Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча навчльна програма Актуальні проблеми суд....doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
267.78 Кб
Скачать

9

Київський національний університет імені Тараса Шевченка Юридичний факультет

Кафедра правосуддя

Укладач: к.ю.н., ас. Куйбіда Р.О.

Актуальні Проблеми судоустРою

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

для студентів спеціальності 6.030401 «Право»

Затверджено

на засіданні кафедри

Протокол № 1

від „21” вересня 2009 р.

КИЇВ – 2009

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА З ДИСЦИПЛІНИ «Проблеми СУДОУСТРою»

Укладач: к.ю.н., ас. Куйбіда Р.О.

Лектори: к.ю.н, доц. Гринюк В.О., к.ю.н., ас. Куйбіда Р.О.

Викладачі: к.ю.н, доц. Гринюк В.О., к.ю.н., ас. Куйбіда Р.О., к.ю.н., ас. Крижанівський В.В., к.ю.н., ас. Мельник І.С., ас. Снідевич О.С., ас. Задоєнко О.В.

Погоджено

з науково-методичною комісією

„____” ______________ 2009 р.

З м і с т

Київський національний університет 1

імені Тараса Шевченка 1

Актуальні Проблеми СУДОУСТРою 1

КИЇВ – 2009 1

вступ 4

СИСТЕМА КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ 6

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ДИСЦИПЛІНИ 9

10

ЗМІСТ ЛЕКЦІЙ, ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ, 12

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ 12

Змістовий модуль 1 12

Змістовий модуль 2 19

Проблеми статусу суддів 19

та організації правосуддя 19

ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ НА ЗАЛІК 26

Список рекомендованих джерел 30

вступ

Навчальна дисципліна (спецкурс) «Актуальні проблеми судоустрою» передбачає можливість ознайомлення з сучасними проблемами забезпечення права на справедливий суд в Україні, організації і функціонування судової системи України, можливими перспективами розвитку статусу суддів. Одним із завдань цієї дисципліни є вироблення у студентів вміння орієнтуватися у сучасних проблемах судоустрою, навичок аналізу проблем судоустрою, їхніх причин та пошуку варіантів їх вирішення.

Предметом розгляду в межах дисципліни «Актуальні проблеми судоустрою» є: поняття права на справедливий суд, міжнародні, зокрема європейські, стандарти його забезпечення, проблеми конституційного, законодавчого та організаційного забезпечення права на справедливий суд; основи судової реформи в Україні та її завдання на сучасному етапі з порівнянням із розвитком системи правосуддя в інших країнах; проблеми побудови системи судів, організації кваліфікаційних і дисциплінарних органів, суддівського самоврядування, судової адміністрації; проблеми добору суддів і суддівської кар‘єри, відповідальності суддів, вразливі аспекти незалежності суддів; проблеми реалізації загальних для всіх видів судочинства принципів правосуддя; проблеми визначення і розмежування судової юрисдикції (конституційної, цивільної, господарської, адміністративної та кримінальної).

Навчальна дисципліна «Актуальні проблеми судоустрою» вивчається студентами першого курсу магістратури юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка в першому семестрі. Планом навчального процесу для вивчення курсу цієї дисципліни відведено 54 години. З них на лекції відведено – 18 годин, на практичні заняття – 18 годин, на самостійну роботу студента – 36 годин. Дисципліна вивчається з застосуванням кредитно-модульної системи і складається з двох змістовних модулів. Перший змістовний модуль складають теми 1 - 3, другий – теми 4 - 6.

З усіх тем курсу проводяться лекційні і семінарські заняття. На семінарських заняттях за вибором викладача можуть використовуватись різні форми та методи контролю знань студентів: доповіді (презентації), експрес-опитування, доповнення відповіді, дискусії, виконання завдань у групах, тестові завдання тощо. Рівень знань, підготовленості, ерудиції, активності студентів на семінарах оцінюється викладачем самостійно. Самостійна робота студента полягає в ознайомленні з необхідними джерелами, проведенні аналітичних досліджень (з‘ясування змісту дискусій, аналізі аргументів сторін дискусій, зарубіжного досвіду, виявлення колізій у законодавстві, невідповідностей міжнародним стандартам, Конституції України тощо), підготовці тез доповідей та презентацій на задану або обрану самостійно тему.

Завершується вивчення дисципліни «Актуальні проблеми судоустрою» складанням заліку. До заліку допускаються усі студенти, які набрали за результатами семінарських занять не менше 20 балів.