Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча навчальна програма по ЗІДП на 2010-2011....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
605.7 Кб
Скачать

Література:

Трофанчук Г.І. Історія держави і права зарубіжних країн.Навчальний посібник. - К., 2006.

Глиняний В.П. Історія держави і права зарубіжних країн. Навчальний посібник. – К., 2006.

Страхов М.М. Історія держави і права зарубіжних країн. – К., 2003.

Барг М.А. Кромвель и его время. М., 1998.

Покровский В.М. Сборник документов по истории английской буржуазной революции ХУП в. - М. Высшая школа, 1973.

Новая история: первый период /под ред. Е.Е. Юровской/. - М., 1999.

Томсинов В. Начало английской буржуазной революции. Дело графа Страффорда. Законодательная деятельность "Долгого парламента" в феврале-августе 1641 г. // Вестник МГУ. Серия "Право". – 2001. - № 5

Лекція 10. Утворення та розвиток буржуазної держави і права сша – 2 год.

1. Війна за незалежність. Виникнення США. Декларація незалежності 1776 р.

2. Конституція США 1787 р. Білль про права 1789 р.

3. Громадянська війна Півночі і Півдня. Другий цикл виправлень до Конституції.

Мета лекції: вивчення головних етапів утворення американської державності;  закріплення навичок аналізу правових документів на прикладі документів, що визначають державний устрій США.

Основні поняття по темі: віги, лоялісти, конституційна хартія, конгрес, аболіціонізм, гомстед-акт, сегрегація.

Тези лекції:

1. Виникнення перших англійських колоній в Північній Америці. Організація влади в колоніях: приватні володіння, історичні колонії, королівські провінції. Негативні наслідки колоніальної влади Англії для населення колоній.

“Бостонське чаювання” та початок війни за незалежність. Патріоти та роялісти. Прийняття Декларації незалежності – важливий крок на шляху до формування держави. Головні положення цього документу. Статті конфедерації –створення союзу американських штатів. Завершення війни за незалежність, визнання Англією незалежності американських колоній. Війна за незалежність – перша американська революція.

2. Причини, що вимагали більш міцного державного союзу і переходу до федерації. Конституція 1787 р. Втілення в життя принципу поділу влад. Характеристика гілок влади. Система стримок і противаг в Конституції. Значення Конституції, її недоліки. Прийняття Білля про права 1789 р. Перші поправки до Конституції, закріплення ними демократичного режиму. Збереження безправ’я негрів.

3. Розширення території США у першій половині 19 ст. Дві тенденції розвитку американських штатів: вільний Північ та рабовласницький Південь. Прагнення північних штатів до скасування рабства. Аболіціонізм.

Початок громадянської війни в США. Створення Конфедерації південних штатів. Поразки армії Півночі і прийняття президентом Лінкольном декларації про скасування рабства та гомстед-акту. Завершення війни поразкою Півдня.

Завдання для підготовки до самостійної роботи роботу: Чому громадянську війну вважають другою американською революцією? Зясувати та засвоїти зміст державно-правових прцесів: Прийняття нових поправок до Конституції США. Програма „реконструкції Півдня”. „Чорні кодекси” в південних штатах.  Расистські настрої на Півдні. Наслідки війни для США: ліквідація рабства. зміцнення федерації