Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча навчальна програма по ЗІДП на 2010-2011....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
605.7 Кб
Скачать

Тези лекції

1. Загальна характеристика періоду розпаду родоплемінного ладу. Неолітична революція як головний фактор розпаду родоплемінних відносин.

Рішення проблеми: Чи можливо створення держави без неолітичної революції?

Військова демократія як сходинка між первіснообщинним ладом та державою.

2. Періодизація історії Єгипетської держави. Державний лад Стародавнього Єгипту. Статус та функції фараона. Джаті – перший помічник фараона. характеристика чиновницького апарату. адміністративно-теріторіальний поділ Єгипту.

Соціально-класова структура населення. Характеристика становища основних верств населення.

Давньоєгипетське право: джерела, головні галузі.

3. Період Давньовавілонської держави. Соціальна структура населення. Становище рабів – „вардум”. Категорії вільного населення: авілуми та мушкенуми.

Державний лад Давньовавілонської держави. Патесі-лугаль, ну банду, шакканакуми.

Давньовавілонське право. Закони царя Хаммурапі – найдавніша кодифікація права. Форма викладення правових норм, головні напрямки, врегульовані законами Хаммурапі.

4. Стародавня Індія – особливості державного та соціального ладу. Існування органів влади, з якими повинен був рахуватися раджа. Варновий поділ населення. Характеристика варн.

Завдання для самостійної роботи заняття: Які теорії походження варн існують?

Давньоіндійське право. зв’язок права, релігії та моралі. Закони Ману як пам’ятник давньоіндійського права. Характеристика головних галузей права.

Періодизація історії Давньокитайської держави. Характеристика системи управління Китаю. Реформи Шан Яна як спроба посилення централізації держави та подолання залишків родоплемінного ладу.

Соціальна структура населення Давнього Китаю.

Вплив на давньокитайське право двох філософських течій – конфуціанства та легізму. найдавніші кодифікації китайського права. Характеристика галузей права.

 

Завдання для самотійної роботи 1. Держава і право Стародавнього Сходу – 4 год.

  1. Азіатський спосіб виробництва. Характерні риси і особливості країн Стародавнього Сходу. Держава і право Єгипту.

  2. Виникнення та розвиток Вавилонської держави. Закони Хаммурабі.

  3. Держава і право Стародавнього Китаю.

  4. Держава і право Стародавньої Індії. Закони Ману.

Ключові поняття та терміни: Стародавній Схід, деспотія, общинне самоврядування, джерела права, закони Ману, закони Хммурабі.

Методичні рекомендації:

     Завданням самостійної роботи є вивчення та засвоєння характерних рис рабовласницької держави і права країн Стародавнього Сходу. Для правильного і повного розуміння особливостей розвитку стародавнього Вавилону і повного розуміння особливостей розвитку стародавнього Вавилону проаналізувати його суспільний і державний лад. Відсутність довгий час приватної власності на землю, збереження сільської общини, поєднання патріархальних форм рабства з пережитками родового ладу, східний деспотизм як форма державної влади – все це знайшло своє відбиття у вавилонському праві.      При підготовці до самостійної роботи важливе значення має ознайомлення з першоджерелами, зокрема з текстом законника Хаммурапі. Вивчення і аналіз законника допоможе студенту глибше зрозуміти особливості соціальних і державно-правових інститутів однієї з характерних держав, які вперше виникли в історії людства; в процесі роботи необхідно скласти схему структури центральних і місцевих органів влади і управління Вавилону.

Підготуйте короткі письмові відповіді (до 1 стор. комп'ютерного або 1-2 стор. рукописного тексту на кожне) на наступні завдання: 1. Дайте порівняльну характеристику соціально-класової структури стародавньосхідних держав; 2. Здійсніть загальну характеристику Законів Хаммурапі; 3. Назвіть та охарактеризуйте джерела стародавньоіндійського права.