Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори-ф.о..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
838.14 Кб
Скачать

43 Інвентаризація оз та інма

) При проведенні інвентаризації ОЗ складають інвентаризаційний список ОЗ та ІНМА інв. 1 с.г. за місцем знаходження та МВО. При виявлення нестач або лишків обкатів ОЗ складається звіряльна відомість результатів інвентаризації ОЗ – інв. 17 с.г.

За результатами інвентаризації складається протокол засідання інвентаризаційної комісії, внаслідок якого керівник приймає рішення про оприбуткування лишків об’єктів, виявлених при інвентаризації і списання об’єктів, як нестачі виявлені при інвентаризації.

Лишки оприбутковуються за СВ

10-745

Лишки, виявленої нестачі ОЗ розраховуються підприємством відповідно до постанови КМУ №116 від 21.01.96

МЗ=[(БВ-Знос)*Інфл+ПДВ+Акциз]* 2

Виявлено нестачу трактора ПВ=5.0 Знос 2.0 Інфл=1.3 Інфляція розраховується з дати зарахування об’єкта до складу ОЗ.

МЗ=(5.0-2.0)*1.3=3.9 ПДВ(20%)=0.78

МЗ=(3.9+0.78)*2=9.36

131-104 2.0

977-104 3.0

375-746 9.36

746-641 1.56

746-642 4.8 = 9.36-1.56-3.0

301-375 9.36

793-977 3.0

746-793 3.0

Облік нематеріальних активів

44.Визначення, визнання та класифікація на

Методологічні засади обліку НЕ регламентую п(с)б/о 8 та зак-ом України про інтелектуальну власність. НЕ – це На, який немає матеріальної форми та може бути ідентифікований. Придбання або отримання НА відображається в балансі якщо існує ймовірність одержання майбутніх економічних вигод та його вартість може бути достовірно визначена. НА отриманий в результаті розробки слід відображати в бухгалт. балансі, якщо підпр-во має:

1)намір, технічну можливість та ресурси для доведення НА до стану у якому він придатних для реалізації або використання;

2)можливість отримання майбутніх економічних вигод від реалізації або використання НА;

3)інформацію для достовірного визначення витрат пов’язаних з розробкою НА

Розробка - це застосовання під-вом в результаті дослідження та інших знань для планування і проектування нових або значно вдосконалених матеріалів, приладів, продуктів, процесів, систем або послуг до початку їхнього вироб-тва чи використання.

НА характер-ся:

1)немонетарний актив;

2)не мають матеріальної форми;

3)може бути ідентифікований;

4)утримується під-вом з метою отримання вигід більше 1 року;

Якщо НА актив не відповідаю критеріям визнання, то витрати пов’язані з його придбанням чи створенням визнаються витратами поточного періоду. Не визнаються НА, а списуються на витрати того звітнього періоду в якому вони були здійснені:

1)витрати на дослідження;

2)витрати на підготовку і перепідготовку4 кадрів;

3)витрати на рекламу та просування продукції на ринок;

4)витрати на створення, реорганізацію та переміщення його частини;

5)витрати на повернення ділової репутації фірми;

6)вартість видань на створення торгових марок;

Дослідження – заплановане під-вом дослідження, які провадяться ними уперше, з метою отримання та розуміння їхніх знань. Б/о НА за кожним видом, виділяють такі групи:

1)права користування природними ресурсами;

2)права на користування майном

3) права на комерційні позначення;

4)права на об’єкти промислової власності;

5) авторські права та суміжні з ними права;

6)інші НА і незавершені капітальні інвестиції в НА;

Незавершені капітальні інвестиції в НА – це капітальні інвестиції вкладення, придбання, створення і модернізації. НА, використання яких за призначенням на дату балансу не відбулося обліковується на р.15.

45. Оцінка НА

Оцінка об’єктів НА залежить від каналів їх надходження. Основними каналами надходж. НА є:

1)придбання;

2)створення під-вом;

3)одержання в результаті об’єднання підприємств;

4)безоплатне одержання;

5)зб. первісної вартості внаслідок удосконалення об’єктів НА;

Придбання, створення об’єктів НА зараховується на баланс під-тва за первісною вартістю. Уразі придбання об’єкта за плату ПВ об’єкта НА включає:

1)ціна придбання;

2)мито;

3)непрямі податки, що не підлягають відшкодуванню;

4)інші витрати безпосередньо пов’язані з придбанням та доведенням об’єкта до стану у якому він придатний для використання за призначенням;

У разі придбання об’єкта НА на подібний об’єкт, ПВ такого об’єкта = ЗВ переданого об’єкта. У раз придбання об’єкта На в обмін на неподібний актив ПВ такого об’єкта = СВ, переданого об’єкта, збільшеної на суму грошових коштів, що була передана, або зменшена на суму грошових коштів, що були отримані під час обміну. У разі отримання об’єкта НА як внесок до статутного капіталу, його ПВ є погоджена з засновниками під-тва СВ такого об’єкта з урахуванням витрат на доведення його до стану придатного для використання за призначенням. ПВ окремого, придбаного обєкта НА сплачених за кілька об’єктів загальною сумою визначається шляхом розподілу сплаченої суми пропорційно до СВ кожного придбаного обєкту. У разі створення об’єкту НА до ПВ такого об’єкта включається:

1)прямі витрати на оплату праці;

2)прямі витрати на матеріальні ресурси;

3)інші витрати безпосередньо пов’язані зі створенням об’єкту НА та доведенням його до стану придатного до використання( оплата реєстрації юридичного права, збір на подання заяви про реєстрацію об’єкта інтелектуальної власності);

4)збір за публікацію відомості про видачу свідоцтва або патенту;

5)сплата державного мита за видачу свідоцтва або патенту;

6)інші витрати;

У разі отримання обєкта НА в результаті обєднання під-тв, такий об’єкт оцінюється за його СП. У разі безоплатного одержання об’єкта НА ПВ-тю такого об’єкта є його СВ з урахуванням витрат на доведення об’єкта до стану придатного до використання. ПВ об’єктів НА виявлених як лишки при інвентаризації є їх СВ. ПВ об’єктів НА збільшена на суму витрат пов’язаних їх удосконаленням таких об’єктів і підвищенням їх можливостей та строку корисного використання, які сприятимуть збільшення первісно очікуваних економічних вигод від використання об’єкта НА. Витрати, що здійснюються для підтримання об’єкта НА в придатному для використання стані та отримання первісно визначеного розміру майбутніх економічних вигод від його використання виникнення до складу витрат звітнього періоду, тобто на збільшення ПВ НА.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]