Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча навчальна програма по ЗІДП на 2010-2011....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
605.7 Кб
Скачать

Тези лекції

1.  Періодизація історії Римської держави: три періоди еволюції державності.

Система управління в Царський період. Сакральний характер влади: роль жрецьких колегій в управлінні Римом. Повноваження рекса.

Особливості соціального ладу: правове становище патриціїв та плебеїв. Реформи Сервія Туллія як перший етап в урівнянні плебеїв та патриціїв. Наступні реформи.

Соціальний лад Риму в період республіки6 громадяни, латини, перегрини, лібертини, раби.

Державний лад Римської республіки.

Виникнення права у Римі. Джерела та види римського права. Кодифікація римського права. Римське право давнього та класичного періодів. Цивільне та карне право, кримінальний процес. Зміна форм цивільного процесу. Історичне значення римського права.

    Методичні рекомендації      Історія Риму являє собою завершення процесу розвитку рабовласницької суспільно-економічної формація. Римська держава є останнім і найбільш досконалим зразком типу рабовласницької держави в її античній формі. Рабовласницький спосіб виробництва досяг тут найвищого ступеня свого розвитку. Разом з тим з особливою силою в римському суспільстві виступили протиріччя цього способу, що привели його до загибелі.      Римська держава переросла в процесі свого розвитку з невеликої міської общини в могутню, світову державу, форми якої змінювались. Римське право стало класичною системою права, універсальною для античного суспільства. Воно пережило падіння римської держави і вплинуло на розвиток права в наступні періоди історії людства /рецепція римського права/. З Римом пов’язане виникнення християнства як однієї з світових релігій. Все це необхідно мати на увазі при підготовці до даного семінару. Тема охоплює широкий період розвитку Римської держави і права, тому при підготовці питань слід абстрагуватись від загальноісторичних подробиць, деталей, а звернути увагу на державний механізм в процесі його розвитку і змін, характерні риси права тощо.      Завдання для самостійної роботи: скласти схему державного устрою Риму в період республіки.

Завдання для підготовки до самостійної роботи: зробити порівняльний аналіз системи та принципів управління Афінської та Римської республік. З чим пов’язані розбіжності? Визначити характер Римської республіки.

Різновиди народних зборів та їх повноваження. Значення сенату, його функції. Старші та молодші магістратури, їх повноваження. Екстраординарні магістратури: диктатор, правитель кінноти, децемвіри.

Реформи братів Граків, їх сутність та наслідки.

Причини кризи республіканської форми правління та перехід до імперії.

2.  Принципат та домінант як два етапи в розвитку імперії. Зміни в соціальній структурі Риму за часів принципату. Визрівання феодальних відносин(колони, раби-пекуліанти).

Принципат – перехідна форма від республіки до абсолютної монархії. Місце принцепса в системі управління. Поступове знищення залишків республіканської форми правління. Сутність домінанту.

Реформи Діоклетіана: введення тетрархії, реформа армії, адміністративна реформа, економічні перетворення. Реформи Константина: узаконення християнства, закріпачення колонів, відновлення сенату.

Падіння Західної Римської імперії.

3. Періодизація римського права.

Завдання для підготовки самостійної роботи: Чому саме римське право має велике значення для підготовки сучасного юриста?

Головні джерела римського права, їх розподіл по періодах. Закони дванадцяти таблиць, їх характеристика.

Правовий статус різних груп населення за римським правом. Право- та дієздатність в римському праві.

Речі “рес манципі” та “рес нек манципі”. Сутність манципації. Способи захисту майнових прав – позови, їх види. Сервітути як форма обмеження права власності. Види сервітутів.

Класифікація договорів в римському праві. Контракти та пакти. Найдавніші договори: нексум, стимуляція, усний. Пізніші види договорів: літеральний, вербальний, реальний, консенсуальний. Умови дійсності договорів. Зобов’язання з деліктів.

Форми шлюбу за римським правом: “кум ману” (купівля нареченої або релігійний обряд) та “сине ману”. Конкубінат. Агнатична та когнатична спорідненість.

Особливості розвитку кримінального права в Римі, причини його відносної відсталості у порівнянні з цивільним. Класовий характер кримінального права.

Форми судового процесу та їх характеристика: легісакційний, формулярний, екстраординарний, розшуковий.