Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді ЕКОНОМІКА ПАРИМСЬКИЙ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
492.03 Кб
Скачать

18. Місце реклами та пр- діяльності у механізмі отримання прибутку через організацію бізнес-діяльності

Успіх чи провал підприємства залежить з рештою від того, чи придбає конкретний споживач продукцію. Тому в першу чергу варто відповісти на питання, «Що примушує покупців обирати той чи інший товар?»

У часи, коли ринок ще не був перенасиченим, а межа вдосконалення товару досягнута, працювала концепція УТП. Тобто люди купували той товар, що за своїми споживчими характеристиками був кращим, ніж товар-конкурент. Так продовжувалось до того моменту, поки товари не досягли меж своїх споживчих властивостей.

Наразі діє інша, для багатьох ще нова та недостатньо вивчена концепція бренду. Згідно з нею, споживач віддає перевагу товару, що відповідає його світовідчуттю, світогляду, стилю життя і т.ін. Тобто товар, звісно, не може все це робити, проте це може бренд. Бренд своєю чергою формується рекламними повідомленнями, ПР-заходами, що просувають його цінності, позиціонування, емоційне наповнення. Таким чином реклама та ПР мають визначальне значення для отримання прибутку через організацію бізнес-діяльності. Сьогодні просування товару починається ще задовго до виробництва. На сьогоднішній день це цілком раціональна позиція, адже вихід довгоочікуваного товару на ринок практично гарантує йому комерційний успіх.

19. Fail, Папаримский, не дублируй вопросы!

Студент, смотри вопр. № 18!

  1. Економічна стратегія і тактика діяльності реклами і пр-бізнесу

Економічна стратегія фірми це: 1) набір правил і прийомів, за допомогою яких досягаються основні цілі розвитку фірми. Економічна стратегія фірми виробляє правила і прийоми, що забезпечують економічно ефективне досягнення її стратегічних цілей. 2) довгострокові, найбільш принципові установки, наміри у відношенні розвитку економіки країни, регіонів у цілому або розвитку виробництва товарів і послуг фірмами. Для реалізації економічної стратегії розробляються стратегічні довгострокові програми і плани. Взаємне ув'язування за часом і ресурсами таких стратегічних цілей дозволяють досягти глобальної мети економічної стратегії - створення і підтримки конкурентної переваги фірми. Стратегія розглядається як зразок, до якого прагне наблизитись організація (підприємство). Найчастіше за зразок беруть процвітаючу фірму, аналізують її позитивні сторони діяльності й намагаються скористатися її досвідом. Наприклад, такий підхід використовувала свого часу японська фірма «Камацу», що вивчала діяльність американської фірми «Катерпіллер». «Катерпіллер» займала 60-70% світового ринку сільськогосподарських, транспортних, будівельних та інших видів техніки. Нині «Камацу» є головним конкурентом свого «зразка», витісняє його з ринків. З іншого боку, стратегію як мету управління можна визначити як ідеальну модель підприємства, в якій реалізується «бачення» його керівників і власників і яка побудована з використанням SWOT-аналізу.

Економічна тактика - це форма реалізації економічної стратегії, комплекс заходів впливу суб'єкта на перебіг конкретних економічних процесів з метою надання їм параметрів, визначених завданнями економічної стратегії.

Завданнями економічної тактики є вивчення потенційних можливостей та закономірностей реакції об'єкта на тактичні заходи, розробка відповідних способів та найефективніших засобів впливу, власне здійснення цих заходів. Очевидно, що суб'єкт та об'єкт економічної тактики являють собою конкретизацію суб'єкта й об'єкта економічної стратегії. Таким чином, на відміну від економічної стратегії, що орієнтується на суспільний інтерес, економічна тактика бере до уваги інтереси нижчих рівнів.