Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді ЕКОНОМІКА ПАРИМСЬКИЙ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
492.03 Кб
Скачать

11) Основні тенденції економічних основ виду діяльності.

Планування діяльності будь-якого підприємства - одна з найважливіших функцій управління підприємством. Планування є власне процесом визначення цілей, що їх передбачає досягти підприємство за певний період, а також процесом визначення способів їх досягнення. Для цього потрібно знати основні тенденції економічних основ виду діяльності.

Один із важливих етапів визначення економічних основ будь-якої діяльності - бізнес-план (бізнес-програма) майбутньої діяльності. Він є основою фінансового менеджменту як для нового підприємства, так і для діючої фірми.

Бізнес-план підприємства - це письмовий документ, в якому викладена суть, напрямки і способи реалізації підприємницької ідеї, схарактеризовано ринкові, виробничі, організаційні та фінансові аспекти майбутнього бізнесу, а також особливості управління ним.

Крім того потрібне розуміння сутності ризику при визначенні економічних основ виду діяльності. Ігнорування ризику веде до збитків в господарській діяльності, невірна його оцінка загрожує стати фатальною помилкою, що може призвести до негативних наслідків і вплинути значною мірою на процес діяльності організації.

12) Розвиток економічних стосунків людства від натурального господарства до маркетингового управління, через перспективне планування діяльності фірми.

Розвиток економічних стосунків людства пройшов багато етапів свого розвитку. Найперші економічні стосунки - натуральне господарство. Це такий тип господарства, за якого продукти праці виробляються для задоволення власних потреб, а не для продажу.

Головними рисами натуральної економіки є нерозвиненість суспільного розподілу праці, ізольованість від зовнішнього світу; самозабезпеченість засобами виробництва і робочою силою, можливість задоволення всіх або майже всіх потреб за рахунок власних ресурсів.

Натуральне господарство, в якому продукти праці виробляються не для обміну на ринку, а для задоволення внутрішньогосподарських потреб, головним чином особистих потреб самих виробників. Історично передувало товарному виробництву, і було переважаючим за первіснообщинного, рабовласницького і феодального способів виробництва.

Зараз людство використовує МАРКЕТИНГОВЕ УПРАВЛІННЯ. Це процес планування і реалізації політики ціноутворення, просування і розвитку ідей, продуктів і послуг, спрямований на здійснення обміну, який задовольняє як окремих осіб, так і фірму. М.у. має за мету також розв'язання завдань впливу фірми на рівень і структуру попиту у певний проміжок часу, визначення оптимального співвідношення попиту і пропозиції, щоб фірма досягла поставленої мети. По суті М.у. є управлінням попитом і пропозицією. Воно здійснюється тоді, коли одна із сторін потенційного обміну розробляє і використовує засоби досягнення бажаної дії (відгуку) інших сторін.

Маркетинг— це вид людської діяльності, спрямованої на задоволення попиту й потреб за допомогою обміну (Котлер)

Суть планування

Призначення планування як функції управління полягає в намаганні завчасно врахувати за можливістю всі внутрішні та зовнішні фактори, що забезпечують сприятливі умови для нормального функціонування і розвитку підприємств. Воно передбачає розробку комплексу заходів, які визначають послідовність досягнення конкретних цілей з урахуванням можливостей найефективнішого використання ресурсів кожним виробничим підрозділом і всією фірмою. Тому планування повинно забезпечити взаємоув'язку між окремими структурними підрозділами фірми, які включають всю технологічну ланку: наукові дослідження і розробки, виробництво та збут.

13.Глибоке насичення ринку товарами і послугами,перевищення пропозицій над попитом.

Попит та пропозиція — економічна модель, що описує процес ціноутворення на ринку. Ця модель вводить поняття попиту та пропозиція в якості універсальних характеристик ринку та доводить, що, за умовами певних припущень, ці характеристики урівноважуються та приводять до встановлення певної ціни на даний товар. При цьому попит — представлена на ринку потреба в товарах, а пропозиція — кількість товару, який є на ринку або може бути доставлений на нього. Висновок моделі про урівноваження добре відповідає поведінці великого числа ринків та вважається важливим економічним законом. Попит — це запит фактичного або потенційного покупця, споживача на придбання товару за наявних у нього коштів, що призначені для цієї покупки. Попит відображає, з одного боку, потребу покупця в деяких товарах або послугах, бажання придбати ці товари або послуги в певній кількості і, з іншого боку, можливість сплатити за покупку по цінах, що знаходяться в межах «доступного» діапазону. Пропозиція характеризує можливість і бажання продавця (виробника) пропонувати свої товари для реалізації на ринку за певними цінами. Таке визначення змальовує пропозицію і відображає її суть з якісного боку. У кількісному плані пропозиція характеризується своєю величиною та об'ємом. Об'єм, величина пропозиції — це кількість продукту (товару, послуг), яку продавець (виробник) бажає, може і здатний згідно з наявністю або продуктивними можливостями запропонувати для продажу на ринку протягом деякого періоду часу за певної ціни. Як і об'єм попиту, величина пропозиції залежить не тільки від ціни, але і від ряду нецінових чинників, включаючи виробничі можливості (див. Крива виробничих можливостей), стан технології, ресурсне забезпечення, рівень цін на інші товари, інфляційні очікування.Перевищення пропозиції над попитом може прізвести до того, що товар не будуть купувати, оскільки або не зможуть собі його дозволити або він буде зайвим і не цікавим; його фізично не зможуть купити повністю. Превищення пропоз. на поп. призводить до перенасичення ринку товарами та зніження їх вартості. Навіть у каїнах з ринковою економікою та високим ступенем ринкової свободи в таких випадках ціновим регулюванням займається держава. Воа здійснює приборканя інфляції та посил конкурентноспроможності на ринку.Глибоке насичення ринку товарами – одна з стратегій розвитку ринку. Але її реалізайія можлива ліше коли рінок ще не є насиченім. Ця стратегія полягає у пропозиції старих товарів на старому ринку, за умови зніженіх витрат на їх виробніцтво, та продажу товарів з цінами ніжчими ніж у конкурентів