Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л.А. Жук, І.Л. Жук, О.М.Неживець - Господарське....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
1.85 Mб
Скачать

§ 3. Умови здійснення підприємницької діяльності

Однією з головних умов здійснення підприємницької діяльності є державна реєстрація підприємництва (ст.8).

Державна реєстрація суб'єктів підприємницької діяльності проводиться у виконавчому комітеті міських, районної міст Києва і Севастополя державних адміністрацій за місцезнаходженням або місцем проживання даного суб'єкта, якщо інше не передбачене законом.

Державна реєстрація суб'єктів підприємницької діяльності проводиться за наявності всіх необхідних документів протягом не більше п'яти днів. Органи державної реєстрації зобов'язані впродовж цього терміну внести дані з реєстраційної картки до Реєстру суб'єктів підприємницької діяльності і видати посвідчення про державну реєстрацію встановленого зразка з ідентифікаційним кодом (для юридичних осіб), що надається органам державної реєстрації

>>>58>>>

органами державної статистики, або ідентифікаційним кодом фізичної особи — платника податків та інших обов'язкових платежів.

У п'ятиденний термін від дати реєстрації органи державної реєстрації направляють примірник реєстраційної картки з оцінкою про державну реєстрацію відповідному державному податковому органові й органові державної статистики і надають відомості про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності в органи Фонду соціального страхування і Пенсійний фонд України.

Посвідчення про державну реєстрацію суб'єкта підприємництва служить підставою для відкриття рахунків в установах банків за місцем реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності або в будь-яких інших установах банків за згодою сторін. Банк зобов'язаний відкрити банківський рахунок і в триденний термін повідомити про це податкову адміністрацію.

У випадку зміни назви, організаційно-правової форми суб'єкта підприємницької діяльності, а також форми власності суб'єкти підприємницької діяльності в місячний термін зобов'язані надати документи для перереєстрації.

Суб'єкт підприємницької діяльності має право відкривати свої філії (відділення), представництва без створення юридичної особи. Створення перерахованих підрозділів не потребує державної реєстрації. Суб'єкт підприємницької діяльності повідомляє про відкриття філії органові державної реєстрації шляхом внесення додаткової інформації в свою реєстраційну картку.

Скасування державної реєстрації здійснюється за заявою власника (власників) або уповноважених ним органів чи за особистою заявою підприємця-громадя-нина, а також на підставі судового рішення (господарського суду) у випадку: визнання недійсними або нелегітимними установчих документів; здійснення діяльності, що суперечить установчим документам і законодавству України; визнання суб'єкта підприємницької діяльності банкрутом тощо.

>>>59>>>

Відмова в державній реєстрації суб'єкта підприємництва з мотивів недоцільності його створення не допускається. Відмова в реєстрації може бути оскаржена у судовому порядку.

Для здійснення підприємницької діяльності підприємець має право укладати з громадянами договори про використання їх праці. При укладенні трудового договору підприємець зобов'язаний забезпечити умови й охорону праці та оплату не нижче встановленого в державі мінімального прожиткового рівня, а також інші соціальні гарантії, включаючи соціальне, медичне страхування і соціальне забезпечення згідно з чинним законодавством. При втраті працездатності підприємець забезпечує потерпілому відшкодування витрат у випадках і порядку, передбаченому чинним законодавством.

Підприємці як суб'єкти підприємницької діяльності несуть певну відповідальність. Так, підприємець зобов'язаний не наносити шкоду навколишньому середовищу, не порушувати захищені законом права й інтереси громадян, підприємств, установ, організацій і держави. За заподіяні збитки підприємець несе майнову й іншу встановлену законом відповідальність.

Діяльність підприємця припиняється (ст. 51 ГКУ):

• за власною ініціативою підприємця;

• на підставі рішення суду або господарського суду у випадках, передбачених законодавством України;

• у випадку закінчення терміну дії ліцензії;

• за іншими підставами, передбаченим законодавчими актами України.