Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТС_підручник.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
4.31 Mб
Скачать

2.1.2 Динамічні системи

Динамічною називається інерційна (нестатична) система, в якої визначено функції переходу станів і вихідної реакції .

Стаціонарними динамічними називають клас динамічних систем, стан та структура яких не залежить від того, в який момент часу розглядатиметься вплив. Про них говорять, що ці системи є інваріантні щодо часового зсуву:

, (2.2)

тобто для кожного моменту часу можна визначити оператор зсуву часу , такий, що реакція системи на вхідний вплив у момент часу залежить лише від різниці між часом його початку і поточним часом, а не від поточного часу, при цьому .

Для стаціонарної системи , де , , впливи і реакції є стаціонарними, якщо

(2.3)

Важливою властивістю стаціонарних (інваріантних у часі) систем є те, що функцію переходу стану для будь-якого моменту часу можна отримати як результат застосування оператора зсуву до початкової реакції системи.

Адекватним описом математичної моделі динамічної системи є диференційне рівняння

, (2.4)

де – множина станів системи; – множина збурюючих впливів.

Перша похідна , яка є не що інше, як швидкість зміни станів системи, може дорівнювати нулю, що відповідає стану спокою системи. Вона може дорівнювати від'ємній або додатній величині, бо це рівняння може мати змінну праву частину:

, . (2.5)

При система поводить себе збуджено, нестатично, при вона повертається в стан спокою і її поведінка є сталою:

. (2.6)

Очевидно, що при динамічна система стає статичною, при відході від до 0 інерційність зростає, при система стає нерухомою, перебуває в стані спокою.

2.2 Властивості систем

2.2.1 Цілісність

Цілісність є однією з найхарактерніших властивостей усіх систем, яка полягає у виникненні нових інтегральних якостей, невластивих для утворюючих систему компонентів. Так, властивості системи зв'язку щодо забезпечення стійкості та інших показників не є простою сумою властивостей елементів, з яких вона складається. І у систем живої природи (мурашників, термітників, бджолиних сімей, а також спілок людей, націй тощо) системні властивості також не є простою сумою властивостей індивідуумів.

Властивості цілісності виявляються в системі з двох основних сторін:

  • властивості системи як цілого не зводяться до суми властивостей елементів або частин;

  • властивості системи як цілого залежать від властивостей елементів та частин: модифікація однієї частини спричиняє модифікації в усіх інших частинах і у всій системі.

Суттєвим виявом властивості цілісності є нові взаємовідносини системи як цілого з оточенням, відмінні від взаємодії окремих елементів з цим оточенням. Властивість цілісності пов'язана з метою, для виконання якої система призначена.

Системи можуть мати альтернативну цілісності властивість – фізичну адитивність, незалежність. Властивість фізичної адитивності (незалежності елементів) виявляється у системи, яка немовби розпалася на незалежні елементи. Очевидно, що у випадку, коли всі елементи стають незалежними, говорити про систему немає сенсу. Таким чином, будь-яка система перебуває між двома крайніми станами: абсолютною цілісністю, що досягається при максимальному зв'язку між елементами, і абсолютною адитивністю, коли ці зв'язки відсутні (рис. 2.2).

Інколи, розглядаючи еволюцію систем, вводять такі поняття, як факторизація (прагнення системи до стану з усе більш незалежними елементами) і прогресуюча систематизація, цілісність (прагнення системи до більшої цілісності, до зростання залежності між елементами).

Рисунок 2.2 – Цілісність та адитивність систем