Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча навчальна програма по ЗІДП на 2010-2011....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
605.7 Кб
Скачать

Лекція 8. Виникнення та розвиток феодальної держави і права західних і південних слов’ян.– 2 год.

1.  Держава і право середньовічної Болгарії.

2. Утворення феодальної держави в Сербії. Законник Стефана Душана.

3. Виникнення і розвиток феодальної держави в Польщі. Головні риси феодального права Польщі.

4. Середньовічна чеська держава і право.

Мета лекції: виявлення загальних рис в державному устрої та соціальній структурі південно- і західнослов'янських держав, аналіз особливостей їх розвитку і визначення їх причин; вироблення вміння проводити порівняльно-співставлювальний аналіз державного механізму.

Головні поняття по темі: дука, жупан, властелі, властелічи, меропхи, себри, собор, порота, дедичи, закупи, каштелян, шляхта, магнат, сеймік, посольська ізба, гусити, баштинники, отроки, влахи, парики, вальний сейм.

Тези лекції

1.         Створення Союзу семи племен та його підкорення протоболгарами. Перше Болгарське царство. Система управління за часів Симона Великого. Захоплення Болгарії Візантією. Візантійський вплив на соціально-політичну систему Болгарії.

Відновлення болгарської державності. Друге Болгарське царство.

Завдання для практичного заняття: Порівняти Перше та Друге Болгарське царство за територією, рівнем централізації, системою управління.

Феодальна роздробленість Болгарії та її захоплення турками-османами. Знищення болгарської державності. Соціальний лад Болгарії. Князі та боляри. Категорії селянства: баштанники, парки, отроки.

Право Болгарії, його характерні риси. Закон судний людям як перша кодифікація болгарського права. Характеристика галузей права за цим джерелом.

2.         Причини більш пізнього утворення держави в Сербії у порівнянні з Болгарією. Перетворення Сербського князівства у королівство. Захоплення Сербії Османською імперією.

Соціальний лад Сербії. Властелі та властелічі. Сербське селянство: себри, меропхи, отроки. Державний лад Сербії. Центральне та місцеве управління. Особливості судоустрою Сербії. Суд поротників.

Законник Стефана Душана  як джерело сербського права. Характеристика кримінального права за Законником.

Утворення Давньопольської держави. Головні етапи розвитку державності. Причини незавершеності процесу централізації в Польщі та її наслідки.

   Вирішення проблеми: Чому Польська держава, будучи монархією, мала назву “республіка для всіх” (дослівний переклад назви “Річ Посполита”)?

   Система органів влади Речі Посполитої. Роль сейму в державному управлінні. Поступове зростання його повноважень. Центральне та місцеве управління. Розділи Польщі.

   Ельблонська книжка (Польська правда) к джерело польського права. Кримінальне право та процес за Польською правдою.

Утворення князівства Само як першої держави на території Чехії. Етапи в розвитку Чеської держави. Соціальний лад Чехії. Пани та земані. Чеська шляхта. Селянство: дедичі, седляки, отроки.

Система управління в Чеському князівстві. Поява сеймів та зростання ролі шляхти. Взаємовідносини шляхти та панів. Вплив гуситського руху на зміцнення центральної влади. Втрата Чехією частини суверенітету після обрання на чеський престол Фердинанда І Габсбурга. Перетворення чеських земель на “спадкові володіння Габсбургів” за “Оновленим земським статутом” 1627 р.

Відсутність офіційних кодифікацій у чеському праві. Головні джерела чеського права. Характеристика судового процесу за “Тлумаченням чеського права”.

Завдання на практичне заняття: Чому всі південно і західнослов’янські держави не зберегли своєї незалежності?

     Методичні вказівки:      Метою практичного заняття є вивчення історії держави і права феодальної Сербії. Однією з характерних рис історії держави і права Сербії були пережитки первіснообщинного ладу і складний та довгий процес формування феодальних виробничих відносин, державності взагалі Зміст окремих статей „Законника” показує економіку Сербії, соціальну структуру суспільства, привілейоване становище церкви, структуру державного апарату. Заслуговує на увагу „суд поротників” як пережиток первіснообщинного ладу, який пізніше перетвориться в державний орган. „Законник ”є цінним пам’ятником права південних слов’ян, важливим першоджерелом для висвітлення питань історії держави і права Сербії. Для підготовки семінару необхідно вивчити і проаналізувати зміст „Законника”.      Завдання для самостійної роботи: скласти схему державного устрою феодальної Сербії.