Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча навчальна програма по ЗІДП на 2010-2011....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
605.7 Кб
Скачать

Тези лекції

1. Головний зміст періоду середньовіччя – становлення, розвиток та криза феодалізму. Сутність феодальної економіки, види ренти.

Порівняння феодального, рабовласницького та первіснообщинного ладу. Виділення головних рис феодального ладу. Періодизація історії феодалізму та її відповідність періодам розвитку середньовічної держави.

2. Причини виникнення держави у франків та фактори, що прискорили цей процес. Хлодвіг – перший король Франкської держави. Франкське королівство як ранньофеодальна монархія: характеристика державного ладу.

Причини проведення та сутність реформи Карла Мартелла, її головні соціальні та політичні наслідки. Імперія Карла Великого: зміни у державному ладі в порівнянні з Франкським королівством.

Розв’язання проблеми: Чому реформа Карла Мартелла, спочатку сприявши посиленню центральної влади, в подальшому призвела до розпаду держави? Розпад імперії Карла Великого – закономірність чи випадковість?

3. Основні етапи становлення державності на території Англії. Державний та соціальний лад Англосаксонського королівства: спільні риси та відмінності з державою франків.

4. Варварські правди як головне джерело ранньофеодального права, їхня характеристика. Особливості ранньофеодального права та їх відбиття в Салічній правді.

Соціальний лад та побут франкської общини за Салічною правдою. Характеристика галузей права, закріплених в Салічній правді. Розуміння поняття злочину, головні категорії злочинів у франків. Види покарань. Співвідношення понять “вергельд”, “Пеня”, “Композиція”. Характер судового процесу. Докази на суді: свідчення очевидців, співприсяжництво, ордалії.

 Методичні рекомендації      Метою самостійної роботи є висвітлення причин і особливостей утворення і розвитку держави і права Франків. Цей процес має ряд характерних рис, на які треба звернути увагу/фактор завоювання, перехід від родового ладу до феодалізму/.      „Салічна правда” – важливий пам’ятник звичаєвого та ранньофеодального права, складений в період переходу від первіснообщинного до феодального ладу. Вивчення змісту „Салічної правди” і її розуміння є головним завданням при підготовці до семінару. Аналіз статей „Салічної правди” дає можливість з’ясувати ряд питань щодо формування різних по правовому становищі соціальних груп населення, правових інститутів в процесі розпаду первіснообщинного ладу і переходу до феодального суспільства.

Завдання для самостійної роботи4. Держава франків – 2 год. Завдання 1.

Користуючись рекомендованою літературою і нормативними матеріалами, опрацювати та законспектувати такі питання:

  1. Причини й особливості виникнення держави у франків. Суспільний лад. Королівська влада.

  2. Реформи Карла Мартелла (земельна, військова).

  3. Державний устрій. Суд. Збройні сили. Верденський договір 843 р.

  4. Джерела права. Салічна правда. Цивільне і кримінальне право варварських правд.

  5. Суд і процес у державі франків.

Завдання для аналітичного самоконтролю та практичні ситуації Завдання 2

Письмово обґрунтуйте аргументовані відповіді на тести-тренінги: