Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори-ф.о..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
838.14 Кб
Скачать

66.Організація складського господарства і складського обліку.

В с/г підпр-ах складське господ-во включає в себе центральні склади, спеціалізовані склади та комори бригадних фірм і інших підрозділів.

В центр.складах зберігаються основні види ВЗ, гот.продукції, кормів, насіння, тощо. Через центр.склади вказані запаси розподіляються між коморами структ-их підрозділів підпр-ва.

Для зберігання специфічних видів ВЗ та гот.продукції створюються спеціалізовані склади або комори. Так нафтопродукти зберігаються на окремому складі, що віддалений від життя та виробничих приміщень.

Мін.добрива, отрутохімікати зберігаються під ключем у спеціалізованих складах. Вет.препарати, ліки – у спеціалізованих коморах і холодильниках.

Для зберігання овочів, фруктів будуються спеціальні сховища з регульованим газовим середовищем. Склади і комори повинні бути відповідним чином облаштовані на кожну складську специфікацію. Матеріали розміщують по секціях, по окремих групах – по полицях, стелажах, штабелях.

У сховищах продукція розміщ-ся у відокремлених секціях, що забезпечує неможливість зміщування продукції різних видів, сортів, репродукції.

Склади і комори повинні бути забезпечені відповідними ваговимір. пристроями. Щорічно ваговим.обладнання проходить перевірку і клеймування. Для забезпечення відповідальності за наявність і збереження мат.цінностей на підпр-ах у штатний розпис вводяться посади:

1)завскладів 2) комірників. З ними укладаються договори про повну мат.відпов-ть. МВО у місцях зберігання запасів ведуть кількісний облік руху запасів у картках скл.обліку чи книгах скл.обліку.

Приймання ТМЦ, їх відпуск оформляється відпов.документами. МВО на підставі перв.документів здійснює записи у картки чи книги скл-го обліку про надходження чи вибуття запасів. Відпуск запасів МВО здійснює на підставі документів, підписи осіб, що дозволили відпуск цінностей звіряють із зразками підписів посад.осіб підпр-ваЮ які мають право підписувати документи на відпуск цінностей.

В кін.міс. МВО на підставі карток, книг скл.обл. та документів з руху складає звіт про рух мат.цінностей, які в установлені терміни подається в бухг-ю підпр-ва. На підпр-ах, які застосовуюють сальдовий метод, МВО складають сальдові відомості, в яких вказують дані про кількість і вартість запасів, що залишилися на складі на кін.звіт.періоду.

67. Документальне оформлення надходження, переміщення і вибуття виробничих запасів.

Надходження ВЗ на підприємство оформляється відповідними первинними документами на матеріали, що надійшли від постачальників, підпр-ва одержують ТТН, накладні, залізничні накл., специфікації до матеріалів обладнання та інші документи. Ці документи реєструються в Ж-О вантажів, що надійшли на підприємство. Для одерж-я матеріалів зі складу постачальника підпр-во виписує експедитору довіреність за встановленою формою, що підписує керівник і гол.бухгалтер та засвідчує печаткою підприємства.

Строк дії довіреності як правило не перевищує 15 діб, всі довіреності реєструюються в Ж-О видачі довіреностей.

За використання довіреностями особи, які їх отримали надають в бухг-ю підтвердж. документи. Залежно від кількості мат.цінностей, частоти її одержання на підпр-во застосовують 2 варіанти оформлення матеріалів, що надходять на підпр-во.

У невеликих і сер.підпр-ах матеріали оприбутковуються на склад за документами, що виписані постачальником. У вел.підпр-ах на підставі документів постачальника виписують прибутковий ордер у 2х примірниках: 1 залишається на складі, а 2ий передається разом з док-ми постачальників у відділ постач-я (маркетингу).

Надходження на склад ВЗ як внесок до стат.капіталу оформляється ТТН, актом про приймання матеріалів, чи прибутковим ордером. Запаси, що одержані безоплатно оформляються також ТТН, актом про приймання матеріалів чи приб.ордером.

ВЗ, що надійшли на підпр-во залізницею оприбутковуються на підставі ТТН та залізн.накладною. ВЗ, що одержані від ліквідації ОЗ, і ІНМА оприб-я на складі накладною. Обмін запасів на інші подібні чи неподібні активи оформляються ТТН, накладними, приб.ордером, тощо.

Якщо запаси на склад надійшли без товаро-супровідних, то складають акт про приймання матеріалів або комерційним актм, у якому вказується кі-ть одержаних матеріалів та їх СВ.

Якщо, при надходженні запасів виявляють невідповідність їх кі-ті або якості, то складається акт про приймання матеріалів Ф Н7 або комерційний акт.

При прийманні матеріалів, що надійшли від придбання підзвітними особами складають прибутковий ордер на підставі тов.чеків чи накладних магазинів.

Для внутрішнього переміщення ВЗ, їх відпуску, вн-господарські підрозділи використовують накладні вн-госп.призначення, лімітно-забірні картки на отримання мат.цінностей. Лімітно-забірні картки на отримання запчастин та відомості витрат кормів. Насіння і посадковий матеріал відпускають в підрозділи на підставі накладних вн-госп.призначення чм лімітно-забирних картках.

Використані насіння і садибного матеріалу списують на підставі актів витрат насіння і садибного матеріалу . Мін добрива та засоб захисту рослин відпускаються у виробн.підрозділи на підставі накладних вн-госп.призначення та лімітно-забирних картках, а списуються на ви-во на підставі актів про використання мінер., органічних, бактеріальних добрив та засобів хім захисту рослин.

Облік вет.препаратів та ліків здійснює вет.лікар чи вет фельшер у спец.книзі.

Ліквідування тварин та птиці здійснюється вет.службою про що ведуть записи у вет журналі. В кін міс на підставі вет журналу складаються звіт про рух біо препаратів і ліків у кількісному і вартісному виразі.

Облік бланків суворої звітності МВО ведеться у картках, книгах скл.обліку.

Надходження та витрачання зазначених бланків оформляється первинними док-ми як і рух мат.цінностей в кін міс складають акти на списання використаних бланків суворої звітності. Надходять ці бланки на підпр-во від постачальників на підставі прибуткових, видаткових накладних на бланки суворої звітності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]