Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори-ф.о..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
838.14 Кб
Скачать

206 631 1500 (Вартість послуг)

641 631 300 (ПДВ)

204 206 6500 (Отримали бочку)

На 207 рах «запчастини» ведуть облік запчастин, гот.деталей, вузлів, агрегатів, що використ.для проведення ремонтів, заміни зношених часин машин та тр засобів.

На цьому субрах облік-ть теж автомашини, акумулятори.

Автомобільні шини, що є на колесах та в запасі при авто, що враховують в ціні авто обл-ся у складі ОЗ. На окремих групах аналіт рахунках до субрах.207 обл-ть запасні частини, агрегати, що були в експлуатації і передані на склад після проведення ремонтів машин і обладнання або при їх ліквідації .

Ці запчастини та вузли облік-ся за ціною можливого використання. На складі запчастини обл-ся за відповідними групами машин та трансп.засобів.Напри-д, запчастини до тракторів, вантажних авто, комбайнів.

На субрах.208 відображає наявність і рух матеріалів с/г призначення, придбаних на стороні. Це мід.добрива, мікродобрива, бактер.добрива, орг.добрива, отрутохімікати для боротьби з шкідниками та хвороб с/г культур, біопреператів, медикам-ів і хімікати, що використ-ся для боротьби з хворобами с/г тварин та птиці. Міндобрива обл-ся за видами, кі-тю та вмістом поживних речовин.

Відпуск добрив для внесення оформляється накладними чи лім.-забирними картками, а списання на ви-во на підставі актів про використ. мін, орг., бактер.добрив та засобів технічного захисту рослин ф ВЗ сг3

208 208 5000 накладна (видано бригадиру зі складу)

231 208 (списання на ви-во)

Для внесення в грунт підпр-ва може замовлятися на стороні органічні добрива та торф. Відпуск і списання кормів на годівлю тварин, птиці оформляються відомістю витрат кормів ф ВЗсг 9

  1. 208

Відпуск насіння і саджанців оформляються накладними чи лім-заб картками, а списання витрачених на ви-во на підставі актів витрат насіння і садибного матеріалу.

  1. 208

  1. 201

На субрах 209 облік-ть інші види мат.цінностей, до них відносять:

- бланки первинних документів, - бланки документів суворого обліку, -бланки форм звітності, - відходи ви-ва, - невиправний брак, - мат.цінності одержані від ліквідації ОЗ (зношені ціни).

69.Особливості обліку тзв

При придбанні ВЗ підпр-ва несуть ви-ти, пов’язані із трансп-ям, навантаженням, розвантаженням запасів, страхуванням ризиків тр.засобів, оплатою тарифів.

Ці витрати складають і включають до ТЗВ. Вони збільшують ПВ придбаних запасів.

В б/о застосовують 3 варіанти обліку ТЗВ:

Якщо витрати пов’язані з придбанням матеріалів можна віднести до конкретного виду матеріалів, то вони включаються у ПВ придбаних матеріалів, цей варінт застосовують пі-ва, які купують великі партії матеріалів.

Якщо витрати, пов’язані з придб-ям запасів не можна віднести до конкретного їх виду, то вони облік-ся на окремому аналіт.рах-ку, що відкривається до відповідного субрахунку

Третій варіант застос-ть пі-ва у яких заготівля різних видів ВЗ, тому вони обл-ть ТЗВ в цілому до синтетичного рах-ку.

В кін міс сума ТЗВ розподіляється між сумою залишка запасів на кін міс і сумою запасів, що вибули на кін міс за допомогою середнього % ТЗВ => ТЗВпоч міс+ ТЗВ над.за міс/ Матер поч.міс.+ Матер.на кін міс.

Сума ТЗВ, що припадає на витрачені матеріали згідно відомості чи розрахунку розподілу дописується на вартість витрачених, реаліз-х, безопл.переданих матер.

Дт: 23,91,92,93,94 Кт: 208 (ТЗВ) або 200

70.Облік МШП

Облік МШП ведуть на рах 22 «МШП». До МШП відносять предмети,що викор-ся не більше 1го року або нормального операц.циклу: -дрібні інструменти, -др.госп.інвентар, - спец.оснащення, - спец одяг, - спец взуття, - Посуд. і столові прибори, - постільні речі

Пі-ва самостійно встановл-ть наказом або розпорядженням строк корисного використання, експл-ї МШП (крім спец взуття і спец одягу, строк експл-ї якого встановлюються держ. органами).

Відповідно до П(С)БО 9 вартість відпуску МШП в експл-ю повністю відноситься на ви-ти ви-ва Дт 23 Кт 22

З метою забезпечення збереження МШП, в експл-ю пі-во повинно організ-ти належний оперативний облік і контроль за їх рухом у кількісному виразі.

Аналіт облік МШП ведуть за їх видами, залежно від потреб пі-ва. Пі-во може відкривати до рах 22 субрахунки з обліку окремих видів МШП, а також МШП, що були в експл-ї. У випадках поверн-я МШП з експл-ї вони оприбутк-ся на склад за цінами можливого використання і обл-ся на окремих аналіт.рахунках.

Для обліку МШП застос-ть такі перв док-ти:

1) Відомість на поповнення, вилучення пост.запасу інструментів ф.МШ1

2) картка обліку МШП ф.МШ2

3) Замовлення на ремонт або заточування інструментів ф.МШ3

4) Акт на вибуття МШП ф.МШ4

5) Акт на списання інстр-ів та обмін їх на придатні МШ5

6) Особова картка обліку спец одягу, спецвзуття та запобіж.пристроїв ф.МШ6

7) Відомість обліку видачі (повернення спец одягу, взуття, запобіж пристр.) МШ7

8) Акт на спис-я ф.МШ8

Приклад. Придбання МШП.

  1. 631 5000

  1. 631 1000

631 311 6000

23,91,92,93,94 22

Первинними категоріями працівників передбачається видача безопл. Спецодягу та спецвзуття на відовідний термін. На кожного працівника відкрив-ся особова картка МШ6. В ній вказ-ть дату, кі-ть, вартість виданих предметів, строк експл-ї, в окремих випадках роблять відмітки про їх повернення. Якщо працівник звільн-ся з пі-ва і термін експл-ї спецодягу нескінчений, то він відшкод-є вартість недоамортиз-ї частини МШП.

Приклад: Водію вантаж.автомобіля видали комбінезон

234 22 120

Термін екпл-ї 12 міс, водій працював 9 міс (120:12)*3=30грн

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]