Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
комментированный административній кодекс (1-88)....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
1.36 Mб
Скачать

1. Позивач може заявити кілька вимог в одній позовній за­яві, якщо вони пов'язані між собою і підсудні одному адміні­стративному суду.

2.       Вимоги про відшкодування шкоди, заподіяної протиправ­ними рішеннями, діями чи бездіяльністю суб'єкта владних пов­новажень або іншим порушенням прав, свобод та інтересів суб'єктів публічно-правових відносин, розглядаються адміністративним судом, якщо вони заявлені в одному провадженні з вимогою вирішити публічно-правовий спір. Інакше вимоги про відшкодування шкоди вирішуються судами в порядку цивіль­ного або господарського судочинства.

3. Не допускається об'єднання в одне провадження кількох вимог, які належить розглядати в порядку різного судочинства, якщо інше не встановлено законом.

1. Позивач може заявити кілька вимог в одній позовній зая­ві, якщо вони пов'язані між собою і підсудні одному адміністративному суду.

Підсудність справ, які пов'язані між собою, має місце у ви­падку їх тісного взаємозв'язку, наявність якого дозволяє роз­глянути усі вимоги в одному процесі. Вона застосовується та­кож тоді, коли встановлюється, що позовна заява підлягає роз­гляду адміністративним судом, який розглядає іншу, пов'язану з ним адміністративну справу. Таким чином, створюються ліп­ші умови для дослідження усіх фактичних матеріалів справи, виявляються дійсні обставини, права і обов'язки сторін. Крім цього, досягається економія часу і процесуальних засобів. Зу­стрічна заява подається до адміністративного суду за місцем розгляду первісного позову. Адміністративний позов третіх осіб, що заявляють самостійні вимоги на предмет спору, пода­ється за місцем розгляду спору між первісними сторонами.

2.Частиною 2 коментованої статті встановлюється правило, згідно з яким вимоги про відшкодування шкоди, заподіяної протиправними рішеннями, діями чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень або іншим порушенням прав, свобод та інтересів суб'єктів публічно-правових відносин, розглядаються адміністративним судом, якщо вони заявлені в одному провадженні з вимогою вирішити публічно-правовий спір. Інакше вимоги про відшкодування шкоди вирішуються судами в порядку цивільного або господарського судочинства. Наприклад, ЦК України передбачає обов'язок відшкодування заподіяної моральної шкоди (ст. 23, ст. 1167), шкоди, завданої фізичній або юридичній особі незаконними рішеннями, діями або бездіяльністю органу державної влади, органу влади Автономної Респуб­ліки Крим, органу місцевого самоврядування (ст. 1173) тощо.

У справах про відшкодування шкоди підсудність є альтерна­тивною, тобто закон надає позивачу право вибирати один з за­значених судів, що уповноважені розглядати справи про від­шкодування шкоди. Так, якщо вимоги про відшкодування шкоди, заподіяної протиправними рішеннями, діями чи безді­яльністю суб'єкта владних повноважень або іншим порушен­ням прав, свобод та інтересів суб'єктів публічно-правових від­носин, не заявлені в одному провадженні з вимогою вирішити публічно-правовий спір, відповідні справи вирішуються у по­рядку цивільного або господарського судочинства.

3. Не допускається, відповідно до ч. З коментованої статті, об'єднання в одне провадження кількох вимог, які належить розглядати в порядку різного судочинства, якщо інше не вста­новлено законом.

таття 22. Передача адміністративної справи

з одного адміністративного суду до іншого

1. Суд передає адміністративну справу на розгляд іншого адміністративного суду, якщо:

1)задоволене клопотання відповідача, місце проживання (перебування) якого раніше не було відоме, про передачу спра­ви за місцем його проживання (перебування);

2)      після відкриття провадження у справі виявилося, що провадження у справі відкрито без дотримання правил предметної підсудності;

3)      після відкриття провадження у справі та до початку судо­вого розгляду виявилося, що провадження у справі відкрито без дотримання правил територіальної підсудності;

4) після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити новий склад суду для розгляду справи;

5)      ліквідовано адміністративний суд, який розглядав справу.

2. Питання про передачу адміністративної справи розгляда­ється судом у судовому засіданні з повідомленням осіб, які бе­руть участь у справі. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені, не перешкоджає розгляду цього питання.

3.   Питання про передачу адміністративної справи суд вирі­шує ухвалою, яку може бути оскаржено.

4.   Передача адміністративної справи з одного суду до іншого здійснюється після закінчення строку на оскарження ухвали суду, а в разі подання апеляційної скарги — після залишення її без задоволення.

5.       Адміністративна справа, передана з одного адміністратив­ного суду до іншого в порядку, встановленому цією статтею, розглядається адміністративним судом, до якого вона надіслана.

6. Спори між адміністративними судами щодо підсудності не допускаються.

1. Адміністративне процесуальне законодавство регулює пи­тання, пов'язані з передачею справ із одного адміністративного суду до іншого.

Справа, прийнята адміністративним судом до свого прова­дження з дотриманням правил про підсудність, має бути роз­глянута ним по суті, навіть якщо у подальшому вона стала під­судною іншому суду. Однак адміністративний суд передає спра­ву на розгляд іншого суду, якщо при розгляді справи у цьому суді виявилося, що задоволене клопотання відповідача, місце проживання (перебування, знаходження) якого раніше не було відоме, про передачу справи за місцем його проживання (пере­бування, знаходження); після відкриття провадження у справі виявилося, що провадження у справі відкрито без дотримання правил предметної підсудності; після відкриття провадження у справі та до початку судового розгляду виявилося, що прова­дження у справі відкрито без дотримання правил територіаль­ної підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити новий склад суду для розгляду справи; ліквідовано адміністративний суд, який роз­глядав справу. У випадку, коли під час підготовки справи до розгляду виявилось, що заяву було прийнято з порушенням правил підсудності, справа передається до адміністративного суду того ж рівня.

2. Частина 2 коментованої статті визначає порядок вирішен­ня питання про передачу адміністративної справи з одного суду до іншого. Відповідно до неї це питання має розглядатися су­дом у судовому засіданні з повідомленням осіб, які беруть участь у справі. Повідомлення осіб про розгляд питання про передачу адміністративної справи з одного суду до іншого, здій­снюється згідно з правилами ст.ст. 33-40 КАС України.

Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чи­ном повідомлені, не перешкоджає розгляду цього питання.

3. Відповідно до ч. З коментованої статті, передача адміністративної справи з одного суду до іншого має бути оформлена за допомогою прийняття ухвали. Ухвалою є рішення суду будь-якої інстанції в адміністративній справі, яким вирішуються пи­тання, пов'язані з процедурою розгляду адміністративної спра­ви, та інші процесуальні питання. Ухвали, як і постанови, ви­ступають процесуальною формою вираження діяльності по застосуванню права. Окремим документом викладаються ухвали, зокрема, з питань передачі адміністративної справи до іншого адміністративного суду. Цю ухвалу може бути оскаржено.

4.Передбачене ч. З коментованої статті право на оскаржен­ня ухвали про передачу адміністративної справи з одного суду до іншого, спричиняє встановлення правила про строк здійснення такої передачі. Відповідно до ч. 4 коментованої статті передача адміністративної справи з одного суду до іншого здій­снюється після закінчення строку на оскарження ухвали суду.

У випадку подання апеляційної скарги на ухвалу суду, пере­дача адміністративної справи з одного суду до іншого здійсню­ється після залишення її без задоволення.

5.        У випадку дотримання порядку передачі адміністративної справи з одного суду до іншого, встановленого коментованою статтею, передана адміністративна справа розглядається адміністративним судом, до якого вона надіслана.

6.        Спори між адміністративними судами щодо підсудності не допускаються.

Стаття 23. Здійснення адміністративного судочинства суддею одноособове