Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
комментированный административній кодекс (1-88)....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
1.36 Mб
Скачать

1. Особи, які беруть участь у справі та обґрунтовано вважають, що надання потрібних доказів стане згодом неможливим або ускладненим, мають право просити суд забезпечити ці докази.

2, Забезпечення доказів може здійснюватися також за зая­вою заінтересованої особи до відкриття провадження у справі.

1.          Інститут забезпечення доказів в адміністративному судочинстві спрямований на забезпечення нормального здійснення процесу доказування шляхом збирання і закріплення доказів, якщо існують обставини, які у майбутньому, при судовому роз­гляді справи, можуть зробити неможливим або ускладненим надання потрібних доказів.

2.    Забезпеченні доказів здійснюється за заявою про забезпечення доказів особи, яка бере участь у справі, а до відкриття провадження у справі — за заявою заінтересованої особи.

Стаття 74. Способи забезпечення доказів

1.Суд забезпечує докази допитом свідків, призначенням екс­пертизи, витребуванням та оглядом письмових або речових до­казів, у тому числі за місцем їх знаходження.

У коментованій статті, перелічуються способи якими забез­печуються докази, а саме: допит свідків, призначення експер­тизи, витребування та огляд письмових або речових доказів. Щодо порядку застосування зазначених способів забезпечення Доказів див, ст. 75 КАС України та коментар до неї.

Стаття 75. Заява про забезпечення доказів та порядок її розгляду

1.       У заяві про забезпечення доказів повинні бути зазначені докази, які необхідно забезпечити; обставини, що можуть бути підтверджені цими доказами; обставини, які свідчать про те, до надання потрібних доказів може стати неможливим або ускладненим, а також справа, для якої потрібні ці докази, або з якою метою потрібно їх забезпечити.

2.   Заява про забезпечення доказів подається до суду, який розглядає справу, а якщо провадження у справі ще не відкрите — до місцевого адміністративного суду, на території якого можуть бути вчинені процесуальні дії щодо забезпечення доказів.

3.    Заява про забезпечення доказів розглядається протягом п'яти днів після її надходження з повідомленням сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Неприбуття у судове засі­дання осіб, які були належним чином повідомлені, не перешко­джає розгляду заяви.

4.    У разі обґрунтованої вимоги особи, яка подала заяву про забезпечення доказів, а також, якщо не можна встановити, до кого може бути згодом висунуто вимоги, заява про забезпечення доказів розглядається судом невідкладно лише за участю особи, яка подала заяву.

5.    Питання про забезпечення доказів вирішується ухвалою, яку може бути оскаржено. Оскарження ухвали про забезпечен­ня доказів не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає розгляду справи.

6.Про забезпечення доказів або про відмову в забезпеченні доказів суд постановляє ухвалу. В ухвалі про забезпечення доказів визначаються порядок і спосіб її виконання.

7.   Ухвала про відмову в забезпеченні доказів може бути оскаржена особою, яка звернулася із заявою про забезпечення доказів.

8.   Забезпечення доказів здійснюється за загальними прави­лами вчинення відповідних процесуальних дій.

1. У частині 1 коментованої статті перелічені відомості, які повинна містити заява про забезпечення доказів, до яких відне­сено: а) вказівка на докази, які необхідно забезпечити; б) обста­вини, що можуть бути підтверджені цими доказами; в) обставини, які свідчать про те, що надання потрібних доказів може ста­ти неможливим або ускладненим; г) вказівка на справу, для якої потрібні ці докази, або мету їх забезпечення. У заяві також необхідно зазначити, до якого суду та ким її адресовано, підпис особи тощо.

2.          Частинами 2 та 3 коментованої статті встановлено вибір суду, до якого подається заява про забезпечення доказів та встановлені строки її розгляду. Заява подається до суду, який роз­глядає справу, а якщо провадження у справі ще не відкрито — до місцевого адміністративного суду, на території якого можуть бути вчинені процесуальні дії щодо забезпечення доказів і розглядається протягом п'яти днів після її надходження. Про дії щодо забезпечення доказів повинні повідомлятися особи, які беруть участь у справі, але їх неприбуття у судове засідання якщо вони були належним чином повідомлені про його час та місце, не перешкоджає розгляду заяви.

3.          Заява про забезпечення доказів може бути розглянута су­дом невідкладно лише за участю заявника, без участі осіб, які беруть участь у справі, якщо на це існують ґрунтовні причини (загроза знищення, приховування доказів тощо), які вказують­ ся в заяві, а також і у випадку, якщо не можна встановити, до кого може бути згодом висунуто вимоги.

4.    Про забезпечення доказів або про відмову в забезпеченні доказів суд постановляє ухвалу. В ухвалі про забезпечення доказів визначаються порядок і спосіб її виконання. Ухвалу про забезпечення доказів може бути оскаржено. Оскарження ухва­ли про забезпечення доказів не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає розгляду справи. Ухвала про відмову в забезпеченні доказів може бути оскаржена лише особою, яка зверну­лася із заявою про забезпечення доказів.

5.          Забезпечення доказів здійснюється за загальними прави­лами вчинення відповідних процесуальних дій (див. ст.ст. 77- 81 КАС України та коментар до них).

Стаття 77. Показання свідка