Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори-ф.о..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
838.14 Кб
Скачать

30)Докукментальне оформлення та облік надходження інма

Документальне оформлення надходження ІНМА згідно з інструкцією здійснюється актами приймання-передачі форма ОЗ 1. На практиці часто складають накладні.

Приймання об’єктів ІНМА в експлуатацію після добудови, модернізації, реконструкції здійснюється на підставі актів складання відремонтованих, реконструйованих об’єктів форма ОЗ сг2.

Придбання інвентарної тари

    1. 20,0

    1. 4,0

    1. 20,0

31) Методи нарахування оз та їх характеристика

В процесі експлуатації ОЗ передають свою вартість на новостворену продукцію на частку у вигляді амортизації.

Амортизація – це система розподілу вартості ОЗ, що амортизується протягом терміну їх корисного використання (експлуатації).

Термін використання ОЗ – це очікуваний період часу, протягом якого ОЗ використовуються підприємством або з їх використанням буде виготовлено очікуваний обсяг продукції.

В економічній теорії застосовується категорія «знос ОЗ», тобто втрату ОЗ своїх фізичних якостей, а також зниження їх технічних експлуатаційних можливостей.

Розрізняють фізичний та моральний знос ОЗ.

Фізичний знос проявляється у втраті об’єкта ОЗ певних корисних якостей як внаслідок виробничого використання так і під впливом чинників природних умов та умов зберігання. Фізичний знос зумовлюється ступенем інтенсивності їх експлуатації, якістю конструкції об’єкта, агресивного середовища.

На моральний знос ОЗ впливають чинники технічного прогресу, а також поява нових досконаліших за своєю конструкцією і більшою продуктивністю об’єктів ОЗ.

В б/о категорії амортизація і знос ОЗ є ідентичними

Для визначення амортизації ОЗ розраховують вартість, що амортизується. Це первісна або переоцінена вартість ОЗ за вирахуванням їхньої ліквідаційної вартості.

Ліквідаційна вартість розраховується в момент введення об’єкта ОЗ в експлуатацію залежно від того чи об’єкт буде повністю використаний, чи буде продуктивним після певного строку використання.

Амортизації підлягають:

1)Вартість ОЗ, крім вартості землі та незавершених капітальних інвестицій

2)Вартість ОЗ, що перебувають на реконструкції, модернізації, добудові, дообладнанні

3)Вартість ОЗ, що знаходяться на консервації

Нарахування амортизації ОЗ проводиться щомісяця протягом терміну корисного використання об’єкта, який встановлюється підприємством самостійно. Для нарахування амортизації ОЗ нараховують вартість, що амортизується – це первинна або переоцінена вартість ОЗ за вирахуванням її ліквідаційної вартості. Нарахування амортизації здійснюється протягом терміну корисного використання об’єкта.

При визначенні цього терміна слід враховувати:

1)Очікуване використання об’єкта з урахуванням його продуктивності

2)Передбачуваний фізичний і моральний знос

3)Правові та інші обмеження щодо терміну використання об’єкту

4)Інші чинники

Нарахування амортизації починається в наступному місяці, що настає за місяцем введення в експлуатацію об’єкта ОЗ. Припиняється нарахування амортизації з місяця, що настає за місяцем вибуття об’єкта ОЗ.

Підприємства мають право переглядати встановлений термін корисного використання об’єктів ОЗ і нарахування амортизації починаючи з нового терміну корисного використання об’єкта. Накопичений знос об’єкта ОЗ за попередній період не коригується.

Підприємства мають право обирати методи нарахування амортизації ОЗ. Вибраний метод може переглядатися у випадках зміни очікуваного способу отримання економічних вигід від використання об’єктів

Амортизація ОЗ (крім землі) нараховується із застосуванням таких методів:

1)Прямолінійний

2)Зменшення залишкової вартості

3)Проскорення зменшення залишкової вартості

4)Кумулятивний

5)Виробничий

6)Податковий

Нарахування амортизації призупиняється на період переведення об’єктів на реконструкцію, добудову, дообладнання та консервацію.

Нарахування амортизації ОЗ в с/г підприємствах здійснюється у таких документах:

ОЗсг5 – розрахунок нарахування амортизації ОЗ та інших нематеріальних активів прямолінійним методом на початок року. За цим документом нараховується амортизація ОЗ за січень

ОЗсг6 – відомість нарахування амортизації ОЗ та інших нематеріальних активі які надійшли або вибули

ОЗсг7 – зведена відомість нарахування амортизації ОЗ та інших нематеріальних активів (нарахування амортизації за лютий-грудень)

В умовах журнально – ордерної форми нарахування амортизації здійснюється в розрахунках Ф4.4сг, 4.5сг, 4.6сг, 4.7сг.

Сума нарахованої амортизації відноситься на витрати виробництва, залежно від місць використання об’єктів ОЗ і за кредитом рахунка 13 – субрахунок 131.

15,23,24,91,92,93,94 – 131

В умовах застосування рахунків 8 класу нарахування амортизації відображається через рах. 83

83-131

15,23,24,91,92,93,94-83

Порядок нарахування амортизації основних фондів в податковому обліку регламентується ст.8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємства».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]