Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча навчльна програма Актуальні проблеми суд....doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
267.78 Кб
Скачать

Тема 1. Право на справедливий суд,

проблеми його забезпечення (10 год.)

Лекційне заняття 1 (2 год.)

Предмет і система навчальної дисципліни „Актуальні проблеми судоустрою”. Право на справедливий суд: його складові. Міжнародні стандарти правосуддя (документи ООН, міжнародних суддівських асоціацій, Ради Європи). Право на справедливий суд у практиці Європейського суду з прав людини. Конституційні проблеми забезпечення права на справедливий суд. Проблеми законодавчого та організаційного забезпечення права на справедливий суд.

Семінарське заняття 1 (2 год.)

1. Право на справедливий суд: його складові.

2. Право на справедливий суд у практиці Європейського суду з прав людини.

3. Конституційні проблеми забезпечення права на справедливий суд.

4. Проблеми законодавчого та організаційного забезпечення права на справедливий суд.

Орієнтовні теми доповідей (презентацій) студентів

1. Порушення Україною права на справедливий суд, констатовані у рішеннях Європейського суду з прав людини.

2. Як змінити законодавство, щоб запобігти програшам Україною справ у Європейському суді з прав людини?

3. Право на справедливий суд у Конституції та проектах змін до неї: проблеми і пропозиції.

4. Які законопроекти слід розробити, щоб створити сприятливі умови для забезпечення права на справедливий суд відповідно до міжнародних стандартів?

5. Заходи щодо забезпечення права на справедливий суд у Концепції вдосконалення судівництва (указ Президента України від 10 травня 2006 р.) та Концептуальних засадах подальшого здійснення судової реформи (заява VIII з’їзду суддів України від 7 грудня 2007 р.).

6. Як покращити забезпечення права на справедливий суд без внесення змін до законів?

7. Проблеми забезпечення доступності та прозорості правосуддя.

Завдання для самопідготовки (6 год.)

1. Ознайомтеся із основними міжнародними документами, які стосуються стандартів правосуддя (див. список рекомендованих джерел). Відвідайте сайт Консультативної ради європейських суддів http://www.coe.int/ccje.

2. Ознайомтеся з рішеннями Європейського суду з прав людини щодо порушення Україною статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (джерела: сайт Міністерства юстиції України http://www.minjust.gov.ua/0/19618 (укр. мовою); пошукова система документів Європейського суду з прав людини http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/search.asp?skin=hudoc-en (англ. або франц. мовами).

3. Ознайомтеся з концептуальними документами щодо подальшого проведення судової реформи під кутом зору забезпечення права на справедливий суд (див. список рекомендованих джерел).

4. Ознайомтеся із актуальними законопроектами, що стосуються забезпечення права на справедливий суд (скористайтеся пошуковою системою Верховної Ради України http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc2).

Тема 2. Основи судової реформи в Україні (10 год.) Лекційні заняття 2-3 (4 год.)

Передумови судової реформи в Україні. Етапи судової реформи. Завдання сучасного етапу судової реформи, ключові документи. Перспективи і перешкоди судової реформи в Україні. Демонстрація документального відеофільму „Прошу встати: реформа іде” (25 хв.).

Судові реформи у країнах Східної Європи та на теренах пострадянського простору (на прикладі Польщі, Угорщини, Словаччини, країн Прибалтики, Росії, Білорусі, Грузії, Молдови, Казахстану). Демонстрація документального відеофільму „Рішення остаточне, перегляду не підлягає” (25 хв.).