Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Н. Верт - Історія радянської держави (1900 - 19....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
3 Mб
Скачать

III. Боротьба проти «соціал-фашизму» і «загострення капіталістичних протиріч» (1928-1933)

1. VI конгрес Комінтерну: крутий поворот

Розроблена під безпосереднім керівництвом Сталіна і схвалена VI кон­гресом (липень - вересень 1928 р.) стратегія Комінтерну визначила основні напрями радянської зовнішньої політики в період з 1928 по 1933 р. Цей кон­грес (який співпав з початком наступу сталінського керівництва на Бухарі-на) був відмічений глибокими розходженнями в оцінках міжнародної ситуа­ції і у поглядах на тактику Комінтерну в найближчі роки. Бухарін, в той час ще генеральний секретар Комінтерну, захищав точку зору, згідно з якою си­туація в світі відрізнялася достатньою стабільністю, а розвиток економічної кризи у ведучих капіталістичних країнах безпосередньо не вів до революцій­ної ситуації. На його думку, в той момент всю увагу потрібно було зосереди­ти на забезпеченні сдиості в робітничому русі (профспілок, соціалістичних і комуністичних партій) і на боротьбі із сектантством. Повністю протилежні погляди розвивав у своїх виступах Сталій. Драматизуючи ситуацію, вій стве­рджував, що через навислу над ведучими капіталістичними країнами загро­зу найглибшої економічної кризи і революційні потрясіння напруженість між­народних відносин досягла своєї межі. У зв'язку з цим висувалися наступні тактичні установки:

- відмова від усякої співпраці з соціал-демократами (які підносилися як «головні вороги робітничого класу»);

- боротьба проти реформістських впливів серед робітничого класу, що передбачало відхід із існуючих профспілкових структур і створення нових, революційних профспілок;

- очищення комуністичних партій від усіх невпевнених, особливо від «пра­вих ухильників».

І Ірийпяті конгресом після гострих дискусій резолюції означали серйоз­ну поразку Бухаріпа. Більшість висунених ним тез не знайшла підтримки навіть з боку його однодумців, і в них були внесені виправлення в дусі сталін­ських установок. Соціал-демократія була визнана «найпебезпечпішим воро­гом робітничого руху». Гірке розчарування після китайських подій привело до того, що п національні рухи були прираховані до носіїв антиреволюцій-пої ідеології. Особливо була підкреслена необхідність очищення компартій від усіх «невпевнених елементів» і встановлення «залізної дисципліни» не тіль­ки всередині партії, але й у відносинах між компартіями різних країн, що повинне було виражатися в підкоренні інтересів кожної партії рішенням ке­рівництва Комінтерну.

Під час конгресу або відразу після нього була «напоумлена» більшість компартій, причому особлиго це торкнулося компартії Німеччини, генера­льним секретарем якої був нав'язаний Е.Тельман, раніше одностайно усуне­ний від виконання цих обов'язків її Центральним Комітетом. Підкорення специфічних інтересів кожної партії інтересам більшовиків перетворювалося в одну з основ комуністичної ідеології. Справжнім революціонером визнава­вся лише той, хто був готовий беззастережно захищати Радянський Союз. Ті ж, хто вважали можливим захищати світовий революційний рух без Радян­ського Союзу або всупереч йому, розглядалися як вороги революції, псевдо-революціонери, які рано чи пізно перейдуть в табір ворогів революцій. Ло­зунг «солідарності трудящих» (комуністів і соціалістів) однієї країни був за­мінений вимогою безмежної відданості Радянському Союзу, його комуністи­чній партії та його вождеві.