Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на пит..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
887.81 Кб
Скачать

149. На даний момент можна виділити два наукових підходи до управління конфліктами.

Прихильники першого підходу під управлінням конфліктом розуміють його ліквідацію з максимальною користю для себе.

Другий підхід передбачає неможливість управління конфліктом і оптимізацію впливу, теоретично обґрунтовуючи розвиток конфлікту як дію саморегульованого механізму. Замість терміну "вирішення" вживають "подолання", маючи на увазі, що конфлікт не ліквідується, але забезпечує розвиток, посилюючи в організації диференціацію та стратифікацію, що лежать в основі організаційної стабільності. Він трансформується в інші конфлікти, менш руйнівні, в інших сферах, інших соціальних вимірах. Даний підхід не заперечує можливості і навіть конструктивності політичної й адміністративної маніпуляції (не будь-якої) на початкових фазах конфлікту, але ґрунтується, насамперед, на забезпеченні інформаційної повноти взаємодії суб'єктів та необхідному ризику, що уможливлює перехід до останньої фази. Так, у книзі "Управление персоналом" [56, с 373] управління конфліктом визначається як діяльність щодо забезпечення розвитку конфліктної взаємодії, тобто забезпечення максимальної можливості для саморегулювання конфлікту та сприяння виходу з кризи до наступної стадії. По суті, тут пропонується заміна управління саморегуляцією. Автори книги також вважають, що конфлікт є "некерованим", але на різних фазах його розвитку можливі дії, що сприяють його безкризовому розвитку. Прихильники іншого підходу стверджують, якщо перший підхід базується на суб'єкт-об'єктному відношенні, то другий — на суб'єкт-суб'єктному.

У нашому ж розумінні, вміле поводження з конфліктами містить у собі як діяльність щодо їхнього запобігання, так і, у випадку виникнення конфліктів, управління ними. Останнє являє собою контроль над процесом та формами протікання конфлікту для мінімізації витрат на його вирішення та макси-мізацію позитивних результатів, а також його профілактику та діагностику.

Конструктивне, раціональне вирішення конфліктів залежить від таких чинників: • адекватності сприйняття конфлікту, наявності об'єктивного розуміння його сутності; • відкритості й ефективності спілкування між конфліктуючими; • створення атмосфери взаємної довіри та співробітництва; • визначення сутності конфлікту; • наявності необхідних ресурсів для його вирішення;

• створення нормативно-правового підґрунтя, регулюючого його вирішення.

Як правило, управління конфліктом спрямоване на його вирішення, врегулювання чи усунення. Вирішення конфлікту — зняття протиріч, що викликали конфлікт, і встановлення нормальних взаємовідносин між протиборчими сторонами. Вирішення конфлікту передбачає усунення джерела конфлікту, а його врегулювання означає припинення конфліктних дій і ворожості, зниження значущості джерела, причин конфлікту. Зазвичай це досягається за допомогою компромісів та переконання. Усунення конфлікту — зняття гостроти протиборства сторін, яке не усуває причин конфлікту.

Управління конфліктом має містити його: • діагностику та прогнозування; • попередження та профілактику; • регулювання й оперативне вирішення.

Попередження та профілактика конфлікту передбачає: • завчасне вирішення конфліктної ситуації (превентивне вирішення конфлікту); • підготовку людей та колективу загалом до адекватного (правильного, цивілізованого, грамотного) поводження у конфліктній ситуації.

A. H. Чумиков розрізнює етапи управління конфліктом, в основі яких лежать такі дії:

• інституціоналізація — вирішення конфлікту цілком у рамках закону, регламентованих нормативно-правових поло-

• легітимізація — готовність конфліктуючих сторін у процесі вирішення конфлікту дотримуватися прийнятих норм і правил. Легітимізація стимулює добровільність бажання виконувати запропоноване рішення;

• структурування конфліктуючих груп — виявлення (суб'єк-тивізація) носіїв переслідуваних інтересів і визначення кількісних та якісних характеристик учасників конфлікту;

• редукція — послідовне послаблення конфлікту за рахунок переведення його на інший рівень (наприклад, із загальнодержавного на регіональний), зменшення напруженості конфлікту.

Г. І. Козирєв відзначає, що на стадії вирішення конфлікту можливі такі варіанти розвитку подій : • очевидна перевага однієї зі сторін дозволяє їй нав'язати слабкішому опоненту свої умови припинення конфлікту; • боротьба триває до повної поразки однієї зі сторін;

• боротьба набуває затяжного, повільного характеру через брак ресурсів; • сторони йдуть на взаємні поступки у конфлікті, коли вичерпано ресурси й не виявлено явного (потенційного) переможця; • конфлікт може бути зупинено під тиском третьої сили. Способи усунення конфлікту пов'язані з: • усуненням об'єкта конфлікту чи однієї зі сторін конфлікту; • зміною позицій однієї зі сторін; • зміною характеристик об'єкта та суб'єкта конфлікту; • одержанням нової інформації про об'єкт чи створенням додаткових умов; • недопущенням безпосередньої чи опосередкованої взаємодії учасників; • переходом учасників конфлікту до єдиного рішення чи зверненням до арбітра за умови підкорення будь-якому його рішенню; • заміною одного об'єкта іншим.

151. Спілкування – процес встановлення між людьми контактів, що породжені потребою в сумісній діяльності та вкл. в себе обмін інформацією (комунікацію), виробітку єдиної стратегії взаємодії (фнтеракцію), сприйняття і розуміння один одним (емпатія).

Функції спілкування: -контактна – встановлення контакту як стану готовності до прийому/передачі повідомлення і підтримка взаємозв”язку в формі взаємної орієнтованості; -інформаційна – обмін повідомленнями, думками, рішеннями.-спонукальна – стимуляція активності партнера до спалкування, що спрямовує його на виконання конкретної дії;- координаційна – взаємне орієнтування і координація дій при організації спільної діяльності;

-розуміння – розуміння суті повідомлення, думки, рішення намірів паортнерів по спілкуванню; -емотивна – збудження, есоц.переживання, кмоц.стан, його зміни; - встановлення відносин – створення свого місця в ділових, особистих та ін відносинах суспільності; -впливу – зміна стану партнера, його поведінки, потреб, рішень…

Спілкування як комунікація передбачає обмін інформацією між людьми, що здійснюється за допомогою знаків (слів, жестів, ієрогфифів), які співвідносяться з речами, явищами дійсності.

Виділяють вербальну і невербальну комунікацію.

В вербальній комун. – знакова система – мова, структ.одиниця – слово. Спілкування за допомогою мови – мовлення.

Невербальна конун. – доповнює мову і передає емоційний стан, вкл.символи: -оптико-кинетичні (жести, міміка);

-паралінгвістичні (якість голосу, його діапазон, тональність); -екстралінгвістичні (паузи, сміх, темп мовлення);

-просторово-часові – взаємне розташування, час спілкування, ситуаця спілкування.

152. Професійне спілкування викладача – це спілкування викладача з учнями на уроці і поза ним (в процесі навчання і виховання), яке має яке має визначенні педагогічні функції і направлене (якщо воно повноціне та оптимальне) створення сприятливого психологічного клімату, а також на іншого роду психологічну оптимізацію навчальної діяльності і відносин між педагогом і учнями.

Існують такі етапи проф.. спіл-ня.

І етап. Проектування проф.. спіл-ня: композиційна побудова змісту спілк-ня., створення творчого самопочуття.

ІІ етап. Організація проф.. спілк-ня: самопрезентація, володіння професійно-педагогічної уваги, орієнтування в ситуації спілк-ня, встановлення й підтримування зворотного зв’язку в спілкуванні, встановленя професійно-педагогічного контакту.

ІІІ етап. Регулювання професійного спілкування: мовленнєве (вербальне) й не мовленнєве (невербальне) спілк-ня, соціальна перцепція, використання “пристосувань”.

154. Спілкування – процес встановлення між людьми контактів, що породжені потребою в сумісній діяльності та вкл. в себе обмін інформацією (комунікацію), виробітку єдиної стратегії взаємодії (фнтеракцію), сприйняття і розуміння один одним (емпатія).

Функції спілкування: ( -контактна – встановлення контакту як стану готовності до прийому/передачі повідомлення і підтримка взаємозв”язку в формі взаємної орієнтованості; -інформаційна – обмін повідомленнями, думками, рішеннями. -спонукальна – стимуляція активності партнера до спалкування, що спрямовує його на виконання конкретної дії; -координаційна – взаємне орієнтування і координація дій при організації спільної діяльності; -розуміння – розуміння суті повідомлення, думки, рішення намірів паортнерів по спілкуванню; -емотивна – збудження, есоц.переживання, кмоц.стан, його зміни; -встановлення відносин – створення свого місця в ділових, особистих та ін відносинах суспільності; -впливу – зміна стану партнера, його поведінки, потреб, рішень.)

Спілкування як комунікація передбачає обмін інформацією між людьми, що здійснюється за допомогою знаків (слів, жестів, ієрогфифів), які співвідносяться з речами, явищами дійсності.

Виділяють вербальну і невербальну комунікацію.

В вербальній комун. – знакова система – мова, структ.одиниця – слово. Спілкування за допомогою мови – мовлення.

Невербальна конун. – доповнює мову і передає емоційний стан, вкл.символи: (-оптико-кинетичні (жести, міміка); -паралінгвістичні (якість голосу, його діапазон, тональність); -екстралінгвістичні (паузи, сміх, темп мовлення);-просторово-часові – взаємне розташування, час спілкування, ситуаця спілкування.)

155. В процесі передачі/прийому інформації відбувається її суттєва втрата, що викликана бар”єрами спілкування. До них відносяться, перш за все, бар”єри пов”язані з кодуванням/декодуванням інформації. При кодуванні думка – мова губиться 30%; з внутрішнього в зовнішньє мовлення 80% тієї інформації, що перекодована у внутнєнню мову. В залежності від словарного запасу людини, що слухає, сприймається до 70%. Потальше гублення відбувається при перекладі в образи уяви і пам”яті.В педагогічній діяльності в ході монологічного спілкування (лекція, урок), коли слухачі, як правило, не мають можливості вточнювати інфу, в пам”яті залишається всього 20% сприйнятого. Коли людина сприймає інформацію, що підкріплена наглядним матеріалом, вона запам”ятовує 50-70%. Якщо людина сама ососбисто виконує якусь вправу, то % запам”ятовування піднімається до 90.

157. Комунікативні вміння викладача – це готовність педагога до професійної комунікативної діяльності. До комунікативних вмінь педагога належить: мовленнєве або вербальне спілкуваня, невербальне спілкування , орієнтуання в ситуації , соціальна перцепція, створення творчого самопочуття, володіння професійно-педагогічною увагою.Педагог має вміти встановдювати професійно-педагогічний контакт, проводити самопрезентацію тощо.Мовленнєве спілкування-це передача інформації за допомогою слів, звуків; невербальне спілкування- це передача інформаціїбез слів, за допомогою міміки, жестів,рухів тощо.Орієнтування в ситуації передбачає розуміння і врахування актуальних соціальинх взаємовідносин між тими що спілкуються.Соціальна перцепція- це розуміння людини людиною.

158. Економісти мають набуати таких комунікативних вмінь, навичок, як: •ефективно говорити і слухати під час спілкування;

•орієнтуватись у ситуації спілкування; •орієнтуватисьуособливостях партнера у спілкуванні; •Вміти створювати сприятливу для спілкування атмосферу; •правильно вибирати засоби подання інформацїї; •вибирати ефективний стиль спілкування у конкретнійситуації з конкретною людиною; •долати протистояня; •розв’язувати конфліктні ситуації; •брати участь у груповій взаємодії; •робити висновки; •проводити самоаналіз; •протистояти маніпулювнню у комунікації

Економісти повинні вміти спілкуватись у малих групах, вести ділове спілкування, переговори тощо.

159. Керівники-люди, які відповідають зядільність колективу .Тому вони мають вміти оргаізовувати людей, а для цього їм потрібні такі комунікативні уміння: ( •Вміти створювати сприятливу для спілкування атмосферу; •правильно вибирати засоби подання інформацїї;•вибирати ефективний стиль спілкування у конкретнійситуації з конкретною людиною; •долати протистояня;

•розв’язувати конфліктні ситуації; •брати участь у груповій взаємодії;•робити висновки;•проводити самоаналіз;•давати відгуки на виступи підлеглих;• робити рецензію;•відповідати на запитання;•знаходити правильні засоби самоподачі;•робити аналіз літератури та робити доповідь;• робити доповідь за будь-яких умов;•проводити дискусії;•володіти увагою слухачів;•долати негативне сприйняття у спілкуванні та інш.

Ці вміння необхідні керівнику оскільки управління персоналом вимагає частого спілкування з підлеглими, з колегами тощо.

160. Сучасний керівник повинен володіти внутрішньою самостійністю та здатністю до ризику, не боятися сміливих ідей, постійно акумулювати нову інформацію, культивувати плюралізм думок, дискусію, ініціативу, володіти здатністю створити команду однодумців, вдохновити їх, поважати закон і моральні цінності, бути ерудованою і компетентною людиною.

Якщо порівняти потрібне з реальними особистісними якостями вітчизняних підприємців, то помітний недостатньо високий рівень загальної культури, схильність до силових методів у конфліктних ситуаціях, неповага до влади і закону, а також існування диких, нецивілізованих форм конкуренції, ділового спілкування, засновані або на насильстві, примусі, або на підкупі та хабарях.

Необх-ть формування нового стилю мислення, соц. поведінки, що відповідає задачам громадянського сусп-ва, актуальна. Людям потрібно подолати стереотипи команд–адміністр типу мислення, виробити вміння керувати людьми, здатність об’єктивно аналізувати будь–які найскладніші ділові ситуації, не боятися новизни рішень, змогти навіть із негат досвіду вилучати позит висновки, привчитися до постійного самоаналізу та об’єкт. оцінці своїх дій та дій людей, з якими маєш справу.

161. Засоби спілкування- це прийоми за допомогою якихвідбувається обмін інформацією.Є два види спілкування-мовленнєве і немовленнєве.Мовленнєве або вербальне спілкування є основним засобом людського спілкування.Окрім мовлення у спілкуванні використовуіться і немовленнєві або невербальні засоби спілкування.Це паузи, жести, міміка, рухи очей, сміх, темп мовлення тощо.

162. Мовленнєве спілкування —засіб, у якому як знакову сис¬тему використовують мовлення (систему фонетичних знаків, що містить два принципи: лексичний та синтаксичний) У психології в комунікативному акті нерідко виокремлюють орі¬єнтувальну та виконавчу частини. Перша включає в себе аналіз си¬туації взаємодії, формування плану дії, тобто стратегії спілкування, необхідної для досягнення мети. Важливим моментом орієнтації є також оцінювання можливих наслідків певних дій і передбачення нейтралізації негативних результатів. Виконавча частина найчастіше реалізується з урахуванням правил регуляції спільних дій: мовлен¬нєвого етикет}-, самоподання, зворотного зв'язку. Під останнім розу¬міють реакцію суб'єкта на те, що він почув, бо інформацію про це він адсилає у зворотному напрямі. Ця реакція свідчить, чи зрозумів об'єкт отримані сигнали, чи довіряє повідомленню і як емоційно ста¬виться до партнера та конкретного змісту повідомлення.Щоб комунікативний акт був успішним, на етапі орієнтації треба звернути увагу на код і контекст. Це сприймання та розуміння си¬туації контакту і добір стратегії спілкування. У цьому разі увага концентрується на адресаті (співбесідникові), а не на собі. На етапі виконання контролюються вже власні дії, конструюються повідом¬лення і підтримується контакт.

Культура мовленнєвого спілкування містить дві складові: куль¬туру говоріння та культуру слухання. Про одну людину кажуть, що вона говорить, як співає, про іншу — що вона вміє не лише слухати, а й чути.

163. Серед невербальних засобів спілкування першою слід назва¬ти оптико-кінетичну систе¬му, що складається з жестів, міміки і пантоміміки, рухів тіла (кінесики). Далі виокремлюють па-ралінгвістичну та екстралінгвістичну системи. Паралінгвістична система — це вокалізації, тобто якості голосу, його діапазон, то¬нальність. Екстралінгвістична система — це темп, паузи, різні вкраплення в мову (плач, сміх, кашель тощо). Традиційно вважалось, що ці види засобів є навколомовними прийомами, які доповнюють семантичне значущу інформацію. Зауважимо, що різні спеціалісти в термін "паралінгвістична та екстралінгвістична комунікація" вклада¬ють різний зміст.

Серед невербальних засобів особливою є система організації про¬стору і часу спілкування — проксеміка. Ідеться про розміщення учасників зустрічі та доцільні, прийняті в різних ситуаціях і культу¬рах часові характеристики різних форм спілкування, зокрема моно-логу та діалогу.

Нарешті, специфічною знаковою системою в невербальній комуні¬кації є контакт очей, який є сновним засобом візуального спілку¬вання.

Невербаїьна комунікація нерідко слугує як для підсилення, так і для ослаблення семантичною значення слів. (Можна сказати: "Я про¬шу тебе йти у своїх справах" так, що голос і благальний вираз очей говоритимуть протилежне.) Ці дані перебувають у руслі так званого лінгвоцентризму, що передбачає вивчення будь-яких видів комуні¬кації на зразок людського мовлення.

164. Комунікативний бар’єр-це абсолютне чи відносна перешкода ефективному спілкуванню,що суб’єктивно переживається чи реально існує в ситуаціях спілкування,причинами яких являються мотиваційно-операційні, індивідуально-психологічні, соціально-психологічні особливості осіб що спілкуються.Бар’єри слухання виникають коли людина, що слухає , думає про щось інше, або їй нецікаво.Слуховий бар’єр виникає також якщо в аудиторії шумно, або якщо там перебувають зайві люди чи предмети , що відволікають увагу слухачів.Помилки слухання можуть виникати , коли слухач намагається слухати одразу двох чи білюше розповідачів.При цьому увага розсіюється, зменшується запам’ятовуваність.

165. Бар’єри слухання виникають коли людина, що слухає , думає про щось інше, або їй нецікаво.Слуховий бар’єр виникає також якщо в аудиторії шумно, або якщо там перебувають зайві люди чи предмети , що відволікають увагу слухачів.Помилки слухання можуть виникати , коли слухач намагається слухати одразу двох чи білюше розповідачів.При цьому увага розсіюється, зменшується запам’ятовуваність. Зафіксовано навіть феномен "перцептивне перекручування". Ви¬явилося, що люди здатні змінювати або ж узагалі не сприймати інформацію, яка їм видається небезпечною, тривожить, викликає по¬чуття невпевненості, не відповідає уявленню про себе чи про карти¬ну світу, яка для них е надійною. Якщо людина не хоче, то може не чути критику на свою адресу, або не запам'ятати чиєсь прохання, виконати яке важко.

Запобігти виникненню бар’єрів слухання можна, вживаючи наступні заходи:в аудиторії має бути встановлена тиша, зайві люди мають бути видалені з аудиторії.Доповідач повинен говорити голосно, зрозуміло, правильно робити паузи і навіть перерви для відпочинку слухачів.Також треба усунути всі зайві предмети які могли б відволікати слухачів.

166. Професія керівника вимагає від людини певних вмінь.Одним з таких вмінь єспілкування керівника з колегами та підлеглими.Основним засобом спілкування є мовлення. Мовленнєва діяльність керівника повинна обов’язково реалізувати три функції: 1.Комунікативна функція-встановлення зв’язку з іншими людьми; 2.Інформативна функція- передача інформації іншим людям; 3.Регулятивна-проведення впливу на інших людей.

Крім мовлення у процесі спілкування викладач повинен використовувати систему невербальних(несловесних) засобів спілкування.У цій системі виділяють такі групи: 1.Оптико-кінетичні засоби(рухи, жести, міміка) 2.Паралінгвістичні засоби(сила, діапазон, тембр, тональність голосу) 3.Екстралінгвістичні засоби(сміх, паузи, покашлювання) 4.Проксемічні засоби(простір і час процесу комунікації)

До просторових умов спілкування відносять: • Розміри та форму кімнати, де проходить спілкування; •Відстань між керівником та підлеглими; •Положення в кімнаті тих хто спілкується

Серед часовиз умов спілкування найголовнішу роль для керівника грає час проведення спілкування оскільки на успіхцього прочеу впливає те, коли-на початку чи в кінці робочого дня проводиться спілкування і скільки воно триває.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]