Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_OMP_LR_1sem_Dmitrienko.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
2.64 Mб
Скачать

4.1.3. Текстовий редактор.

Дозволяє постачати робочі аркуші коментарями до формулам та графіків. Для уведення коментарю вибрати в меню Insert (вставка) об'єкт Text Region (текстовий блок). Після цього курсор прийме вид червоної вертикальної риси , і чорною рамкою буде виділений текстовий блок.

Текст уводиться, редагується, форматується загальноприйнятими засобами. Початком текстового блоку може служити натискання символу “ (лапки). Для уведення тексту російською мовою встановити стиль Arial cyr і на індикаторі розкладки клавіатури вибрати „російська мова”.

4.1.4. Редактор формул.

При наборі формул створюється область формули, у якій з'являється кутовий курсор синього кольору. При уведенні математичних виражень запускається убудований редактор, що перетворить блок у структуру, реалізовану убудованою мовою програмування, що використовується для діалогу із системою. Формульний блок не містить пробілів. Щоб вийти із блоку, досить клацнути лівою клавішею в будь-якому вільному місці робочого аркуша. Після уведення MathCad відразу перевірить формулу на наявність помилки. У випадку виявлення помилки відповідний елемент блоку виділиться червоним кольором.

Якщо помилка не виявлена, то відбудеться обчислення. Формульні вираження можуть містити константи, змінні, функції, знаки операцій, круглі дужки. Елементи формул можуть уводиться із клавіатури або з палітр.

4.1.5. Змінні.

Змінні - пойменовані об'єкти, які можуть приймати різні значення. Імена змінних можуть використовувати латинські, грецькі букви й цифри.

Обмеження:

  1. ім'я починається з букви;

  2. не містить знаків арифметичних операцій;

  3. заголовні й малі літери різні;

  4. ім'я не повинне збігатися з іменами убудованих функцій.

Для завдання значень змінним використовується знак присвоювання:=

a:=3 x:=3.5

Роздільником між цілою й десятковою частиною числа служить крапка.

анжирована змінна - це змінна, котра приймає значення з деякого діапазону. Задається змінна в такий спосіб: x:=a,a+h..b,

де a, b - початок і кінець інтервалу , h - крок зміни значення змінної. Символ .. можна ввести із клавіатури клавішею; або з палітри Calculator.

Якщо h=1, то x:=a..b. Ранжирована змінна використовується для обчислення значення функцій і побудови графіків.

4.1.6. Користувальницькі й стандартні функції.

Залежності між вхідними й вихідними параметрами задаються за допомогою функцій. Функції користувача визначаються в такий спосіб:

ім'я функції (аргумент1, аргумент2,... ):=вираження.

У круглих дужках визначається список аргументів (змінних), які входять

у вираження. Вираження - це математична комбінація зі змінних, констант і функцій, зв'язаних знаками математичних операцій.

Система MathCad містить широкий набір убудованих елементарних функцій. Імена найпростіших функцій можна ввести з панелі Calculator. Щоб скористатися іншими функціями необхідно в меню Insert вибрати об'єкт Function(функції) або кнопку f(x) на стандартній панелі інструментів. З'явиться діалогове вікно із двома панелями. Ліворуч - перераховані категорії функцій , праворуч - імена функцій в обраній категорії.

У нижній частині вікна видається інформація про обрану функцію і її шаблон. При уведенні функції в робочий аркуш автоматично з'являються круглі дужки й заповнювачі для значень параметрів.