Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори-ф.о..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
838.14 Кб
Скачать

5.Організація бо на п-ві

5.1 Види п-в і їх вплив на побудову обліку.

Організація БО на п-ві залежить від багатьох факторів – це форми власності, орган-проф форми господ-ння, вид діяль-сті, обсяг діял-сті, чис-ть персоналу, структура упр-ння. На укр. виділяють такі форми власності: Приватна, Державна, Держ-корпоративна, Комунальна, Комуна-корпоративна.

Залежно від форми власності виділяють такі п-ва: Приватні п-ва, Комунальні п-ва, Державні п-ва (включаючи казенні п-ва), Корпоративні п-ва.

Виділяють також іноз-ні п-ва (100% власності іноз інвестора і п-ва з іноз інвестиціями)

Від способу утворення та формування стат-го капіталу виділяють унітарні і корпо-ні п-ва. Залежно від к-ті прац-чих та річного валового доходу виділяють п-ва малі,середні,великі.

Організація БО – це сис-ма дій, що необхідні для отримання інф-ції про всі господ опер-ції їх реєстр-ції та узаг-нні у відповідних облікових регістрах. Форма власності та орган-правов форми госп-ння впливає на облік власного капіталу і розрах-ки з учасниками. Розмір п-ва визначає форму орга-ції та ведення БО. Вид діял-сті і техн.-ні особливості вир-ва визн-ть порядок обліку вит-т і доходів діяльності та калькулювання с-ті пр.-ції. Участь п-ва в об’єднання зумовлює облік внутр.-господ або внутр.-групов операцій. У

5.2Облікова політика п-ва

Форм-ння ОПП є найважл-ше питання орган-ції БО на кожному п-ві. У нормат док-х які реглам-ть облік відповідних док-в передбачає декілька методів, способів, принципів вирішення облікових питань. Кожне п-во виходячи з конкретних умов госп-ння вибир-ть для себе найбільш прийнятні варіанти. ОП – це сукупність принципів,методів і процедур, що викор-ться п-вом для ведення БО і складання фін звітності. Принципи – це основні базові положення облікової політики. Методи – це способи вир-ння комерц завдань які виник-ть на п-ві при веденні БО. Процедура – встановлений порядок ведення БО на п-ві.

При виборі ОП на п-ві врах-ть: 1)Вид діяль-сті п-ва, 2)Галузеві особливості, 3)Організ-правов форму госп-ння, 4)Рівень каліф-ції обл. апарату, 5)Забе-ння комп та ін. обчис-ної тех.-ки, 6)Сис-ма стимулювання працівників, 7)Обсяг діяльності, 8)Структура п-в.

ОП як правило розроб-ться при створенні п-ва і принцип послід-сті перед-є заст.-ння ОП протягом багатьох років. ОП може змін-тися в таких випадках:

1 Зміна статутних вимог

2 На вимогу нових або змінених ПСБО

  1. Якщо зміни ОП забезпечать більш достовірне від об-ння процесів і результатів діяльності.

ОП затвер-ться власником або керів-м п-ва. Зміну ОП відобр-ть в примітках до річної фін звітності. У наказі про ОП вказують:1)Методи обліку об’єктів, 2)Методи створення резервів та забезпечення, 3)Форма ведення обліку, 4)Форма орган-ції обліку, 5)Правила документообороту, 6) Сис-ма облікових регістрів, 7)Робочий план рахунків, 8)Порядок проведення інвен-ції, 9)Перелік матер-но відпов-х осіб та порядок їх звітування, 10)Порядок організації упр-го обліку, 11)Положення про комерційну таємницю

5.2Облікова політика п-ва

Відповілно до зак-ну Укр кожному п-ву надана можл-ть сам ост обирати 1 з 4х форм орган-ції БО:

1)Введення до штату п-ва посади бух-ра або створ-ння бух служби на чолі з головн бух-ром . У великих п-вах можуть виділ-тися на окремі баланс філії відокрем структ підрозділи, представництва тощо

2)П-во корис-ся послугами фахівців з БО зареєст-ні як фіз. Особу – підприємця

3)Введення БО на договірних засадах центральною бух-єю або аудитор-ю фірмою

4)Самостійне ведення БО та скадання фін звітності безпосередньо власником або керів-м п-ва

Відповідно до закон-ва до прац-ків бух служби встан-ться відпов-ні освітньо-кваліф вимоги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]