Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори-ф.о..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
838.14 Кб
Скачать

9. Облікові кошти на поточному рахунку в банку в національній валюті

Для здійснення безготівкових розрахунків під-ва відкривають в установах банку поточні рахунки.

Порядок відкриття рахунків кліента, використ.коштів за ними і порядок їх закриття в нац.валюті регламент. постановою НБУ №492 від 12.11.2003р.

Взаємовідношення під-в та установ банку регулюється відповідним договором,що укладається в письмовій формі.

Для відкриття поточного рахунку в банку необхідно: 1) заява про відкриття рахунку

2) копія свідоцтва про держ.реїстрацію юрид.особи в орган виконавчої влади

3) копію зареїстрованого статутного договору та статутного під-ва

4) копію довідки про внески юрид.особи до єдиного держ.реєстру під-в та організацій України

5) копію документа,що підтверджує взяття під-ва на облік в органах податкової служби

6) картку із зрасками підписів і відбитка печатки засвідчену нотаріально.

7) копію документа,що підтверджую реїстрацію під-ва в пенсійному фонді

8) копію страхового свідотцтва, що підтверджує реїстрацію юрид.особи як платника внесків до фонду С.С. з тимчасової втрати працездатности.

Крім поточного рахунку в банку відкривають спеціальні рахунки- це депозити, карткові рахунки, спец. рахунки з ПДВ, спец. рахунки з бюджетного фінансування, спец. рахунки для фінансування для чорноб.фонду.

Під-ва мають право відкривати декілька поточних рахунків в банку залежно від розміру, структури та території.

Інформація про відкриття поточного рахунку передаеться податковим органам протягом п’ятиденного робочого терміна.

Безготівкові розрахунки в Україні в нац.валюті регламентуються інструкцією затвердж. Постановою НБУ №22 від 21.01.2004р.

Основними формами безготівкових розрахунків є:

1) платіжне доручення; 2) платіжна вимога доручення; 3) платіжна вимога; 4)розрахунковий чек; 5)акредитив; 6)банківські платіжні картки; 7)векселі.

Установи банку можуть використ. меморіальний ордер у формі розрахунків з клієнтами.

Платіжне доручення-це розрахунковий документ, що містить письмове доручення платника обслугов.банку про списання зі свого рахунку зазначену суму коштів та її перерахування на рахунок отримувача.

Платіжна вимога доручення-це розрахунковий документ,що склад. з двох частин: верхня-вимога отримання безпосередньо до платника про сплату визначенної суми коштів. Нижня-доручення платника обслугов. банку про списання зі свого рахунку визначенної ним суми коштів та перерахування їх на рахунок отримувача.

Платіжна вимога-розрахунковий документ,що містить вимогу стягування або в разі договірності списання отримув.банка, що обслуговує платника здійснює без погодження з платником переказ визначенної суми коштів з рахунку платника на рахунок отримувача.

Розрахунковий чек-розрахунковий документ,що містить нечим не обумовлене письмове розпорядження власника рахунка(чекодавця) банку емітенту у якому відкритий його рахунок про сплату чекоодерж. зазначеній в чеку сумі коштів.

Акредитив-договір,що містить зобов’язання банку-емітенту за яким цей банк за дорученням клієнта (заявника акредитиву) або від свого імені про документи,які відповідають умовам акредитації,зобов’зані виконати платіж на користь бенефіціара або доручає іншому банку здійснювати цей платіж.

Меморіальний ордер-документ банку за яким установи банку оформлюють операції зі списання коштів на рахунок одержання або з рахунка платника та внутрішніх банківськіх операцій.

Розрахунковий документ складаеться на бланках визначеної форми.

Періодично з метою контролю за рухом коштів на поточному рахунку, банк видає витяг «виписку з рахунків»,які є носіями банківських документів,що зроблено за останній операційний день.

Виписки банків можуть бути у табличної формі або текстовому варіанті. У виписках зазначають дати проведення операцій, дати поперед.виписки, залишки коштів на початок ікінец дня, суми коштів що надійшли або вибули за кожним платним документом. Виписки банків є регістром аналіт.обліку грошових коштів на рахунках в банку. До кожної виписки в бухгалтерії під-ва пікладають виправні документи.

Облік коштів на поточних рахунках в банку здійснюється на субрах.311

Синтет.облік здійснюється в ЖО 1сг, а аналат.облік у відомості 1.2сг.

Під-ва на підставі виписок банку контролює наявність і рух коштів на кожному поточному рахунку в банку.

31 грудня під-ва складають довідку про підтвердження залишку коштів на кожному рахунку в установах банку. Ці підтвердження здійснені інвентаризацієй коштів на рахунках в банку.

Надходження коштів на поточний рахунок в банку відображаеться за Дт 311 Кт 36. Вибуття коштів з рахунку банку відображ. Кт 311.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]