Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори-ф.о..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
838.14 Кб
Скачать

5.6.Документація та документооборот

Підставою для БО госп.опер-й є первинні док-ти які фік-ть факти здій-ння господ опер-й , порядок офор-няя господ опер-й та вимоги до скад-ння док-в регл-ться статею №9 ЗУ «Про БО і фін звітність» та полож-ння про док-не за без-ння записів у БО (наказ МінФін№88 від 24 травня 1995)

Первинні док-ти повинні бути складені під час здій-ння опер-її , а якщо не можна то після її завершення. Перв-ні док-ти можуть бути скал-ні на папері або на машин-му носії і мати такі реквізити: 1)назву док-та, 2)дату і місце скад-ння, 3)назва п-ва, 4)обсяг і зміст господ опер-й, 5)одиницю виміру, 6)посадові особи, 7)особисті підписи,

До пер-х док-в може бути вкладений додатковий реквізит якщо док-т не має будь-яких рев-в він втрачає юрид-ну силу і не може бути підставою в записі і бух.докум. Бух. док-т не може бути склад-й російською мовою . Докум-ю госп опер п-во може здій-ти також з самост-но вигот-х бланків які повинні містит реквізити текстових або спец-х форм перв-х док-в.

Типові форми док-в затв-ні ДержКомСтатУкр, НБУ , спеціа-ні форми заст.-ться галуз-ми відом-ми , мініст-ми. Кер-к п-ва зоб-ний за без-ти неухильне вик-ння всіма підроз-ми,службами, правових вимог гол.бух щодо офор-ння перв-х док-в і своєчасно передавати їх в бух галет-ю.

Документооборот – це рух док-в на п-ві з моменту їх створення або одержання до затве-ння вик-ння і передачі в архів. Він вклю-є в себе такі стадії: 1)створ-ння док-ту або одер-ння від ін. п-в, 2)перевірка док-в, 3)обробка док-в, 4)передача док-в в архів.

Контроль за дотрим-м виковн-ми добументообороту здій-ться гол бух. Прев-ні док-ти що пройшли оправ-ння і форми звітності підлягать обов’язковому передачі в архіву. Архів повинен забезпечити зберіг-ння док-в та можливість швидко їх знаходити. Для цього пер-ні док-ти звіт-го міс-ця що пройшли операц-ня комп-ть в окремі папки і переплітають.

Виділяють поточні і постійні архіви. Поточний архів огран-ся безпос в бух-ї для збереження док-в протягом звітного року, до скад-ння річної звітності. Постійний архів розм.-ть у спец-му обладь-му прим-ні з стилажами для розк-ння папок документів. Докуметни з поточного архіву передбачений після закінчення звітного року, термін збер-ння бух док-в і звітності затвер.голов.архівом Укр від 20 липня 1998. Док-ти п-ва і річні звіти збер=ться постійно. Особисті рах-ки із з/п 75р, акти ревізій 5 р, поточні док-ти 3 р,. Після док-ння термін збер-ння док-ти під-ться знищенню.Видання док-в для знищення оброл-ться відпов актом . Зничешшя док-в без узгод-ння з ДержАрхівом є незаконним і тягне відпо-ть перед-ну закон-вом.

Примусове вип.-ння док-тів здій-ться у таких випадках:

1)роз-ння кримін-ї справи, 2)здій-ння розшук заходів органами МВС до пор-ння кримін-ї справи, 3)здій-ння впров-ння в справах про адмін.-правов порушення, 4)прих-ння заниження об’єктів опода-ння і не сплати податків та ін. бобвязкових платежів

У всіх випадках склад-ння проток.акт, копія якої вруч-ться кер-ку п-ва при цьому обов’язково склад-ться реєстр вилучення док-ту та залишення на під-ві їх ксерокопії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]