Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча навчальна програма по ЗІДП на 2010-2011....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
605.7 Кб
Скачать

Література

Трофанчук Г.І. Історія держави і права зарубіжних країн.Навчальний посібник. - К., 2006.

Глиняний В.П. Історія держави і права зарубіжних країн. Навчальний посібник. – К., 2006.

Страхов М.М. Історія держави і права зарубіжних країн. – К., 2003.

Политические системы, государство и право в  буржуазних и

развивающихся странах (тенденции и проблемы). – М., 1984.

Сравнительное конституционное право. – М.. 1996.

Элерс Д. Местное самоуправление в Германии // Государство

и право. – 2002. - № 3.

Лекція 19. Виникнення та розвиток національних держав у Центральній та Південно-Східній Європі. Альтернативні моделі державно-правового розвитку - 2 год.

  1. Становлення незалежних національних держав Європи.

  2. Європейські держави «народної демократії».

  3. Демократичні революції 1989 – 1990 років та національне державотворення.

  4. Альтернативні моделі державно-правового розвитку.

Мета лекції: шляхом порівняння суспільно-політичних процесівХIХ і другої половини ХХ ст. визначити головні тенденції розвитку нових держав та права післявоєнного періоду і причини їх появи; закріплення навичок аналізу правових джерел.

Основні поняття по темі: народна демократія, неоколоніалізм, авторитарний режим, соціальна держава, індустріальне та постіндустріальне суспільство, альтернативні моделі розвитку, розпад соціалістичної системи, Європейський союз, особливості національних держав, інтеграційні процеси, уніфікація законодавства.

Тези лекції:

Зміни в джерельній базі континентального та англосаксонського права: збільшення ролі судової практики в континентальному праві та зростання ролі закону в англосаксонському. Спроби кодифікації права в США. Певне зближення двох правових сімей.

Головні напрямки змін в цивільному та торговельному праві. Загальна правоздатність всіх громадян, зменшення віку дієздатності з 21 до 18 років. Юридичні особи приватного права-акціонерні товариства та товариства з обмеженою відповідальністю, різниця між ними. Акції та облігації як цінні папери АТ. Види акцій. „Де матеріалізація” акцій.

Зміни в праві власності: збільшення значення фінансової власності, комерційної власності, розширення змісту інтелектуальної власності. Ноу-хау. Втрата абсолютного характеру права власності (обмеження прав земельних власників, націоналізація). Зміни в зобов’язальному праві: поява нових видів договорів (лізинг, бартерні угоди), відхід від класичних принципів договору.

Гуманізація та демократизація інститутів сімейного права: юридична рівність подружжя, полегшення розлучень. правові режими сімейного майна: договірний ( за шлюбним контрактом) та легальний ( спільне, роздільне, відкладене спільне майно). Зміни в спадковому праві.

Поява трудового права, зосередження його на питаннях заробітної плати, робочого часу, охорони праці, визнання профспілок. право на страйки.  Тенденція до уніфікації трудового законодавства. Поява соціального законодавства.

Антитрестовське законодавство – причини створення та сутність. Американська та європейська системи антитрестовського законодавства.

Співіснування прогресивних та реакційних тенденцій в кримінальному праві західних держав новітнього часу. Кримінальне право Німеччини – яскравий приклад їх боротьби. Гуманізація кримінального права в 70-90 рр. ХХ ст.. Відсутність в Англії кримінального кодексу: „консолідовані закони” – заміна кодексу. Введення в кримінальні кодекси нових видів злочинів, відсутність релігійних злочинів, скорочення кількості господарських злочинів. зміни в системі покарань: їх гуманізація, скасування смертної кари в розвинених країнах. Кримінальний процес: збереження ліберальних основ юстиції, деяка реорганізація суду присяжних. Форми судового процесу: змагальна (англосаксонська сім’я) та змішана (континентальна сім’я).

Передумови утворення нових держав Центральної та Південно-Східної Європи.