Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори-ф.о..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
838.14 Кб
Скачать

48.Методи нарахування амортизації на та їх характеристика

Нарахування амортизації об’єктів НА здійснюється протягом строку його корисного використання, який встановлюється підприємством самостійно при зарахуванні об’єктів на баланс. Об’єктом амортизації є первісна або переоцінена вартість На за вирахуванням його ліквідаційної вартості. ЛВ, як правило, прирівнюється до 0, крім випадків наміру під-тва продати об’єкт НА. Об’єкти На з невизначеним строком корисного використання, а також право на використання викидів парникових газів амортизації не підлягають. Під-тва встановлюють строк корисного використання об’єкта НА, якщо строк до цього не визначено. Об’єкт НА визначається таким, що маж не визначений строк корисного використання, якщо немає передбачуваного обмеженого періоду, протягом якого такий об’єкт буде забезпечувати економічні вигоди. При визначенні строку корисного використання об’єкта НА враховують такі економічні і правові фактори:

1)очікуваний спосіб використання об’єкта і спроможність управлінського персоналу ефективно управлять цим об’єктом;

2)період життєвого циклу товару, для ідентифікації якого використовується обєкт НА;

3)передбачене моральне старіння об’єкта НА;

4)стабільність галузі та зміни ринкового попиту на продукти чи послуги;

5)тенденції розвитку конкуренції на ринку;

6)рівень витрат на обслуговування необхідні для отримання очікуваних економічних вигід від об’єкта НА;

7)період контролю об’єкта НА;

8)юридичні та інші обмеження використання об’єкта НА;

9)залежність строку корисного використання об’єкта НА від строку корисного використання іншого об’єкта під-тва.

Економічні фактори впливають на визначення періоду одержання економічних вигод від використання об’єкта НА, а правові фактори можуть обмежувати період контролю під-твом цих економічних вигод. Значні зміни технологій і програмних продуктів можуть впливати на встановлення строку корисного використання об’єкта НА. Під-тво може застосовувати такі методи амортизації НА: 10прямолінійний, 2)зменшення ЗВ, 3) прискореного зменшення ЗВ, 4)кумулятивний, 5)виробничий

Метод амортизації НА визначається виходячи із способу одержання майбутніх економічних вигод. Якщо такі умови визначити неможливо, то застосовується прямолінійний метод. Метод амортизації обирається і послідовно застосовується в кожному періоді, крім випадків, коли змінюються умови одержання економічних вигод. Амортизація об’єкта НА нараховується з першого числа місяця, що настає за місяцем уведення обєкта в господарський оборот. Нарахування амортизації об’єкта На за виробничим методом починається з дати , що настає за датою уведення в господарський оборот об’єкта НА. Нарахування амортизації обєкта НА припиняється починаючи з місяця, що настає за місяцем вибуття цього об’єкта. Сума нарахування амортизації НА відображається збільшенням суми витрат і збільшенням суми накопиченої амортизації об’єкта НА. В б/о нарахування амортизації відображаються утаких первинних документах:

- розрахунок нарахування амортизації ОЗ на інших НА за прямолінійним методом на початок року (ОЗ сг5)

- відомість нарахування амортизації ОЗ та ІНА, які надійшли та вибули (ОЗ сг6)

- зведена відомість нарахування амортизації ОЗ та ІНА (ОЗ сг7)

Нарахування амортизації ОЗ

15,23,91,92,93,94 133

Особливості нарахування амортизації:

А)придбання НА за кошти бюджетного фінансування

92 133

69 745

Б) На одержаний безоплатно

92 133

424 746

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]