Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори-ф.о..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
838.14 Кб
Скачать

84. Оцінка і порядок документного оформлення визначення приросту тварин.

В процесі вирощування молодняку тварин збільшують свою вагу і відповідно вартість. Для документального оформлення приросту живої маси тварини за звітний період застосовують 2і форми документів: 1) відомість зважування тварин (форма ПБА сг10); 2) розрахунок визначення приросту (ПБАсг 11).

Протягом місяця тварини, що вибувають із відповідних статевовікових груп, зважують при реалізації її на сторону, переведенні в основне стадо, при забуї на м'ясо.

Для визначені живої маси тварин відповідної статевовікової групи в кінці місяця їх зважують, результати записують у відомості зважув тварин в ній вказують вид і групи тварин індетифік і інвентар.

Вагу на попередню дату і вагу надату зважування. Різниця між показниками ваги і складе приріст живої маси.

В зв’язку з тим, що в кожній статевовіковій групі тварин протягом місяця відбувається рух (надходження і вибуття за різними каналами).

Для визначення приросту живої маси тварин застосовують розрахунки визначення приросту в ньому вказують: залишок поголів’я і його вагу за кожною статевовіковою групою в розрізі матеріально відповідальних осіб (скотарів), надходження за каналами (кількість поголів’я, жива маса), вибуття тварин за каналами, а також залишок на кінець місяця (кількість поголів’я, жива маса).

Дані для складання розрахунків беруть із книг обліку руху тварин та птиці на фермі (ПБА сг 12 ) приріст живої маси визначається за формулою: Пжм = ЖМкм+ЖМпм-

В живу масу, що вибула за міс.(жива маса тварин, що загинули за місяць). У розрахунку вказують кількість кормо днів за окремими статевовіковими групами тварин. 1 кормо-день – це перебування в господарстві однієї голови протягом 1 дня. Кількість кормо-днів визначається за даними книги обліку руху тварин і птиці на фермі. Для цього беруть дані про наявність поголів’я тварин на початку кожного дня. Розрахунок визначення приросту дає можливість розрахунку середньо добового приросту живої маси однієї голови. Для цього кількість одержаного приросту живої маси тварин необхідно поділити на кількість кормо днів за відповідною статевовіковою групою тварин.

Зважування окремих видів тварин має специфіку: для зважування молодняка птиці, кролів, овець беруть не менше 5% поголів’я зважують і визначають середню живу масу 1 голови.; шляхом перемноження її на кількість поголів’я визначають живу масу на дату зважування по відповідним групам птиці, кролів… частину тварин не зважують і не визначають приріст живої маси; так молодняк звірів не зважується по ньому розраховують вартість приросту виходячи з справедливої вартості вирощ 1 голови відповідного віку; сімї бджіл не зважують і приріст не визначають.

85. Оцінка і порядок документального оформлення, руху тварин на під-ві.

Переведення тварин із групи в групу оформляється актом на переведення тварин із групи в групу в межах ПБА. В ньому вказують статевовікову групу тварин з якої переведено і в яку, індефікаційний та інвентарний номер, клички та ін. особл також матеріально відповідальних осіб. Живу масу та вартість належно оформлені акти служать підставою для здійснення записів в книзі обліку руху тварин та птиці на фермі.

Переведення молодняка в основне стадо оформл актом приймання пБА (формування основного стада тварин ДБАсг 2)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]