Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча навчальна програма по ЗІДП на 2010-2011....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
605.7 Кб
Скачать

Лекція 12.Виникнення та розвиток буржуазної держави і права Німеччини – 2 год.

1.Особливості розвитку Німеччини у першій половині XIX ст.

2.Реформи в Прусії. Вплив революції 1848 р. на розвиток німецьких держав.

3.Північнонімецький союз. Утворення імперії. Конституція 1871 р.

4.Державний лад Німеччини у кінці ХІХ – на початку ХХ ст.

5.Джерела та основні риси права Німеччини нового періоду.

Мета лекції: аналіз процесу становлення двох головних систем буржуазного права, виділення їх характерних рис, характеристика галузей права провідних європейських держав в ХIХ - на початку ХХ ст.;  закріплення навичок проведення порівняльного аналізу на прикладі буржуазного права Англії, Франції і Німеччини.

Основні поняття по темі: бундестаг, бундесрат, рейхстаг, кайзер, канцлер, контрасігнатура, матеріальне право, процесуальне право, реальні речі, персональні речі, позови, превентивне ув’язнення,  Кодекс Наполеона, депортація, цивільна деградація, пандектна система, рецидив, вільна оцінка доказів.

Тези лекції:

Причини становлення буржуазного права, його спадкоємність з середньовічним правом та нові принципи: єдність закону, юридична рівність, законність, свобода. Формування англо-саксонської та континентальної правових систем, їх риси. 1. Священна Римська імперія напередодні розпаду. Падіння імперії та створення Францією Рейнського союзу. Характеристика німецьких держав у Рейнському союзі. поразка Франції у війнах з анти наполеонівською коаліцією та створення замість Рейнського союзу німецького союзу.

Німецький союз – пухка конфедерація. Союзний сейм – єдиний державний орган Союзу. Головування Австрії в Союзі. політична характеристика держав Союзу: збереження залишків кріпосництва, політична реакція, більшість країн - абсолютні монархії. Прагнення Прусії перехопити Австрії головування серед німецьких держав: Митний союз.

Головні завдання, що повинна була вирішити Німеччина в революції 1848 р. Початок революції та створення Передпарламенту. Початок роботи Франкфуртських національних зборів. Шляхи національного об’єднання Німеччини: „мала Німеччина” та „велика Німеччина”. Обрання загально німецьким монархом Фрідріха Вільгельма та прийняття загально німецької конституції. Завершення революції і провал об’єднавчого процесу.

Конституція Прусії 1850 р. – октройована (дарована монархом). Характеристика державного ладу за конституцією.

Зміна співвідношення сил Австрії та Прусії: фактори, що сприяли цьому (внутрішньополітичні проблеми Австрії, військова реформа у Прусії, призначення головою прусського кабінету міністрів О.Бісмарка). Силовий шлях об’єднання Німеччини: війна Данією (1864 р.), австро-прусська війна (1866 р.), франко-прусська війна (1870 р.) Створення північно німецького союзу як сходинка до об’єднання Німеччини.

Створення Німецької імперії та прийняття Конституції 1871 р. Форма правління та форма державного устрою німецької імперії. Характеристика органів влади та їх повноважень. політична та юридична оцінк Формування німецької імперії. Конституція 1871 р. та система органів державної влади. Становлення та особливості правової системи Німеччини.

Завдання для підготовки до практичного заняття: з чим пов’язаний певний архаїзм німецького та англійського права нового часу?

Більш пізнє (у порівнянні з Францією) створення цивільного кодексу в Німеччині – Німецького цивільного уложення. Пандектна систему побудови НЦУ. Особливості Уложення: значна кількість спеціальних термінів, відсутність загальних юридичних визначень, ”каучукові правила”.

Суб’єкти цивільного права Німеччині. Види речових прав за НЦУ. Зобов’язальне право. Принципи укладання договору, випадки обмеження свободи договору. Сімейне право в Німеччині. Умови укладання шлюбу, перешкоди для його дійсності. Підстави для розлучення. майнові відносини в родині. Успадкування: за законом та заповітом.

Кримінальне уложення 1871 р.: структура. характер.

Завдання на самостійну роботу: про що свідчить той факт, що Кримінальне уложення в Німеччині було прийнято на 25 років раніше, аніж Цивільне?

Категорії злочинів, види покарань. Консервативні та ліберальні риси в кримінальному праві Німеччини.