Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія 2 ДД СР ФН.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
958.98 Кб
Скачать

Вимоги до роботи студентів

Вимоги до самостійної роботи студентів

Самостійна робота студентів повинна бути продовженням вивчення лекційного матеріалу, насамперед, шляхом самостійного опрацювання джерел та літератури за питаннями для самостійного опрацювання. Об’єм самостійної роботи визначає сам студент, в залежності від рівня знань того чи іншого матеріалу.

Самостійне опрацювання матеріалу з дисципліни слід вести систематично, послідовно у відповідності зі змістом програми, постійно контролюючи ступінь засвоєння матеріалу.

Письмове завдання виконується на аркушах формату А4 (рукопис чи комп’ютерний набір), обсяг роботи залежить від поставленої мети та форми викладу матеріалу (повідомлення, таблиця, схема), оптимальний обсяг – 5-7 сторінок.

Письмове завдання може виконуватися також з метою відпрацювання пропущеного заняття.

Індивідуальна робота.

Індивідуальне завдання – форма організації навчання, яка має на меті самостійне вивчення частини програмного матеріалу, систематизацію, поглиблення, узагальнення, закріплення та практичне застосування знань студента з навчального курсу. Індивідуальне завдання виконується у формі реферату.

При роботі над рефератом студент може виявити більше ініціативи й самостійності у підборі літератури та джерел, їх аналізі, у складанні плану роботи та її оформленні. Перш ніж розпочати написання реферату студент повинен виконати таку роботу:

  1. підібрати необхідну літературу з теми і опрацювати її;

Б) скласти детальний план роботи;

B) порівняти факти, які розглядаються в літературі, виділити в них загальне і особливе, узагальнити вивчений матеріал відповідно до наміченого плану;

Г) підготувати необхідні ілюстрації, використати особисті міркування з даної теми.

Вимоги до реферату:

1. У рефераті необхідно розкрити суть проблеми, що розглядається, дати визначення основних понять, огляд стану проблеми і основних підходів до вивчення, викласти свій погляд на проблему, зробити висновки.

2. Структура реферату:

- титульна сторінка ;

- зміст реферату;

- вступ (актуальність проблеми);

- основна частина;

- висновки;

- список використаної літератури

3. При написанні реферату слід використовувати першоджерела, різні наукові і науково-популярні видання (монографії, наукові збірники, наукові журнали тощо). Список літератури повинен містити не менше п’яти опрацьованих джерел. При цитуванні обов’язкове посилання на джерело.

4. Обсяг реферату – 8-12 сторінок рукописного або машинного тексту (формат А-4).

5. Реферат зараховуватиметься за результатами співбесіди.

Модуль і

Тема 1. Філософія як специфічний вид знання

У результаті вивчення цієї теми студенти повинні знати:

- передумови виникнення філософії;

- визначення поняття „світогляд” та його структуру;

- історичні типи світогляду;

- особливості філософії як виду знання;

- предмет та функції філософії;

- основне проблемне поле філософії;

- роль філософії у житті людини і суспільства.

Навчальна мета: ознайомити студентів з особливостями філософії як теоретичного світогляду, як виду знання, її предметом та функціями.

Історичне розмаїття визначень філософії. Проблема виникнення філософії. Філософія і світогляд. Світогляд як духовно-практичний спосіб освоєння світу. Структура світогляду. Досвід і мудрість. Буденний і теоретичний світогляд. Історичні типи світогляду: міфологія, релігія, філософія.

Предмет філософії. Проблемне поле філософії. Структура філософського знання. Основні теми і типи філософствування. Місце філософії як особливого духовного явища в системі культури. Співвідношення філософії з іншими духовими явищами – наукою, мистецтвом, релігією. Основні функції філософії: онтологічна, гносеологічна, методологічна, світоглядна, соціальна, аксіологічна. Роль філософії у житті суспільства.

Основні поняття: філософія, світогляд, онтологія, гносеологія, логіка, аксіологія, праксеологія, діалектика, рефлексія