участь у справі;

5)         відомості про присутність осіб, які беруть участь у справі, експертів, спеціалістів, перекладачів, свідків або про їх відсут­ність, причини відсутності та про вручення їм повісток;

6)         відомості про роз'яснення сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, їхніх процесуальних прав та обов'язків;

7)   усі розпорядження головуючого та ухвали, постановлені без виходу до нарадчої кімнати, а також відомості про проголошення ухвал, постановлених у нарадчій кімнаті;

8)        основний зміст заяв і клопотань сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, та ходу їх обговорення;

9)   основний зміст пояснень осіб, які беруть участь у справі, а також показання свідків, усні роз'яснення та доповнення експертами своїх висновків; усні роз'яснення спеціалістів;

10)           подані в судовому засіданні докази, хід дослідження доказів, а у разі, якщо докази не додаються до справи, — номер, дата та зміст письмових доказів, а також ознаки і властивості речових доказів;

11)           зміст судових дебатів;

12)           відомості про проголошення постанови, ухвали за результатами розгляду справи та роз'яснення особам, які беруть участь у справі, змісту постанови, ухвали, порядку і строку їх оскарження, а також права та строк на ознайомлення з протоколом судового засідання, подання на нього зауважень;

13)           час закінчення судового засідання у справі.

У протоколі судового засідання відображаються всі істотні моменти розгляду справи в тій послідовності, в якій вони мали місце в судовому засіданні.

Протокол складається секретарем судового засідання. Про­токол повинен бути оформлений та підписаний головуючим і секретарем судового засідання не пізніше трьох днів з дня за­кінчення судового засідання. У разі необхідності строк для оформлення та підписання протоколу може бути продовжено головуючим, але не більше ніж на десять днів після закінчення судового засідання. Про підписання протоколу повідомляють­ся особи, які беруть участь у справі.

Особи, які беруть участь у справі, мають право знайомитися з протоколом судового засідання і протягом трьох днів після їх повідомлення про підписання протоколу або після закінчення строку на підписання протоколу подавати свої письмові заува­ження щодо неповноти або неправильності протоколу.

Головуючий розглядає зауваження до протоколу і в разі зго­ди з ними посвідчує їх правильність. У разі незгоди головуючо­го із поданими зауваженнями вони розглядаються судом з по­відомленням осіб, які брали участь у справі, про дату, час і міс­це проведення судового засідання.

Розглянувши зауваження, суд постановляє ухвалу, якою по­свідчує правильність зауважень або відхиляє їх. У разі пропус­ку строку подання зауважень і відсутності підстав для його по­новлення суд залишає їх без розгляду.

Зауваження повинні бути розглянуті не пізніше п'яти днів з дня їх надходження до суду.

Зауваження приєднуються до справи, в тому числі, якщо їх не було розглянуто у зв'язку з вибуттям головуючого.

2. Відповідно до ч, 2 коментованої статті, обов'язок фіксування судового засідання технічним засобом (у разі вимоги осо­би, яка бере участь у справі, або за ініціативою суду про таке фіксування) покладено на секретаря судового засідання або, за розпорядженням головуючого, на іншого працівника апарату суду.

Враховуючи вимоги до якості звукозапису судового засі­дання, особа, яка здійснює фіксування процесу технічними засобами повинна мати певні професійні знання. В залежності від складності застосовуваних технічних засобів, їх викорис­товування під час процесу може бути покладене на відповідну особу — працівника апарату суду. Це питання віднесено до компетенції головуючого у судовому засіданні.

3.Відповідно до ч. З коментованої статті, носій інформації, на який здійснювався технічний запис судового засідання (касета, дискета, компакт-диск тощо), є додатком до журналу судового засідання і після закінчення судового засідання приєднується до матеріалів справи.

Виходячи із переліку видів носіїв інформації, можна дійти висновку про те, що він не є вичерпним і крім зазначених, в за­лежності від виду технічного засобу, можуть бути використані й інші (флеш-карти тощо).

Звукозапис судового засідання у разі вимоги про повне фік­сування судового засідання технічними засобами відповідними суб'єктами є документом, який за юридичною силою тотожній протоколу судового засідання у письмовій формі. Тому носій ін­формації е додатком до журналу судового засідання, який ве­деться паралельно із звукозаписом, і у обов'язковому порядку має бути приєднаний до нього.

Стаття 42. Ведення журналу судового засідання

1.    Одночасно із технічним записом судового засідання секретарем судового засідання ведеться журнал судового засідання.

2.    У журналі судового засідання зазначаються такі відомості:

1)       рік, місяць, число і місце судового засідання;

2)   найменування адміністративного суду, який розглядає справу, прізвище та ініціали судді (суддів), секретаря судового засідання;

3)   справа, що розглядається, ім'я (найменування) сторін та інших осіб, які беруть участь у справі;

4)       номер носія інформації;

5)   порядковий номер вчинення процесуальної дії;

6)   назва процесуальної дії;

7)   час вчинення процесуальної дії;

8)   інші відомості, встановлені цим Кодексом.

З, Журнал судового засідання ведеться секретарем судового засідання та підписується ним невідкладно після судового за­сідання і приєднується до справи.

1. Частиною 1 коментованої статті встановлено обов'язок се­кретаря судового засідання одночасно із технічним записом вести журнал судового засідання (у разі вимоги особи, яка бере участь у справі, або за ініціативою суду про таке фіксування).

На відміну від фіксування судового засідання технічними засобами, яке повно і точно відтворює весь хід засідання і тому ототожнюється з протоколом судового засідання, журнал, який ведеться секретарем паралельно, фіксує лише окремі процесу­альні дії. У ньому також може бути зроблений опис представле­них адміністративному суду речових доказів тощо, який не може бути зафіксований у мовному вигляді.

2, Частиною 2 коментованої статті встановлено перелік відо­мостей, що зазначаються у журналі судового засідання. Цей пе­релік складається з двох частин: відомості, які мають бути обов'язково відтворені у журналі та інші відомості, встановлені КАС України.

До обов'язкових належать відомості про: рік, місяць, число і місце судового засідання; найменування адміністративного су­ду, який розглядає справу, прізвище та ініціали судді (суддів), секретаря судового засідання; справа, що розглядається, ім'я (найменування) сторін та інших осіб, які беруть участь у спра­ві; номер носія інформації; порядковий номер вчинення проце­суальної дії; назва процесуальної дії; час вчинення процесуаль­ної дії.

3. На відміну від особи, яка здійснює фіксування судового засідання технічними засобами і яка обирається альтернативне головуючим, особа, на яку покладається обов'язок ведення журналу імперативне встановлюється ч.З коментованої статті. Нею має бути секретар судового засідання. Обов'язок ведення журналу судового засідання доповнюється обов'язком секрета­ря невідкладно підписати його після судового засідання і при* єднати до адміністративної справи.

Стаття 43. Зауваження щодо технічного запису і журналу судового засідання

1.        Особи, які беруть участь у справі, мають право ознайомитися із технічним записом і журналом судового засідання та протягом семи днів з дня проголошення рішення у справі по­дати до суду письмові зауваження щодо їхньої неповноти або неправильності.