Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на пит..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
887.81 Кб
Скачать

18. Увага — спрямованість психічної діяльності людини та її зосередженість у певний момент на об'єкти або явища, які мають для людини певне значення.

Говорячи про види уваги, розрізняють три основних:

Мимовільна увага — не пов'язана з цілеспрямованою діяльністю і вольовим зусиллям. Про мимовільну увагу говорять у тих випадках, коли увага людини залучається самим подразником. Мимовільна увага – увага неуважної людини. *Фактори, що викликають мимовільну увагу:(= інтенсивність (сила) подразника;=новизна подразника;=контраст подразників;=відповідність внутрішньому станові організму (потребам);*безпосередній інтерес: =те, що цікаве, =емоційно насичене, =захоплююче, =викликає тривале інтенсивне зосередження;*загальна спрямованість особистості.).Механізми мимовільної уваги спільні у людей із тваринами.

Довільна увага має цілеспрямований характер і вимагає вольового зусилля. Цей вид уваги існує тільки в людини. Фактори довільної уваги, пов'язані не стільки із зовнішніми подразниками, скільки із самим суб'єктом і структурою його діяльності, насамперед з цілями і завданнями цієї діяльності. Механізмом довільної уваги можна вважати принцип домінанти.

Післядовільна увага характеризується тривалою високою зосередженістю, з нею обґрунтовано пов'язують найбільш інтенсивну й плідну розумову діяльність, високу продуктивність усіх видів праці.

За видом діяльності увагу поділяють на такі типи:(- сенсорна увага – сприймання;- інтелектуальна увага – мислення й робота пам’яті;- моторна – рух.)

Увага людини має 5 основних властивостей (характеристик, параметрів):(* Стійкість уваги виявляється в здатності тривалий час утримуватися на будь-якому об'єкті, не відволікаючись і не послаблюючись. Стійкість залежить від:(= складності завдання;= наявності перешкод;= установки й інтересу;= особливостей нервової системи.);*Зосередженість (концентрація) - це утримання уваги на якому-небудь об'єкті.;* Здатність до переключення уваги – навмисне її переведення з одного об'єкта на інший, з одного виду діяльності на інший. Можна говорити про повне й неповне переключення.;* Розподіл уваги полягає в здатності роззосередити увагу на значному просторі, паралельно виконувати кілька видів діяльності або робити кілька різних дій.;*Обсяг уваги – це така її характеристика, яка визначається кількістю інформації здатної одночасно зберігатись у сфері підвищеної уваги (свідомості) людини.)

19. Відчуття - психічний процес, що полягає у відображенні мозком властивостей предметів і явищ об'єктивного світу, а також станів організму за безпосереднього впливу подразників на відповідні органи чуття.Органи чуття - єдині канали, по яких зовнішній світ проникає в людську свідомість.Органи відчуття людини одержують, відбирають, накопичують інформацію і передають її в мозок.

Виникнення відчуття зумовлюється перетворенням специфічної енергії подразника, який впливає в даний момент на рецептор, на енергію нервових процесів, відбувається перетворення енергії зов¬нішнього подразника на факт свідомості.

Відчуття мають рефлекторну природу, їхньою фізіологічною основою є нервовий процес, що виникає під час дії подразника на відповідний йому аналізатор.

Аналізатор складається з трьох частин:

1) Периферичний відділ, який є спеціальним транс-форматором зовнішньої енергії в нервовий процес.

2) Аферентні та еферентні нерви - провідні шляхи, які з'єднують периферичний відділ аналіза¬тора із центральним.

3) Підкоркові та коркові відділи аналізатора, де відбувається переробка нервових імпульсів, що надходять із периферичних відділів.

Відчуття поділяють на 4 групи:

1) Екстрацептивні, які відображають властивості предметів і явищ зовнішнього середовища та мають рецептори на поверхні тіла (зорові, слухові, дотикові, нюхові, смакові).

2) Інтроцептивні, які мають рецептори, розташовані у внутрішніх органах і тканинах тіла та відображають стан внутрішніх органів (органічні - спраги, голоду тощо).

3) Кінестатичні й статичні, які дають інформацію про рух і поло¬ження нашого тіла.

4) Проміжні й самостійні - температурні, вібраційні, рівноваги,

прискорення, больові відчуття.

20. Сприйняття - це психічний процес відображення предметів і явищ дійсності в сукупності їх властивостей і частин за безпосередньої дії їх на органи відчуття з розумінням цілісності відо¬бражуваного.

Сприйняття завжди цілісне і предметне, воно об'єднує відчуття, що йдуть від ряду аналізаторів.

Сприйняття можуть бути: повними і неповними; глибокими і поверхневими; помилковими або ілюзорними; швидкими й повільними.Розрізняють таке сприйняття:(• зорове сприйняття (розглядання скульптури, картини і под.);• слухове сприйняття (слухання оповідання, концерту і т. ін.);• тактильне сприйняття (обмацування, доторкування).

Буває сприйняття:• простору; часу; руху;• предмета; мови ; музики;• людини людиною;

Сприйняття завжди константне (постійне). У ньому безпосереднє пізнання доповнюється минулим досвідом, тому воно завжди осмис¬лене та більш чи менш повно може бути висловлене словами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]