Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ ПО УКР ЛИТ_РЕ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
377.86 Кб
Скачать

32. Спілка письменників криму

Багато героїчних і трагічних сторінок українського народу пов'язані з Кримом. Реалізації духовних, національно-культурологічних запитів українського населення сприяє Кримська республіканська організація Національної Спілки письменників України. Це плодоносна віть загальної української літератури, яка об'єднує обдарованих митців, котрі своєю творчістю, життям пов'язані з Кримом. Серед них - поети: Дмитро Черевичний, Валентина Невінчана, Данило Кононенко, Орест Корсовецький, Михайло Тернавський, Віктор Гуменюк, Віктор Виноградов, Василь Латанський, Валентин Негода, Світлана Кочерга, Галина Хмільовська. Прозаїки - Володимир Шахнюк, Олександр Кулик, Валерій Тарасов, Дмитро Вітюк. Драматург - Леонід Никоненко. Критики, літературознавці - Павло Дегтярьов, Олександр Губар, Федір Степанов. Кримська республіканська організація Національної Спілки письменників України має свою історію. У 1954 році, коли Кримська область увійшла до складу Української РСР, у літературному житті Криму намітилися зміни. З'явилися поети, прозаїки, публіцисти, що пишуть українською мовою. Кримські письменники діставали і тепер дістають підтримку видатних майстрів художнього слова України. Розвитком української літератури в Криму цікавився Павло Григорович Тичина. У широкому розмаїтті проблемно-тематичних пластів творчості сучасних кримських письменників одне із видних місць належить образу Криму. Митців зачаровує і надихає дивосвіт неповторної краси природи краю, хвилюють сторінки його далекої і близької історії, людські долі сучасників.

2. Віршована література

У давнину вважали: якщо ти освічена людина — повинен уміти вправно скласти вірш з будь-якого приводу. Учителі піїтики та їхні учні й були найпершими складачами віршів. Вони писали вірші з приводу Різдва, Великодня та інших релігійних свят. З часом віршування вийшло за межі вищих шкіл, а тому їх тематика розширилася — з'явилися історичні вірші, зокрема про гучні події 1648 — 1654 рр.

У віршованій літературі XVIII ст. трапляються і твори соц. тематики. їх автори засуджують закріпачення селян, вказують на винуватців, висловлюють сподівання, що правда переможе, а гнобителі згинуть. Вірші XVI—XVIII ст. написані за нерівноскладовою системою віршування. Паралельно з нею виникла і рівноскладова система віршування. Видатні поети XVI—XVIII ст.— Климентій Зіновіїв, Касіян Сакович, Лазар Баранович, Симеон Полоцький, Семен Климовський та інші.(Написати про сучасних поетів)

24. Народна драма

Народні драми в Укр. зародилися в надрах нац-них обрядів, де трудова діяльність, міфи, релігійні таїнства й елементи худ. творчості були злиті воєдино. Це був вид народного словесного її театрального мистецтва, н якому різні форми драматичн. дійства викопувалися самодіяльними акторами чи масами ентузіастів і передавалися від покоління до покоління.

Перші зразки такої драматургії можна знайти в численних молодіжних іграх під час календарних свят. Серед новорічних розваг - ігрові драматизовані сценки «Меланка» та «Коза». До словесної драматургії долучалися жалісні та жартівливі пісні, танці під інструментальну музику.

Подібні народні драматичні дійства являють собою і деякі веснянки (гаївки). У них відображена поява в укр. суспільстві нових соц. груп, професій, ставлення до них народу.

Традиційне укр. весілля поступово складалося у своєрідне велике театралізоване дійство з переодяганням, масками, яке поєднувало в собі елементи лірики й епосу, драми, комедії й трагедії.

Значну роль у розвитку народної драми відіграв ляльковий театр - вертеп, що виник у другій половині XVII століття. Популярними були народні драми «Мельниця», «Дід і баба», «Коза», «Цар Ірод», спрямовані проти несправедливості та деспотичних дій влади. Народні драми вертепу були улюбленим видовищем в Україні, перероблялися в Росії та Білорусії. Нині вони використовуються самодіяльними акторами та учасниками вуличних театралізованих дійств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]