Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політична економія лекції.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
1.57 Mб
Скачать
    1. Державна політика у сфері соціально-трудових відносин

Держава, формуючи систему соціально-трудових відносин, повинна дотримуватися основних принципів формування будь-яких систем:

послідовності дій;

поступовості дій;

непротиріччя дій між собою, іншими формами законодавства країни.

Тому при формуванні вищезгаданої системи керівництву країною необхідно приділити увагу цілій низці питань, що потребують постійного взаємоузгодження при змінах в будь-якому з них: механізму розподілу доходів; забезпеченню основних соціальних гарантій, встановленню їх розмірів та умов виплат в бюджет і виплат з нього; мотивації трудової діяльності та посиленню привабливості праці; структурній перебудові економіки, формуванню нових форм ринкових відносин та ін.

При формуванні системи соціально-трудових відносин, внесенні в неї окремих змін необхідно спиратися на два моменти: конкретно ставити мету формування системи з заданими умовами та елементами; реально оцінювати можливі шляхи досягнення цієї мети.

Державна політика в системі соціально-трудових відносин представляє собою комплекс заходів впливу на кожен з елементів соціально-трудових відносин та всю систему в цілому з метою досягнення оптимальної взаємодії між ними, найбільшого задоволення потреб кожного з елементів, підвищення їх соціального рівня.

Заходи державної політики носять подвійний характер: вони можуть бути як активні, так і пасивні, що використовуються відповідно до кожної сфери соціально-трудових відносин.

Активні заходи – це такі, які заздалегідь поліпшують рівень соціально-трудових відносин: зменшення рівня безробіття, підвищення конкурентноздатності кожної людини, створення достатньої кількості раціональних робочих місць; створення законодавчої бази, спрямованої на зацікавленість кожного суб’єкта в задоволенні соціальних потреб інших суб’єктів соціально-трудових відносин; створення умов для підвищення соціального рівня кожного громадянина тощо.

Пасивні заходи, спрямовані на виправлення негативних наслідків неврегульованих соціально–трудових відносин, – це підтримка незахищених верств населення шляхом забезпечення первинних соціальних потреб, робота з безробітними громадянами, законодавча та бюджетна фінансова підтримка профспілок у вирішенні ними соціальних питань і т. ін.

Контрольні запитання

  1. Які відносини можна назвати соціально-трудовими?

  2. Що містить у собі соціальне партнерство?

  3. Складові елементи соціально-трудових відносин.

  4. Об'єкт дослідження соціально-трудових відносин.

  5. Хто може виступати суб'єктами соціально-трудових відносин?

  6. Рівні соціально-трудових відносин, підкресліть їх особливості.

  7. Предмет соціально-трудових відносин.

  8. Принципи соціально-трудових відносин.

  9. Характеристика кожного з типів соціально-трудових відносин.

  10. Класифікація видів соціально-трудових відносин.

  11. Характеристика державної політики в питаннях соціально-трудових відносин.

Тема 5. Механізм функціонування соціально-трудових відносин як організаційної системи