Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політична економія лекції.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Тема 2. Трудові ресурси і трудовий потенціал суспільства

2.1. Загальна характеристика трудових ресурсів

Перетворення, що відбуваються в економіці країни, неминуче ведуть до зміни структури використовуваних трудових ресурсів, підвищуються вимоги до якості праці, все більш актуальними стають проблеми створення нових робочих місць, матеріального благополуччя населення, яке залежить від політики управління трудовими ресурсами в цілому.

У ринковій економіці діє закон попиту, що істотно впливає на стан трудових ресурсів і їх розвиток. Так, співвідношення попиту та пропозиції обумовлює можливість і ціну формування (поповнення) трудових ресурсів. На попит та пропозицію праці впливає державне регулювання праці і трудових відносин, основними інструментами якого є конституційне право на працю й освіту; рівень мінімальної заробітної плати; регламентована тривалість праці і відпочинку; соціальні гарантії.

Слід відзначити, що необхідні для господарської діяльності трудові ресурси є обмеженими. Ця обмеженість відносна і означає, що ресурсів менше, ніж потрібно для задоволення всіх потреб за даного рівня економічного розвитку. Потреби постійно зростають і змінюються з розвитком суспільства, із зростанням масштабів господарської діяльності, з розвитком ринку.

Обмеженість трудових ресурсів зумовлена загальною кількістю населення країни і часткою працездатних людей у його складі. Обмеженою є також кількість людей певної спеціальності та певного рівня кваліфікації, вкрай необхідних для виробництва суспільних благ.

Тому для вироблення ефективної державної демографічної політики з метою впливу на процеси відтворення населення та забезпечення його зайнятості потрібним є вивчення трудових ресурсів.

Уперше термін "трудові ресурси" як планово-обліковий вимірник робочої сили був введений у 20-і роки академіком С. Г. Струмиліним, однак активно цей показник став використовуватися з кінця 50-х років.

У сучасних умовах поняття "трудові ресурси" варто переглянути, це пов'язано зі зміною структури виробничої діяльності. Сам зміст праці сьогодні містить у собі принципово новий технологічний базис, що істотно обмежив необхідність “додавання рук” до виробництва продукту та інтелектуалізував працю.

Під терміном “трудові ресурси” розуміють частину працездатного населення України, що володіє сукупністю фізичних і духовних здібностей, загальноосвітніми і професійними знаннями для роботи в народному господарстві, включаючи людей, старших і молодших працездатного віку, зайнятих в суспільному виробництві. Трудові ресурси вважаються головною продуктивною силою суспільства.

Також під трудовими ресурсами в умовах ринкової економіки необхідно розуміти як усю сукупність найманих працюючих осіб, так і власників, що вкладають свою працю, фізичні і розумові здібності, знання і навички, а також грошові заощадження в проведення господарсько-фінансової діяльності підприємства.

До трудових ресурсів в Україні, як і в більшості країн світу, відносять працездатне населення у працездатному віці.

Працездатність – це потенційна можливість індивіда виконувати доцільну діяльність на заданому рівні ефективності впродовж певного часу, що залежить від зовнішніх умов діяльності і психофізіологічних ресурсів людини. Розрізняють загальну, загальну повну і повну професійну працездатність.

Загальна працездатність – це здатність до некваліфікованої роботи в звичайних умовах.

Загальна повна працездатність – це здатність виконувати некваліфіковану роботу в звичайних умовах праці.

Повна професійна працездатність – це здатність працівника виконувати всі трудові функції за професією, яка у нього є, або, згідно з його посадою, у тих виробничих умовах, в яких він працює чи працював.

Для розуміння поняття “трудові ресурси” треба знати, що все населення залежно від віку поділяється на:

осіб, молодших працездатного віку (від народження до 16 років включно);

осіб працездатного (робочого) віку (в Україні: жінки — від 16 до 54 років, чоловіки — від 16 до 59 років включно);

осіб, старших працездатного віку, по досягненні якого встановлюється пенсія за віком (в Україні: жінки — з 55, чоловіки — з 60 років).

Залежно від здатності працювати розрізняють осіб працездатних і непрацездатних. Непрацездатні особи в працездатному віці — це інваліди 1-ї та 2-ї груп, а працездатні особи в непрацездатному віці — це підлітки і працюючі пенсіонери за віком.

Таким чином, до трудових ресурсів належать наступні групи:

населення в працездатному віці, крім непрацюючих інвалідів 1-ї і 2-ї груп та непрацюючих осіб, які одержують пенсію на пільгових умовах (жінки, що народили п'ять і більше дітей і виховують їх до восьми років, а також особи, які вийшли на пенсію раніше у зв'язку з тяжкими й шкідливими умовами праці);

працюючі особи пенсійного віку;

працюючі особи віком до 16 років.

Згідно з українським законодавством на роботу можна приймати у вільний від навчання час на неповний робочий день учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів у разі досягнення ними 15-річного віку за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, за умови виконання легкої праці.

Чисельний склад трудових ресурсів залежить від природного приросту, статево-вікової структури, а також міграції населення.

Для чоловіків тривалість працездатного віку становить 44 роки (від 16 до 59 включно), а для жінок — 39 років (від 16 до 54 років включно). Це основна частина трудових ресурсів України, яка становить більш як 95% усіх її трудових ресурсів.

Зауважимо, що в Україні за останні роки склалася несприятлива тенденція, яка визначається скороченням частки молодшого населення і населення працездатного віку і збільшенням частки населення старшого працездатного віку.