Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга-СТРАТЕГІЇ.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
2.5 Mб
Скачать

5.2. Міжнародне регулювання руху товарів, послуг і продуктів інтелектуальної власності

Регулювання міжнародної торгівлі товарами, послугами і продуктами інтелектуальної власності на міждержавному рівні являє собою спільно прийняті урядами різних країн на основі компромісів домовленості (правові положення, норми, процеду­ри, погоджені взаємні зобов'язання, рекомендації) в області еко­номічної політики і практики, що відображають інтереси країн-учасниць. Регулювання націлене на створення певних переду­мов, що сприяють подальшому розвитку світогосподарських зв'язків між зацікавленими державами, зокрема, шляхом досяг­нення стабільності й передбачуваності режиму доступу на то­варні ринки.

Основними напрямками багатобічного регулювання світо­вої торгівлі в сучасних умовах є наступні:

  • створення зацікавленими державами договірно-правової основи торгово-економічних відносин;

  • вироблення домовленостей щодо застосування на націо­ нальному рівні комплексу торгово-політичних заходів впливу на світогосподарські зв'язки, визначення рамок і можливостей ви­ користання окремих інструментів торговельної політики;

Розділ 5

  • формування й подальший розвиток міжнародних інсти­ тутів, що сприяють досягненню домовленостей і рішенню спірних проблем;

  • обмін інформацією і досвідом організації торгово-еконо­ мічних зв'язків.

Торговельна політика і проблеми світової торгівлі є об'єктом діяльності багатьох регіональних та глобально-універсальних інститутів як міжурядових, так і неурядових. Усі вони створюють систему міжнародних організацій, що здійснюють координацію і багатостороннє регулювання міждержавних торгово-економічних відносин (рис. 5.2).

Глобально-універсальні

Міжурядові

Конференція ООН з питань торгівлі та розвитку (ЮНКТАД), Комісія ООН з правових питань міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ), Міжнародний торговельний центр (МТЦ), Світова організація торгівлі (COT), Всесвітня митна організація (ВМО) та ін.

Неурядові

Міжнародна торговельна палата (МТП), Спілка міжнародних ярмарків (СМЯ) тощо

Регіональні

Міжурядові

Північноамериканська зона вільної торгівлі (НАФТА), Європейський Союз (ЄС), Митний та економічний союз Центральної Африки (МЕСЦА) та ін.

Неурядові

Європейський діловий конгрес (ЄДК), Дакарський клуб тощо

Рис. 5.2. Система міжнародних організацій з регулювання світової торгівлі

Створена згідно резолюції Генеральної Асамблеї в 1964 р. у якості спеціального постійного органу конференція ООН з торгівлі і розвитку (ЮНКТАД) є однією із наймасовіших універсальних міжнародних організацій, членами якої є 185 держав і 3 учасни­ки, які представляють спеціалізовані агентства. ЮНКТАД, вис­тупаючи в якості центра узгодження між державами світу прин­ципів світової торгівлі та основного арбітра при вирішенні існу­ючих розбіжностей, виконує такії основні функції:

1. Регулювання торгових і економічних відносин між дер­жавами шляхом розробки концепцій і принципів розвитку світо­вої торгівлі.

Міжнародна координація економічної політики

  1. Розробка заходів по регулюванню міжнародної торгівлі сировинними товарами за допомогою укладання міжнародних торгових угод.

  2. Розробка заходів і засобів торгової політики та економіч­ ного співробітництва шляхом сприяння більш ліберальному ре­ жимові світової торгівлі.

  3. Сприяння розвитку економічного співробітництва між країнами, що розвиваються, в тому числі за рахунок створення для них системи преференцій.

  4. Сприяння національним урядам і регіональним угрупу- ванням з питань розвитку світової торгівлі та ін.

  5. Регулювання обмежувальної ділової практики.

  6. Проведення аналітичної роботи по широкому колу про­ блем: глобалізація і розвиток, інвестиції, розвиток підприємств і технологій, міжнародна торгівля товарами і послугами, розвиток інфраструктури в сфері послуг тощо.

  7. Сприяння координації діяльності держав в рамках ООН,

  8. Співробітництво з міжнародними економічними органі­ заціями (Світовою організацією торгівлі (COT), Міжнародним торговим центром (МТЦ), Міжнародною торговою палатою (МТП) тощо).

Реалізація даних функцій здійснюється ЮНКТАД в рамках ООН за допомогою декількох взаємопов'язаних органів (рис. 5.3).

Генеральна Асамблея ООН

Економічна і соціальна рада ООН (ЕКОСОР)

Конференція ООН з питань торгівлі та розвитку (ЮНКТАД)

Рада з питань торгівлі та розвитку

Комісія з науки

та техніки з метою розвитку

Комісія з тор­гівлі товарами, послугами і сировинними товарами

Комісія з інвес­тицій, техно­логій і суміж­них фінансових питань

Комісія з під­приємництва, спрощення ділової прак­тики і розвитку

Рис. 5.3. Міжурядова структура організації діяльності ЮНКТАД

Розділ 5

Інший орган в структурі ООН — Комісія ООН з правових питань міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ) (створена в 1966 р.) реалізує мету підвищення ролі ООН в процесах зменшення і ліквідації правових перешкод, що заважають розвиткові міжна­родної торгівлі. До завдань ЮНСІТРАЛ належать: координація роботи міжнародних організацій з правових питань міжнародної торгівлі; сприяння ширшій участі держав в існуючих міжнарод­них конвенціях; розробка нових конвенцій та інших документів стосовно права міжнародної торгівлі; підготовка кадрів і надан­ня допомоги в правовій сфері міжнародної торгівлі.

Міжнародний торговельний центр (МТЦ) створено в 1964 р. для допомоги країнам, що розвиваються, по таким основним напрямам: можливості розширення експорту, надання інформації і консультацій з питань ринків і методів збуту експортної про­дукції, допомоги у створенні експортних служб і підготовці відпо­відних кадрів тощо.

Визначальна роль у регулюванні міжнародної торгівлі на сучасному етапі належить Світовій організації торгівлі (COT), яка з січня 1996 р. замінила Генеральну угоду з тарифів та торгівлі (ГАТТ) (договір про створення ГАТТ був підписаний 23 країна­ми у 1947 р. та набрав чинності у 1948 p.). На сьогодні Світова організація торгівлі є єдиною правовою і інституціональною ос­новою всесвітньої торгової системи. Членами-засновниками ВТО стали 82 країни, а на сьогодні вона об'єднує вже 135 країн та близько ЗО подали заявки на вступ до неї. Сфера діяльності COT охоплює більше 90 % обсягу світової торгівлі.

Незважаючи на те, що Світова організація торгівлі заснова­на на принципах ГАТТ і є її формальним спадкоємцем, все ж таки між цими організаціями є і певні відмінності.

Принципові розходження між COT і ГАТТ:

  1. ГАТТ являло собою звід правил (багатосторонніх угод), що поєднували угоди вибіркового характеру й Секретаріат. COT є постійно діючою організацією, що має справу із зобов'язання­ ми абсолютно для всіх її членів. На відміну від ГАТТ COT не пов'язана з ООН.

  2. ГАТТ використовувався як «тимчасовий базис». Зобов'я­ зання COT є повноцінними й постійними.

  3. Правила ГАТТ поширювалися на торгівлю товарами. COT займається більш широким спектром регулювання торговельних відносин.

Так, окрім ГАТТ, що регулює міжнародну торгівлю товара­ми, COT охоплює ще низку угод:

Міжнародна координація економічної політики

  • генеральну угоду про торгівлю послугами;

  • угоду щодо торговельних аспектів прав інтелектуальної власності;

— пакет пов'язаних з ГАТТ угод з питань митно-тарифних та нетарифних заходів регулювання зовнішньої торгівлі, захис­ них застережень, антидемпінгових процедур, про субсидії та ком­ пенсаційні заходи, про митну вартість, про технічні бар'єри в торгівлі тощо.

Метою COT є лібералізація міжнародної торгівлі й надання їй стійкої основи, забезпечуючи, таким чином, економічний ріст і підвищення добробуту людей. Це досягається частково на основі вироблення й установлення правил та угод, що стосується торгівлі між країнами—членами, і частково шляхом переговорів, спрямо­ваних на подальшу лібералізацію торгівлі товарами й послугами.

Функції COT:

  • адміністративна робота, пов'язана з багатосторонніми уго­ дами, які в цілому й становлять COT, і їхньою імплементацією;

  • спостереження за станом світової торгівлі й надання кон­ сультацій з питань регулювання в області міжнародної торгівлі;

  • виконання ролі форуму для багатобічних торговельних переговорів.

  • забезпечення механізмів примирення для врегулювання торговельних суперечностей;

  • спостереження за торговельною політикою держав;

  • співробітництво з іншими міжнародними установами, що впливають на визначення глобальної торговельної політики.

Принципи діяльності COT:

  • недискримінація в торгівлі, що забезпечується взаємним наданням, з одного боку, режиму найбільшого сприяння віднос­ но експортних, імпортних та транзитних операцій і пов'язаних з ними митних зборів, а з іншого — національного режиму, який прирівнює в правах товари імпортного і вітчизняного виробниц­ тва щодо внутрішніх податків та зборів, а також правил, які регу­ люють внутрішню торгівлю;

  • взаємне надання сторонами, що договорюються, тих прав, переваг та пільг, якими користується (чи буде користуватися) у них будь-яка третя держава, - тобто надання режиму найбіль­ шого сприяння. Цей принцип поширюється на ввіз та вивіз то­ варів, митні збори, промисловість, мореплавство, правове стано­ вище юридичних та фізичних осіб;

  • використання переважно митних засобів захисту націо­ нального ринку, усунення імпортних квот та інших нетарифних обмежень;

Розділ 5

  • прогресивне зниження митних тарифів шляхом проведення багатосторонніх переговорів;

  • надання преференційного режиму в торгівлі з країнами, що розвиваються;

  • розв'язання виниклих торговельних спорів шляхом пере­ говорів;

  • сприяння справедливій конкуренції;

  • заохочення економічних реформ;

— взаємність у наданні торговельно-політичних поступок. Організаційна структура COT визначена в ст. IV Угоди про

створення COT. Вищим органом COT є Конференція на рівні міністрів, що збирається раз у два роки. За виконання поточної роботи COT відповідає Генеральна рада, що складається із пред­ставників членів COT. Генеральна рада делегує функції трьом радам: Раді з торговельних аспектів прав на інтелектуальну власність, Раді з торгівлі товарами й Раді з торгівлі послугами.

Рада з торгівлі товарами здійснює контроль за діями багато­сторонніх угод з торгівлі товарами, що містяться в Додатку 1А Угоди про створення COT. Вона керує діяльністю 14 комітетів, які займаються контролем за дотриманням принципів COT і угод ГАТТ по найважливіших напрямках діяльності COT у сфері торгівлі товарами.

Рада по торговельних аспектах прав на інтелектуальну власність (ТРІПС) через 4 своїх комітети здійснює контроль за дотриманням відповідної угоди, що міститься в Додатку ЇС до Угоди про створення COT. Вона займається також питаннями із запобіганням конфліктів, пов'язаних з міжнародною торгівлею підробленими товарами.

Рада з торгівлі послугами (ГАТС) здійснює контроль за вико­нанням відповідної угоди, що міститься в Додатку ЇВ, а також надає допомогу групам переговорів з таких питань, як базові теле­комунікації, пересування фізичних осіб, послуги по морських пе­ревезеннях. Вона має у своєму складі 2 комітети та 3 робочі групи.

Ішим прикладом міжурядової міжнародної організації є Все­світня митна організація (ВМО), яка створена в 1995 р. з метою гармонізації й уніфікації митних систем, поліпшення техніки митної справи і митного законодавства. ВМО вирішує такі зав­дання:

— уніфікація номенклатури для класифікації товарів у мит­ них тарифах, яка дозволяє зіставляти рівень митного обкладання і розміри взаємних поступок, а також однаково тлумачити обме­ ження і пільги щодо окремих товарів у міжнародній торгівлі;

Міжнародна координація економічної політики

  • формування єдиної нормативної бази митної оцінки, гар­ монізація митних процедур;

  • забезпечення надійного митного контролю і боротьби з порушниками митних правил за допомогою створення міжна­ родної системи автоматизованого опрацювання даних, вивчення і поширення новітніх методів митного контролю, забезпечення більш тісного співробітництва в правоохоронній діяльності;

  • підвищення рівня фахової підготовки особового складу, організації і управління національних митних служб завдяки про­ веденню зустрічей на рівні керівників митних служб для обгово­ рення стратегічних напрямів розвитку митної справи, розробки і підтримання регіональних програм та ініціатив з навчання пер­ соналу, розробки типових навчальних програм і надання експер­ тної допомоги.

Найвідомішим результатом діяльності організації стало прий­няття в 1983 р. Конвенції з гармонізованої системи опису і коду­вання товарів (ГС), яка може застосовуватися не лише для вста­новлення митного тарифу, а й для класифікації товарів у статис­тиці, а також для визначення транспортних тарифів.

Серед універсальних неурядових організацій особливу роль відіграє Міжнародна торгова палата (МТП) (заснована в 1919 p.), яка об'єднує представників підприємницьких структур та їх спілок із розвинутих країн та країн, що розвиваються. Дана міжнародна організація створена для сприяння розвитку приватного підприє­мництва у світі шляхом заохочення торгівлі, інвестицій і вільних ринків. її основними функціями є:

  • привертання уваги урядів до проблем бізнесу;

  • представлення рекомендацій уряду країни, де проходить зустріч «Групи 7» (США, Велика Британія, Японія, Німеччина, Франція, Італія, Канада);

  • представляти точку зору підприємців в ООН та її спеціа­ лізованих органах;

  • розробляти рекомендовані кодекси поведінки в сфері біз­ несу;

  • вести боротьбу з економічною злочинністю тощо.