Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга-СТРАТЕГІЇ.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
2.5 Mб
Скачать

1. Режим гнучкого валютного курсу.

1.1. Стимулююча бюджетно-податкова політика. При зрос­танні державних витрат або зниженні податків відбувається збільшення сукупного попиту, доходу і зрушення кривої IS* впра­во (рис. 2.7). У закритій економіці зростання доходу буде супро­воджуватися збільшенням попиту на гроші, що при незмінній грошовій пропозиції викличе зростання процентної ставки і спровокує часткове витіснення внутрішніх інвестицій. Однак у відкритій економіці такого не відбудеться тому що висока ставка відсотку внутрішнього ринку простимулює приплив іноземного капіталу в країну.

Варіативність сучасних макроекономічних політик

На грошовому ринку збільшиться пропозиція іноземної ва­люти, яку інвестори для проведення ділових операцій спробують перетворити у національну, чим збільшать попит на неї і, відпо­відно, її курс. Підвищення валютного курсу знизить експорт краї­ни і, тим самим, величину чистого експорту. Зменшення чисто­го експорту скоротить сукупний попит в економіці і зрушить криву IS* у зворотному напрямку (рис. 2.7).

Рис. 2.7. Стимулююча бюджетно-податкова політика

Таким чином, при гнучкому валютному курсі стимулююча бюджетно-податкова політика не ефективна: вона приводить до підвищення валютного курсу, зниження чистого експорту точно на величину зростання державних витрат або зниження податків, залишаючи величину доходу незмінною.

1.2. Стимулююча кредитно-грошова політика. При збільшенні Центральним банком пропозиції грошей в економіці і зрушенні кривої LM* вправо (рис. 2.8) відбувається зниження ставки відсотка, що, у свою чергу, сприяє в закритій економіці зрос­танню внутрішніх інвестицій, сукупного попиту і доходу. У відкритій економіці зниження ставки відсотку на грошовому ринку викличе відтік капіталу із країни. Інвестори будуть пред'являти підвищений попит на іноземну валюту, що при-

Розділ 2

зведе до зниження курсу національної валюти і, разом з цим, до розширення експорту і підвищення чистого експорту. Це буде сприяти росту доходу.

Рис. 2.8. Стимулююча кредитно-грошова політика

Таким чином, при гнучкому валютному курсі стимулююча грошово-кредитна політика ефективна: вона приводить до зни­ження валютного курсу, що збільшує чистий експорт, сукупний попит і доход.

1.3. Протекціоністська торговельна політика. Якщо, наприк­лад, держава вводить квоту на ввіз у країну певного товару, то це приведе до скорочення імпорту й зростання чистого експорту. Останнє збільшить сукупний попит і зрушить криву IS* вправо (рис. 2.9). Разом із скороченням експорту знижується попит на іноземну валюту і курс національної валюти підвищується. Ви­сокий валютний курс, у свою чергу, зменшує можливості екс­порту, і чистий експорт надалі скорочується, знижуючи сукуп­ний попит і повертаючи криву IS* у початковий стан.

Таким чином, при гнучкому валютному курсі протекціоні­стська торговельна політика неефективна: підвищення чистого експорту, що досягається за рахунок обмеження імпорту ком­пенсується його наступним зниженням за рахунок зростання курсу національної валюти.

Варіативність сучасних макроекономічних політик

Рис. 2.9. Протекціоністська торговельна політика