Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори-ф.о..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
838.14 Кб
Скачать

91. Склад витрат, що формують собівартість продукції, робіт, послуг.

Витрати на вир-во продукції, виконання робіт, послуг в планування та обліку групуються за статтями, які під-во визнає самостійно і затвердж.наказом про облікову політику.

Під-ва можуть поділяти витрати вир-ва на змінні і постійні, виділяючи їх в окремі статті.

Змінні витрати поділяються на пропорційні, величина яких визнач.обсяг одержаної продукції, та непропорційні, величина яких залежить від обсягу виконан.робіт чи кількості обслуговув.поголів’я.

До постійних витрат відносяться витрати, величина яких не залежить ні від кількості продукції, ні від поголів’я, ні від обсягу виконаних робіт.

До статті «витрати на оплату праці»включ.витрати на оплату праці(основ., додатк., ін..заохочув. і компенсаційні витрати, безпосередньо зайнятих в технологічних процесі виробництва, включаючи і машиністів,і трактористів)

До статті «відрахув.на соціальні заходи» включають:

-внески до ПФ

-внески до ФСС ТВП

-внески до ФСС…

-внески до ФСС травматизму.

До статті «насіння і посадковий матеріал» включають вартість насіння і посадкового матеріалу власного виробництва і придбаного на стороні, витрати на підготовку насіння до висіву.

Витрати на транспортування не включаються у вартість насіння, а відносяться на виробництво за відповідними статтями витрат. За статтею «паливо і мастильні матеріали» відображається вартість палива, пального, мастил…

До статті «добрива» включають витрати на внесені в грунт добрива під с/г культури, органічні, мінеральні, бактеріальні, мікро та ін..добрива.

Витрати на підготовку добрив, навантаження і вивезення в поле та внесення в грунт відносять за відповідними статтями витрат.

До статті «захис.рослин і тварин» включ.вартість пестицидів, гербіцидів, дефоліантів та ін.хімікатів та біологіч.засобів, які використов.для боротьби з бур’янами, шкідниками та пород.с/г культур, вартість біологіч.препаратів, ліків, дезінфікуючих засобів, які застосовують в тваринництві.

Витрати, пов’язані з обробітком посівів відносяться на відповід.культури за певними с/г витрат.

У статті « корми» відображена вартість кормів власного виробництва та придбання. На цю статтю відносять також витрат на використання в кормоцехах і кормокухнях.

Витрати з транспортування кормів з місць постійного зберіг.до кормоцехів або ферм віднос.за певними статтями витрат. У допоміжних виробництвах на цю статтю віднос.вартість кормів, використ.на відгодівлю робоч.коней.

До ст. «сиров.і матер»включ.вартість сировини і матер., які утворюють основу виготовлення продукції або є неохідн.компонентами.

Вартість використаної сировини й матеріал.зменшення на вартість зворотніх відходів.

У статті «роботи і послуги» відображ.витрати на роботи і послуги власних і допоміжних виробництв та вартість послуг наданих сторонніми організац.:плата за воду на зрошення,агрохімічне обслуговування, внесення добрив, виконання робіт тощо.До цієї статті включають вартість послуг автомобіл., транспортування на гужовому транспорті, послуг електро-, газо-, теплопостачання, послуги холодильних установ, камер на замороження, охолодження та зберігання продукції.

До складу статті «витрати на ремонт необор.актив.»відносять вартість поточного та капітального ремонту оз та інма, включаючи витрати на ремонт плівкових теплиць і парників, на ремонт гусениць і тракторів, с/г техніки.

До статті «витрати на утримання необоротних акт.» відносять витрати на утримання меліоративних споруд, витрати за доглядом полезахисних лісов.смуг, витрати на утримання приміщень для зберігання продукції тощо.

До ст. «інші витрати»відносять інші вироб.витрати, що безпосередньо пов’язані з вир-вом продукції:вартість спецодягу і спецвзуття, підстилки для тварин, на штучне осіменіння тварин, на утримання загонів, навісів(літнє утримання), платежі за страхування майна, тварин, урожаю, а також окремих категорій працівників, робота яких пов’язана з підвищеною небезпекою для життя.

До ст. «непродуктивні витрати» включають витрати від падежу молодняка, дорослої худоби на відгодівлі, птиці, звірів, кролів, а також сімей бджіл, за винятком витрат від стихійного лиха тощо. На цю статтю відносять технологічні втрати, отримані на виробництві, а також вартість забракованих робіт.

У ст. «ЗВВ» відображаються бригадні, фермерські, цехові та ЗВВ с/г підприємств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]