Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MUkVypRazdDP_PE_MEKh_A5_ukr.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.9 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання розділу дипломного проекту

«ПРОМИСЛОВА ЕКОЛОГІЯ»

(електронне видання)

ЛУГАНСЬК 2009

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання розділу дипломного проекту

«ПРОМИСЛОВА ЕКОЛОГІЯ»

(для студентів, що навчаються за напрямком «Інженерна механіка»)

електронне видання

З А Т В Е Р Д Ж Е Н О

на засіданні кафедри екології.

Протокол № 9 від 23.02.09

ЛУГАНСЬК 2009

УДК 504.75

Методичні вказівки до виконання розділу дипломного проекту «Промислова екологія» (для студентів, що навчаються за напрямом «Інженерна механіка») / Уклад. Черних В. І., Шеховцов Ю. І. – Луганськ: Видавництво Східноукраїнського національного ун-ту імені Володимира Даля, 2009. – 75 с.

Наведено матеріали, необхідні для виконання розділу дипломного проекта «Промислова екологія». Дана якісна й кількісна оцінки шкідливого впливу промислових підприємств на навколишнє природне середовище, наведені нормативи вмісту забруднюючих речовин в атмосферному повітрі й водних об'єктах. Наведено методики розрахунку викидів забруднюючих речовин за питомими показниками; розсіювання забруднюючих речовин в атмосфері та призначення ГДВ; економічного збитку від викиду (скиду) забруднюючих речовин.

Укладачі: В.І. Черних, доц.,

Ю.І. Шеховцов, асист.

Відп. за випуск Л.С. Заіграєв, доц.

Рецензент Б.Т. Харківський, проф.

1Загальні положення

Сучасний розвиток промисловості тісно пов’язаний з розвитком екологічно безпечних виробничих процесів. Актуальність охорони навколишнього природного середовища від забруднення сьогодні має першорядне значення у виробництві й експлуатації «продуктів», а також у ході утилізації відходів й «продуктів», що вийшли з експлуатації.

Причини негативного впливу виробництва на навколишнє природне середовище пояснюються недосконалістю технологій та екстенсивним характером розвитку виробництва.

Поліпшення екологічної ситуації повинне реалізовуватися в комплексі з рішенням дбайливого та збалансованого використання природних ресурсів для потреб людини, керуванням демографічної ситуації та переходом від екстенсивних форм господарювання до інтенсивних — завданням яких є використання внутрішніх резервів виробництва як технологічних, так і можливістю глибокої переробки сировини, і застосуванням матеріалів, що піддаються утилізації або біодеградації.

1.1. Мета і завдання розділу «Промислова екологія»

Метою розділу «Промислова екологія» у дипломному проекті є розвиток у майбутніх фахівців навичок самостійної оцінки екологічних показників та факторів виробництва (виробничої ділянки, технологічного процесу, то що), розрахунок економічного збитку, заподіюваного господарству забрудненням навколишнього природного середовища, а також розробка заходів, спрямованих на їхнє поліпшення.

Розробка даного розділу дозволяє систематизувати й закріпити знання, отримані студентом в університеті, більш поглиблено та широко вивчити екологічні вимоги до виробничих процесів.

Основними завданнями розділу є:

а) визначення наявних і потенційних факторів виробництва, що негативно впливають на навколишнє природне середовище та людину;

б) кількісна і якісна оцінка шкідливих для навколишнього середовища виробничих факторів;

в) визначення розмірів економічного збитку від негативного впливу на навколишнє природне середовище;

г) визначення розмірів платежів за забруднення навколишнього природного середовища;

д) пропозиція ефективних природоохоронних, енерго- і ресурсозберігаючих заходів;

е) визначення відверненого збитку при застосуванні запропонованих природоохоронних заходів.

1.2. Організація консультацій по розділу

Консультація студентів по розробці розділу «Промислова екологія» здійснюється викладачем кафедри «Екологія» в обсязі, встановленому навчальним навантаженням.

Тему та завдання на розробку розділу видає консультант, у відповідності із основною темою дипломного проекту. Дипломник під час переддипломної практики повинен одержати тему та зібрати необхідні вихідні матеріали для розробки розділу.

Консультант надає допомогу студентові в методичних питаннях, рекомендує літературні джерела та нормативні матеріали, виявляє помилки та недоробки, які дипломник повинен виправляти самостійно.

Робота над розділом повинна проводитися з використанням ЕОМ.

Після виконання розділу консультант підписує перший лист розділу, лист завдання та титульний лист пояснювальної записки.

Студент несе всю відповідальність за обґрунтованість прийнятих рішень, правильність розрахунків, а також за авторські права на розробки перед консультантом і Державною екзаменаційною комісією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]