Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді ЕКОНОМІКА ПАРИМСЬКИЙ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
492.03 Кб
Скачать

5) Маркетингові концепції відомих компаній світу та україни

МАРКЕТИНГОВА КОНЦЕПЦІЯ - інтегрована цільова філософія бізнесу, орієнтована на споживача і прибуток.

Звичайно виділяють п'ять концепцій маркетингу:

1) виробнича (концепція удосконалювання виробництва). Орієнтується на ріст об'єктів виробленої продукції і зниження витрат на виробництво. Приваблива для покупця доступними цінами, але не передбачає відновлення товарного асортименту;

2) товарна (концепція удосконалювання товару) також приділяє основну увагу виробництву продукції, але акцент переноситься з кількісних параметрів виробництва на якісні характеристики товару: поліпшення споживчих властивостей товарів, дизайн, упакування, реклама, а головне - постійне відновлення асортименту. Ціна товарів тут звичайно буває високою;

3) збутова (концепція інтенсифікації комерційних зусиль продавця): зусилля зосереджуються на стадії збуту. Головна задача - удосконалювати канали просування товару від виробника до споживача, стимулювати збут, формувати попит. Використовується при малорухомому поточному попиті, на стадії відмирання конкретного товару, а також на етапі зародження товару.

4) ринкова (концепція власне маркетингу) вивчає конкретний ринок даного покупця. Головне в ній - орієнтація на споживача. Це сама розповсюджена в розвитих країнах маркетингова концепція;

5) концепція соціально-етичного маркетингу. Орієнтована на гармонізацію не тільки інтересів підприємця і споживача, але і суспільних інтересів. Наприклад, велика увага повинна приділятися екологічній чистоті продукції. Це маркетинг майбутнього.

КОНЦЕПЦІЇ ВІДОМИХ КОМПАНІЙ

  1. Кока-Кола

«Кока-кола компані» вважають високовідповідальною корпорацією, яка виробляє прекрасні безалкогольні напої, що задовольняють смаки споживачів. Однак групи захисту інтересів споживачів і захисників навколишнього середовища пред'являють їй наступні звинувачення:

1. Напій кока-кола дає споживачам малу поживну цінність.

2. Вміщені в кока-колі цукор та фосфорна кислота завдають шкоди зубам та ін.

Ці та подібні обставини і викликали появу концепції соціально-етичного маркетингу. Спочатку фірма засновувала свої ринкові рішення головним чином на міркуваннях отримання прибутку. Потім вона стали усвідомлювати стратегічну значимість задоволення потреб споживачів, в результат чого і з'явилася ця концепція маркетингу. Нині при прийнятті рішень компанія думає і про інтереси суспільства. Завдяки прийняттю даної концепції «Кока-кола компані» досягла начного зростання продажів і доходів.

  1. «Проктер энд Гэмбл»

Ця корпорація користується товарною маркетинговою концепцією. Компанія виробляє те, що необхідно споживачеві, і отримує прибуток за рахунок максимального задоволення його потреб. Крім того, вона постійно поліпшує споживчі властивості товарів, дизайн, упакування, рекламу.

  1. Макдональдс

Ця корпорація також користується концепцією соціально-етичного маркетингу. Корпорація «Макдональдс»майстерно освоїла мистецтво маркетингу послуг. Вона ретельно вибирає місця для розміщення нових підприємств, відбирає кандидатів на отримання своїх ліцензій з числа найбільш кваліфікованих, дає фундаментальну підготовку керівникам закладів у своєму «Біфштексовому університеті », виробляє високоякісну загальнонаціональну рекламу і програмами стимулювання збуту, за допомогою постійно проведених опитувань відвідувачів, стежить за якістю страв і сервісу і спрямовує великі зусилля на вдосконалення технології приготування біфштексів, маючи на увазі спрощення виробничого процесу, скорочення витрат і часу обслуговування.