Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Практична мікробіологія - Климнюк С. І. - 2004

.pdf
Скачиваний:
1865
Добавлен:
22.09.2018
Размер:
6.11 Mб
Скачать

Розділ 9. Імунологічні методи діагностики інфекційних захворювань

 

131

 

 

Схема постановки РНГА

 

Таблиця 19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Компоненти, мл

 

 

 

Лунки

 

 

Контроль

1

 

2

3

4

5

6

сиро-

анти-

 

 

ватки

гена

 

 

 

 

 

 

 

 

Розчин хлориду натрію

0,5

 

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

Сироватка хворого

0,5

 

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

-

в розведенні 1:50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розведення сироватки

1:100

 

1:200

1:400

1:800

1:1600

1:3200

1:100

-

Еритроцитарний

0,25

 

0,25

0,25

0,25

0,25

0,25

-

0,25

діагностикум

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Термостат

37 °С

– 2-3 год

 

 

 

Результат

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Реакція аглютинації латекса (РАЛ) за своїм механізмом аналогічна РНГА, вякій берутьучастьеритроцити, сенсибілізовані антигенамиабоантитілами. Для постановки РАЛ використовують сенсибілізовані частинки полістиролового латексадіаметром 0,5-1,2 мкм, яківприсутностігомологічного імунологічного реагенту (антигену або антитіла) склеюються. Ця реакція відбувається досить швидко (2-7 хв), що дозволяє застосовувати її як експрес-метод виявлення антигенів і антитіл.

Навантаженіантитіламичасточкилатексушироковикористовуютьдлявиявлення антигенів вірусів і бактерій. Наприклад, антигени стрептококів у мазках із зіву можна виявити вже через 10-60 хв. Збудників, які викликають запалення моз-

ковихоболонок (H. influenzae, S. pneumoniae, N. meningitidis, C. neoformans), мож-

на безпосередньо виявити протягом 15 хв. Латекс-аглютинація широко вживається для ідентифікації антигенів ротавірусів, герпесвірусів тощо. Чутливість цих тестів сягає понад 90 %, а специфічність – 97-99 %. РАЛ використовують також для ідентифікації деяких бактерій (наприклад групи Streptococcus за Ленсфільд, групи Salmonella та інші.). Останнім часом у деяких латекс – системах замість поліклональних сироваток використовують частинки латексу, навантажені моноклональними антитілами (наприклад, для виявлення S. agalactiae).

Навантажуючи латекс антигенами, можна визначати наявність антитіл у сироватці хворого. Таку модифікацію РАЛ використовують для виявлення протигрипозних, протикраснушних, протикорових антитіл тощо.

Реакцію аглютинації латексу можна проводити на склі або рівній пластмасовій пластинці темного кольору, додаючи до 1-2 крапель кожного розведення сироватки по 1 краплі латексного діагностикуму. Залежно від досліджуваного матеріалу, величини частинок латексу та активності діагностикуму облік результатів можна проводити через 1-10 хв після змішування інгредієнтів.

При позитивній ре-

 

акції частинки латексу

 

склеюються, утворюючи

 

аглютинат, який добре

Рис. 45. Результат постановки РНГА.

132

Частина ІІ. Імунологія

помітний неозброєним оком або при використанні лупи з невеликим збільшенням. У випадку негативної реакції суспензія латексу залишається мутною, без крупинок аглютинату і ділянок просвітління.

Ще простішою є РАЛ при використанні комерційних наборів США “Rubascan”. Однукраплюнерозведеноїсироваткинаносятьнапластинкутемного кольору, яка входитьвцейнабір, розприділяютьїїпіпеткоюабобактеріологічною петлею в межах визначеного на пластинці кільця і вносять 1 краплю латексового антигенного діагностикуму. Пластинку кладуть на столик ротатора у вологій камері і через 8 хв проводять облік результатів.

Дляранньоїдіагностикивіруснихінфекційвикористовуєтьмодифікаціюцієї реакції, яка дозволяє виявити у сироватці хворого специфічні IgM. З цією метою застосовують частинки латексу, сенсибілізовані вірусним антигеном. Спочатку в лункиполістироловоїпластинкивносятьантисироваткупротиIgM людини, потім досліджувану сироватку хворого з підозрою на вірусну інфекцію. IgM – антитіла сироватки хворого міцно зв’язуються з антитілами проти IgM, які знаходяться в лунці, на них адсорбуються частинки латексу, які попередньо були навантажені відповідним вірусним антигеном. У випадку відсутності специфічних противірусних IgM у сироватці частинки латексу вільно осідають на дні луночки у вигляді компактного осаду (гудзика) – реакція негативна. Така реакція характеризується високою специфічністю і дає такі ж результати, як і значно складніші за постановкою імуноферментні методи.

Реакція коаглютинації (КОА).Для постановки КОА використовують золотистістафілококи(штамCowan 1). Уклітиннійстінціцихмікроорганізмівміститься білок А, який маєзначну спорідненість доFc-фрагментаIgG людиниікролика. Тому молекули IgG після адсорбції на стафілококах, що мають білок А, орієнто- ванівоточуючесередовищесвоїмивільнимиFab-фрагментами, вякихзнаходиться активний центр антитіла (рис. 46).

Цим стафілококові діагностикуми відрізняються від інших антитільних препаратів, в яких носії (еритроцити, бентоніт, латекс) не мають специфічних рецеп- торівдляFc-фрагментаIgG. Натакихінертнихчастинкахмолекулиімуноглобулінів адсорбуються будь-якою ділянкою, без суворої просторової конфігурації.

Дляодержанняантитільногостафілококовогодіагностикумукультурустафілокока, якавиросланарідкомуживильномусередовищі, центрифугуютьпри25003000 об/хв протягом 15 хв. Центрифугат двічі промивають ізотонічним розчином хлориду натрію, готують 10 % суспензію бактерій і фіксують їх 0,5-3,0 % форма-

стафілококовий діагностикум

антиген

Рис. 46. Схема реакції коаглютинації.

Розділ 9. Імунологічні методи діагностики інфекційних захворювань

133

ліном протягом 20-120 хв. Після фіксації стафілококи промивають 4 рази ізотонічним розчином хлориду натрію і знову готують 10 % суспензію, яку прогрівають протягом 1 години при температурі 80 °С. Перед зберіганням до суспензії стафілококів додають мертиолят до кінцевої концентрації 1: 10000.

Для сенсибілізації в 10 % суспензію фіксованих стафілококів вносять рівний об’єм імунної сироватки кролика або її гамаглобулінової фракції у відповідному розведенні від 1:10 до 1:20. Стафілококи сенсибілізують імуноглобулінами впродовж 15-30 хв при температурі 20-30 °С, після чого промивають ізотонічним розчином. Готують 0,5-5,0 % суспензію, яку консервують азидомнатрію і зберігають у холодильнику при температурі 4 °С.

Зазвичай, реакціюкоаглютинації ставлять на скляних пластинках, змішуючи рівні об’єми (1-2 краплі) досліджуваного матеріалу (кров, сеча, слина, фільтрати фекалій та ін.) і стафілококового діагностикуму. Суміш ретельно перемішують і через2-5 хвнатемномуфонівраховуютьрезультати. Використаннятемногофону – необхідна умова чіткої реєстрації реакції КОА, тому що при спостереженні за її результатамипризвичайномуосвітленнілишенатемномуфонічіткобудепроглядатись дрібнозерниста аглютинація стафілококів.

Кожендослідповиненсупроводжуватисьдекількоманегативнимиконтролями: 1) стафілококи, сенсибілізовані нормальною сироваткою + досліджуваний матеріал; 2) стафілококовий коаглютинуючий діагностикум + матеріал, який не містить збудника; 3) стафілококовий коаглютинуючий діагностикум + фосфатно-

буферний розчин; 4) дослідуваний матеріал + фосфатно-буферний розчин. РеакціяКОАшироковикористовуєтьсядлявиявленняантигеніврізнихстреп-

тококів, N. meningitidis i N. gonorrhoeae, H. influenzae, S. pneumoniae, шигел, саль-

монел тощо.

На відміну від бактерій, які часто досліджують у чистій культурі, віруси завжди виявляють в якомусь біологічному матеріалі. Тому, щоб попередити неспецифічні реакції, необхідна адсорбція суспензією стафілокока матеріалу, в якому можуть міститись IgG (кров, фекалії). Для цього змішують рівні об’єми 10 % зависістафілококового реагенту і досліджуваноговірусного матеріалу. Суміш інкубують протягом 30 хв при 37 °С, центрифугують і надосадову рідину використовують для подальшої роботи для виявлення в ній збудників хвороби.

Методзуспіхомвикористовуєтьсядляідентифікаціївірусівгрипу, параміксовірусів, ротавірусів, вірусів гепатиту В тощо.

Реакція гальмування гемаглютинації (РГГА) набула широкого розповсю-

дження для діагностики вірусних інфекцій. Її можна застосовувати як для серологічної ідентифікації вірусів, так і для серологічної діагностики. Гемаглютинація– цефеноменсклеюванняеритроцитівпідвпливомвірусів. Деяківірусимають на своїй оболонці рецептори, комплементарні рецепторам поверхні еритроцитів певних тварин, і при додаванні до суспензії вірусів еритроцитів, останні склеюються. Наприклад, вірус грипу аглютинує еритроцити курей, вірус кліщового енцефаліту – еритроцити гусей. Таким чином, у випадку гемаглютинації можна зробити висновок про наявність вірусу в досліджуваному матеріалі. Проте ця

134

Частина ІІ. Імунологія

реакція не імунологічна, тому що в ній не бере участі основна система – антиген

іантитіло.

Утой же час реакція гальмування гемаглютинації належить до серологічних реакцій імунітету. У РГГА специфічні противірусні антитіла, взаємодіючи з вірусоміблокуючиповерхневірецептори, позбавляютьйогоздатностісклеюватиеритроцити (рис. 47).

Рис. 47. Схема реакції гальмування гемаглютинації.

Для постановки РГГА в лунках полістиролових планшет готують послідовні розведеннясироваткивоб’ємі0,25 млізмішуютьїхзаналогічноюкількістювірусовмістного матеріалу. Суміш ставлять у термостат при 37 °С на 30 хв, після чого в кожну лунку додають по 0,5 мл 1-2 % зависі еритроцитів (табл. 20).

Таблиця 20

Постановка РГГА для серологічної діагностики вірусних інфекцій

Компоненти, мл

 

 

Лунки

 

 

Контроль

1

2

3

4

 

5

6

сиро-

анти-

 

 

ватки

гена

 

 

 

 

 

 

 

 

Розчин хлориду натрію

0,25

0,25

0,25

0,25

 

0,25

0,25

0,25

0,25

Сироватка хворого

0,25

0,25

0,25

0,25

0,25

0,25

0,25

-

в розведенні 1:50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розведення сироватки

1:100

1:200

1:400

1:800

 

1:1600

1:3200

1:100

-

Вірусний діагностикум

0,25

0,25

0,25

0,25

 

0,25

0,25

-

0,25

 

 

Термостат

37 °С

– 30 хв

 

 

 

 

2 % суспензія курячих

0,5

0,5

0,5

0,5

 

0,5

0,5

0,5

0,5

еритроцитів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Результат

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обов’язкові два контролі: контроль сироватки і контроль вірусу. Облік про- водятьпісляповторного30-хвилинногоперебуванняреагентівутермостаті. Якщо досліджуванасироваткаміститьантитіладоданоговірусу, вонайогонейтралізує, і феномен гемаглютинації еритроцитів не настає (позитивна РГГА).

Реакцію нейтралізації (РН) в лабораторній практиці використовують досить часто. Вона має декілька варіантів. З одного боку її все ширше ставлять для нейтралізації вірусів, з другого – для нейтралізації бактерійних екзотоксинів.

Реакція нейтралізації вірусів. В основі цієї реакції лежить здатність специфічних антитіл міцно зв’язуватись з вірусами. В результаті віруси не можуть адсорбуватись на чутливих клітинах і розмножуватись в них.

Розділ 9. Імунологічні методи діагностики інфекційних захворювань

135

Для постановки реакції необхідна наявність вірусу, сироватки, яка містить антитіла, і біологічного об’єкта, який виступає індикатором нейтралізації. Залежно від виду вірусу такими об’єктами можуть бути лабораторні тварини, курячі ембріони, тканинні культури.

Уреакції в якості антигена використовують культуральні рідини, алантоїсну

іамніотичну рідини курячих ембріонів, суспензії органів лабораторних тварин, в яких репродукувались віруси. Залежно від мети дослідження в якості антитіла

застосовують або сироватки хворого – для встановлення концентрації противірусних антитіл, або стандартні противірусні сироватки – для ідентифікації збудника. У першому випадку використовують сироватки, які були взяті у хворого на початку хвороби і в період реконвалесценції (метод парних сироваток).

Перед постановкою РН вірус попередньо титрують, визначаючи ту найменшу концентрацію, яка викликає цитопатичну дію або зараження експериментальних тварин чи курячих ембріонів. За титр вірусу приймають 50 % дозу (ЦПД50 – 50 % цитопатична доза).

ДлярозведеннявірусноїсуспензіїприпроведенніРНналабораторнихтвари- нахабокурячихембріонахвикористовуютьфосфатно-буфернийрозчин(рН7,0-7,2). Припостановціреакціїнакультуріклітинвживаютьтесередовище, вякомузвичайно перебувають дані клітини (розчин Ігла, середовище 199, гемогідролізат тощо).

Реакцію нейтралізації ставлятьтаким чином. До послідовних розведень досліджуваних сироваток вносять по 100 ЦПД50 вірусу і обидва реагенти інкубують при температурі 37 °С протягом 1-2 годин.

Після чого до суміші вірусу і сироватки додаютьсуспензію клітин або суміш вводять в організм лабораторних тварин чи курячі ембріони. Про наявність у сироватці хворого віруснейтралізуючих антитіл свідчить відсутність цитопатичної дії вірусу у культурі клітин або проявів інфікування лабораторних тварин (курячих ембріонів).

Досить часто для діагностики вірусних інфекцій вживається модифікація реакції нейтралізації – кольорова проба. В основі її лежить той факт, що в процесі життєдіяльності культури клітин у поживному середовищі накопичуються кислі продукти метаболізму, які зумовлюють зміну рН середовища і появу жовтого забарвлення.

Приінфікуваннікультуриклітиндеякимивірусами(ентеровіруси, реовіруси та ін.) пригнічується клітинний метаболізм і розвивається деструкція клітин – рН середовища не змінюється і колір середовища залишається рожевим. Нижче наводимо орієнтовну схему постановки такої реакції (табл. 21).

Реакція нейтралізації токсину антитоксином. При діагностиці деяких інфекційних захворювань, збудники яких продукують екзотоксини, використовують реакцію нейтралізації токсину антитоксином. Для її проведення досліджуваний матеріал, в якому передбачають наявність токсину, змішують з відповідною антитоксичною сироваткою і після інкубації в термостаті вводять лабораторним тваринам (білі миші, гвінейські свинки). Контрольним тваринам вводять тільки досліджуванийматеріал. Якщовзятадлядослідуантитоксичнасироватканейтра-

136

Частина ІІ. Імунологія

Таблиця 21

Схема постановки реакції нейтралізації (кольорова проба)

Компоненти, мл

 

 

Пробірки

 

 

Контроль

1

2

3

4

 

5

6

сиро-

анти-

 

 

ватки

гена

 

 

 

 

 

 

 

 

Фосфатно-буферний

0,25

0,25

0,25

0,25

 

0,25

0,25

0,25

0,25

розчин

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сироватка хворого

0,25

0,25

0,25

0,25

0,25

0,25

0,25

-

в розведенні 1:50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розведення сироватки

1:100

1:200

1:400

1:800

 

1:1600

1:3200

1:100

-

Вірусний діагностикум

0,25

0,25

0,25

0,25

 

0,25

0,25

-

0,25

 

 

Термостат 37 °С – 30 хв

 

 

 

 

Суспензія культури

0,25

0,25

0,25

0,25

 

0,25

0,25

0,25

0,25

клітин

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Термостат 37 °С – 6-8 д

Результат

лізує токсин, тварини залишаютьсяживими. Контрольнітварини, якимсироватку невводили, гинутьвіддіїекзотоксину. Реакціянейтралізаціївживаєтьсядлявиявлення токсинів збудників ботулізму, правця, газової анаеробної інфекції. При ботулізмі таку реакцію можна проводити в пробірках, використовуючи визначення фагоцитарного показника в присутності токсину і при додаванні до нього антитоксичної сироватки. Принаявностіудосліджуваному матеріалітоксину фагоцитарнийпоказникрізкознижується, принейтралізаціїтоксинуантитоксиномфагоцитарний показник буде в межах норми.

Частодлявизначенняактивностіімуннихантитоксичнихсироватокіанатоксинів вживається реакція нейтралізації за механізмом флокуляції (табл. 22).

Таблиця 22

Визначення активності імунної сироватки

Компоненти, мл

 

 

 

Пробірки

 

 

1

 

2

3

4

5

6

 

 

Протидифтерійна антитоксична сироватка

0,5

 

0,4

0,3

0,2

0,1

0,05

Дифтерійний анатоксин, 60 І.О.

3,0

 

3,0

3,0

3,0

3,0

3,0

Водяна

баня 45 °С

 

 

 

 

 

Результат

 

 

 

 

 

 

 

У 6 пробірок вносять одержану протидифтерійну сироватку, активність якої потрібно визначити, в зменшуючих кількостях від 0,5 до 0,05 мл. До них додають відому кількість дифтерійного анатоксину по 180 І.О. і ставлять на водяну баню при 45 °С. Час від часу виймають пробірки і розглядають їх, відмічаючи ту, в якій наступила ініціальна флокуляція (помутніння чи пластівці). Визначають титр сироваткивантитоксичниходиницяхв1 мл. Приклад: ініціальнафлокуляціявідміченавпробірціз0,1 млсироватки, тобтов0,1 млсироваткиміститься180 АО і вони зв’язали 180 ІО анатоксину. Таким чином, в 1 мл сироватки міститься 180× 10= 1800 АО.

Розділ 9. Імунологічні методи діагностики інфекційних захворювань

137

Реакція преципітації (РП)

 

За своєю сутністю реакція преципітації аналогічна реакції аглютинації. В ос-

нові її механізму лежить утворення і випадання в осад комплексів антиген-анти-

тіло. Проте вона відрізняється за характером антигенів: в реакції аглютинації вони

корпускулярні (цілі клітини), а в реакції преципітації – молекулярні, в розчинному

стані. Антигенамиможутьбутиекстрактимікроорганізмів, тканин, органів, хімічні

речовини.

 

 

Феномен преципітації поля-

 

 

гає в тому, що антитіла (преципі-

 

 

тини), з’єднуючись із розчинними

 

 

антигенами (преципітиногенами),

 

 

зумовлюютьутворенняосаду(пре-

 

 

ципітату) або помутніння розчину

 

 

(рис. 48). За титр реакції прийма-

 

 

ютьнайбільшерозведенняантиге-

 

 

на, яке дає позитивний результат.

Рис. 48. Схема реакції преципітації.

Реакція преципітації значно

 

 

більш чутлива від реакції аглютинації й дозволяє виявити антиген у дуже малих

кількостях. Їїможнапроводитиврідкому іщільному середовищах. Обов’язковою

умовою постановки реакції в рідкому середовищі є прозорість компонентів.

Реакція відбувається при змішуванні розчинів антигена й антитіла або наша-

руванні одного компонента на інший. В останньому випадку на межі двох реа-

гентівутворюєтьсяпреципітатувиглядікільця. Томутакареакціяодержаланазву

реакції кільцепреципітації.

 

 

Методика постановки реакції кільцепреципітації. У вузенькі преципі-

таційні пробірки наливають 0,5 мл преципітуючої сироватки, а потім обережно

пастерівською піпеткою нашаровують по стінці пробірки відповідний антиген. У

випадку позитивної реакції через 5-30 хв на межі двох рідин з’являється видиме

на темному фоні кільце молочно-білого кольору.

 

Для аналізу складу антигенів широкого поширення набула реакція преципі-

тації в гелі. Розрізняють просту і подвійну дифузію в гелі.

 

Проста імунодифузія (реакція Удена). Агаровий гель, який містить преци-

пітуючу сироватку, поміщають

 

 

увузькіпробіркиізверхунаша-

 

 

ровують розчин антигена. Ди-

 

 

фундуючи в гель, антиген зв’я-

антиген

антиген

зується з відповідними анти-

 

агар

тілами, утворюючи мутні лінії

преципітат

преципітат

преципітації (рис. 49, а). Розмі-

агар + специфічна

агар + специфічна

щення ліній в агарі визначаєть-

сироватка

сироватка

ся концентрацією відповідного

а

б

антигена.

Рис. 49. Реакції імунодифузії.

138 Частина ІІ. Імунологія

Подвійна імунодифузія за Оклі і Фулторпом. На відміну від попереднього методу у подвійній імунодифузії реагенти розділені шаром нейтрального гелю, який не містить реагентів. На поверхню гелю, змішаного з специфічною сироваткою, вносять шар нейтрального гелю, після застигання якого нашаровують антиген. Дифундуючи назустріч один одному, антиген і антитіла зустрічаються в шарі нейтрального гелю та утворюють лінії преципітації (рис. 49, б).

ПодвійнарадіальнаімунодифузіязаУхтерлоні. Вагарі, якийрозлитийтон-

ким шаром в чашках Петрі або на предметних скельцях, за допомогою спеціальних штампів роблять круглі лунки на однаковій відстані одна від одної (4-10 мм).

У лунки вносять досліджувану сироватку і розчин антигену в різних розведеннях або різні антигени. Із лунок антигени й антитіла дифундуютьназустрічодинодному, івточціїхоптимального співвідношення утворюється преципітат у вигляді тоненьких білих ліній. Якщо в сироватці є різні антитіла або антигени декількох видів,

Рис. 50. Реакція подвійної

з’являютьсядекількалінійпреципітації(рис. 50).

імунодифузії в гелі (Ухтерлоні).

 

Ухтерлоні розрізняв 4 основні варіанти ре-

акції між антигеном і антитілом (рис. 51):

1)при взаємодії ідентичних антигенів із специфічними антитілами лінії преципітації зливаються, утворюючи дугу;

2)коли обидва антигени неідентичні – лінії преципітації перехрещуються

при умові, що сироватка містить антитіла проти двох антигенів;

3)при частковій ідентичності лінії преципітації нагадують дугу із шпорою. Чимбільшоюєспорідненістьантигенів, тимменшевираженашпораірозміщується ближче до дуги;

4)обидвілініїперехрещуютьсяіодночаснозливаються. Цеозначає, щообидва

антигени містять як однакові, так і різні детермінанти, які вступають у реакцію з антитілами поліспецифічної сироватки.

Однієюізрізновидностейреакціїпреципітаціївгелі єпростарадіальнаімунодифузіязаМанчіні. Заїїдопомогоювизначаютьконцентраціюімуноглобулінів у сироватці крові.

Методика постановки реакції наступна. Розтоплений агар при температурі 56 °Сзмішуютьзвідповідноюантисироваткою(антиIgG, IgM чиIgA) успіввідно-

Антиген А Антиген А Антиген А1 Антиген А Антиген А Антиген В

Сироватка анти А

Сироватка анти А

Сироватка анти А

 

 

Сироватка анти В

Рис. 51. Варіанти результатів реакції імунодифузії за Ухтерлоні.

Розділ 9. Імунологічні методи діагностики інфекційних захворювань

139

шенні 3:1 і швидко виливають у чашку Петрі або на скляні пластинки. Після його застигання з допомогою трафарету роблять лунки. У кожну дослідну лунку вносять по 0,5 мкл досліджуваної сироватки. У чотири контрольні лунки додають у чотирикратних розведеннях стандартну сироватку з відомим вмістом імуноглобулінів. Після чого чашки або пластинки поміщають у вологу камеру (ексикатор) на 24-48 год при 4 °С і оцінюють результати реакції. Вимірюють діаметри кілець преципітації навколо лунок. За величиною цих діаметрів кілець преципітації навкололунокізстандартноюсироваткоюбудуютькалібрувальнукриву. Прицьому враховують, що у певному інтервалі концентрації імуноглобулінів діаметр кільця прямо пропорційний логарифму концентрації імуноглобулінів (рис. 52).

Зона преципітації

Розчин досліджуваної сироватки

Розчин сироватки анти Ig G

в 1 % гелі

1

2

3

4

Рис. 52. Реакція радіальної імунодифузії за Манчіні.

Феноменпреципітаціїшироковикористовуєтьсявмікробіологічнійпрактиці. Зокрема, всудово-медичнійекспертизійогозастосовуютьдлявизначеннявидової належності крові. За допомогою специфічних преципітуючих сироваток проти білка людини, різних тварин і птахів можна встановити, якому виду належить виявлена кров. Таким же чином визначають можливу фальсифікацію продуктів (м’ясо, мед). Цяреакціязастосовуєтьсядлядіагностикиепідемічногоцереброспінальногоменінгіту, чуми, дизентерії тощо. Особливе значеннямає реакція термопреципітаціїАсколі, якувикористовуютьдлявизначенняінфікованостізбудником сибірки продуктів і матеріалів тваринного походження (шкіра, хутро, щетина). Із досліджуваного матеріалу шляхом кип’ятіння екстрагують сибірковий антиген, який потім використовують для реакції.

Реакція Ухтерлоні за інформативністю переважає всі інші методи, в основі яких лежить феномен преципітації. Її використовують длявизначення антигенного складу органів і тканин, як нормальних, так і пухлинних, кількості антигенів у складних системах. Вона має важливе значення в діагностиці дифтерії, віспи та інших захворювань.

Зустрічнийімуноелектрофорез. Придіагностицірізноманітнихбактеріальних і вірусних інфекцій досить часто використовують метод зустрічного електрофорезу, результати якого можна одержати вже через 1-2 години після надходженняматеріалувлабораторію. Будучипорівнянопростимуметодичномувідношенні, він, як і всі імунодифузійні методи, відзначається дуже високою специфічністю.

Імуноелектрофорез є поєднанням двох методів – електрофорезу в гелі і наступної після нього подвійної імунодифузії.

140

Частина ІІ. Імунологія

Дляпроведенняреакціїімуноелектрофорезувикористовуютьскляніпластинки, предметні скельця, на які наносять тонкий шар агару або агарози. Спочатку антигени розміщують у центрі пластинки і розділяють їх в електричному полі. Потім у канавку, зроблену в агарі паралельно до лінії розділу антигенів, вносять специфічну сироватку. Дифундуючи назустрічодин одному, антигениіантитіла у місці контакту утворюють дуги преципітації (рис. 53).

Основні етапи проведення зустрічного лектрофорезу:

1.Наносять розтоплений гельтонким шаром 1,2-1,7 мм наповерхню скляної пластинки. Післязастиганняздопомогою спеціального шаблонавирізаютьвньому лунки.

2.У лунки вносять досліджуваний матеріал і стандартні реагенти (антигенмісткий матеріал – ближче до катода, імунну сироватку – ближче до анода).

Якщопроцедурупроводятьнаацетилцелюлознихмембранах, тонаносятьпо одній краплі реагентів на поверхню попередньо зволоженої мембрани.

3. Скляніпластинки розміщують в апараті і проводять електрофорез приоптимальнійнапрузі і визначеній силі струму протягом 30-60 хв.

4. Попередній облік результатів проводять за кількістю ліній преципітації, їхлокалізації, частковою чи повною ідентичністю у порівнянні із стандартними реагентами.

5. Промивають пластинки у відповідному розчині, фарбують, висушуютьіпроводятьзаключ-

Рис. 53. Схема проведення зустрічного імуноелектрофорезу. ний облік результатів.

Реакція лізису

Для реакції лізису необхідні антиген, антитіло й комплемент. Антигеном можуть бути мікроорганізми, еритроцити або інші клітини. Як антитіло (лізин) використовують специфічну сироватку або сироватку хворого. Залежно від того, протиякихклітинспрямованадіялізинів, вонимаютьсвоїназви: протибактерій – бактеріолізини, спірохет– спірохетолізини, еритроцитів– гемолізини, протиінших клітин – цитолізини. Комплемент при утворенні комплексу клітина (антиген) – антитіло, зв’язується з ним, активується за класичним шляхом і викликає розчи-