Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча навчальна програма по ЗІДП на 2010-2011....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
605.7 Кб
Скачать

Предмет навчальної дисципліни

Предметом історії держави і права зарубіжних країн є вивчення процесів, загальних закономірностей, специфічних особливостей виникнення й розвитку держави та права в певних країнах світу конкретно – в історичних умовах і в хронологічній послідовності.

З огляду на предмет цієї науки, слід зауважити, що вона є наукою: суспільно-політичною, позаяк вивчає такі суспільно-політичні явища, як держава та право; юридичною, адже звертає увагу на правові аспекти суспільного життя; історичною, оскільки розглядає державно-правові явища в їхньому історичному розвитку.

Вимоги до знань та вмінь Студенти повинні знати:

на понятійному рівні: основні тенденції розвитку форм держави і права; принципи організації та функціонування державно-правових систем різних суспільно-економічних формацій: так званого азіатського способу виробництва, рабовласницької, феодальної, буржуазної; еволюційні та революційні шляхи зміни форм держави і права; переваги та недоліки цих шляхів;

на функціональному рівні: зміст основних проблем навчальної дисципліни історії держави і права зарубіжних країн, закономірностей зміни історичних суспільно-економічних формацій та типів держав, розвиток правових систем;

на практично-творчому рівні: характерні ознаки демократичних і недемократичних (станово-кастових, тоталітарних) форм держави і права, переваги демократичних форм організації суспільства.

Студенти повинні вміти:

на репродуктивному рівні: пояснити причини виникнення державно-правових моделей різних суспільно-економічних формацій, їх найбільш загальні характеристики, сильні і слабкі сторони кожної такої моделі;

на евристичному (алгоритмічному) рівні: формувати власну точку зору з юриспруденції, здійснювати наукові дослідження;

на творчому рівні: використовувати набуті знання та навички для підвищення ефективності професійної діяльності, досліджувати розвиток та послідовність явищ і речей, провадити наукові пошуки.

Місце навчальної дисципліни в структурно-логічній схемі освітньо-професійної програми підготовки фахівця за відповідним освітньо-кваліфікаційним рівнем. Нормативна навчальна дисципліна “Загальна історія держави і права” є складовою циклу професійної підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «Міжнародне право», є обов’язковою фундаментальною юридичною дисципліною для вивчення таких дисциплін як політологія, історія політичних і правових учень, історія держави і права України, теорія держави та права, державне право зарубіжних країн та тісно пов’язана з галузевими юридичними дисциплінами країн світу, історію держави і права котрих вона вивчає.

Форми проведення поточного та підсумкового контролю

Контроль здійснюється за модульно-рейтинговою системою. Навчальна дисципліна «Загальна історія держави і права» складається із трьох модулів:

- історія держави і права стародавнього світу та середніх віків

- історія держави і права нового часу

- історія держави і права новітнього часу

Запровадження модульно-рейтингової системи навчання та контролю знань сприяє посиленню відповідальності студентів за якість навчання, стимулюватиме систематичну сумлінну навчальну діяльність. Суттєве підвищення ролі поточного та модульного контролю знань у навчальному процесі, надання модульним результатам переважаючого значення при підсумковій оцінці знань студентів є визначальними рисами використання модульно-кредитної системи.