Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л.А. Жук, І.Л. Жук, О.М.Неживець - Господарське....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
1.85 Mб
Скачать

§ 3. Проблема інтеграції України в світове господарство та державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності

Санація (від лат. sanatio — оздоровлення, лікування) — це система заходів, спрямованих на попередження банкрутства підприємств або великих промислових об'єднань, банків, інших державних і підприємницьких структур.

Після закінчення місячного терміну з дня опублікування оголошення про банкрутство, господарський суд може винести постанову про проведення санації боржника, якщо надійшли пропозиції від бажаючих задовольнити вимоги кредиторів до боржника і виконати його зобов'язання перед бюджетом.

Якщо в санації підприємства-боржника виявили бажання взяти участь кілька громадян або юридичних осіб, то добір санаторів здійснюється відповідними органами на конкурсних принципах.

Господарський суд має право винести рішення про проведення санації боржника і призначити керуючого санацією.

Керуючий санацією організовує проведення інвентаризації майна, розробляє і здійснює план санації

>>>309>>>

боржника, організовує ведення бухгалтерського, статистичного, фінансового обліку.

План санації подається для затвердження комітетові кредиторів протягом трьох місяців із дня рішення про початок санації.

Умови санації можуть бути такими:

реструктуризація підприємства; перепрофілювання виробництва; закриття нерентабельних виробництв; відстрочка платежів або прощення боргів; ліквідація дебіторської заборгованості; продаж частини майна боржника; зобов'язання інвестора про погашення боргу боржника;

• виконання зобов'язань боржника власником майна боржника;

• продаж майна боржника як цілісного майнового комплексу (для недержавних підприємств);

• одержання кредиту для виплати вихідної допомоги працівникам боржника, що звільняються відповідно до плану санації;

• звільнення працівників боржника, які не можуть бути задіяні в процесі реалізації плану санації.

План санації розглядається комітетом кредиторів, затверджується ним або відхиляється. Потім передається на затвердження в господарський суд. Якщо протягом шести місяців із дня ухвалення рішення про початок санації в господарський суд не буде поданий план санації боржника, суд має право прийняти рішення про визнання боржника банкрутом і почати ліквідаційну процедуру підприємства.

З метою відновлення платоспроможності і задоволення вимог кредиторів боржника план санації може передбачати продаж майна боржника недержавної власності як цілісного майнового комплексу.

При продажі майна боржника як цілісного майнового комплексу у встановленому порядку відчужуються усі види майна, призначеного для здійснення підприємницької діяльності боржника, у тому числі приміщення, спорудження, устаткування, інвентар,

>>>310>>>

сировина, продукція, права на знаки (фірмове найменування, знаки для товарів і послуг).

При цьому всі трудові контракти, укладені до дати продажу майна боржника, зберігають силу, при цьому права й обов'язки роботодавця переходять до покупця майна боржника.

Продаж майна проводиться на відкритих торгах у формі аукціону або конкурсу. Переможець на аукціоні і керуючий санацією в день проведення аукціону підписують протокол, у якому вказуються умови придбання цілісного майнового комплексу, складається договір купівлі-продажу.

Крім продажу, у процедурі санації цілісного майнового комплексу може бути зроблений продаж частини майна боржника на відкритих торгах. Переможець торгів зобов'язаний заплатити ціну майна боржника в термін, передбачений протоколом або договором купівлі-продажу, але не пізніше місяця після дня проведення торгів.

У випадку відсутності пропозицій щодо проведення санації або незгоди кредиторів з умовами проведення санації боржника, арбітражний суд оголошує підприємство банкрутом і починає ліквідаційну проце-

ДУРУ-

З дня прийняття арбітражним судом постанови про визнання боржника банкрутом і початку ліквідаційної процедури припиняється підприємницька діяльність банкрута, нарахування неустойки, відсотків за усіма видами заборгованостей. Право розпоряджатися майном банкрута і всі його майнові права й обов'язки переходять до ліквідатора (ліквідаційної комісії). До складу ліквідаційної комісії включаються представники кредиторів, банків, фінансових органів.

Ліквідатор приступає до керування майном банкрута, здійснює інвентаризацію й оцінку його майна, уживає заходів щодо погашення дебіторської заборгованості, а також реалізує майно банкрута на відкритих торгах.

На ліквідаторів покладаються обов'язки проведення процедури задоволення вимог кредиторів.

>>>311>>>