Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачі на іспит доопрц.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
293.38 Кб
Скачать

Задача № 53

05 квітня 2005 року померла Іванова М.М., яка мешкала в місті «Л». Її донька Іванова А.М. у нотаріуса засвідчила справжність підпису на заяві про прийняття спадщини і 04 жовтня 2005 року направила рекомендований лист із заявою про прийняття спадщини до нотаріальної контори міста «Л». Державний нотаріус міста «Л» одержав рекомендований лист 07 жовтня 2005 року. Чи має право нотаріус відкрити спадкову справу після смерті Іванової М.М., якщо заява про прийняття спадщини надійшла від доньки померлої після спливу 6-ти місячного терміну?

Задача № 54

Протягом однієї доби 12.06.2008 р. померла мати Хлєбнікова Л.А. та її донька Зуб Т.Г. Після їх смерті до державної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після обох померлих звернулися донька померлої Зуб Т.Г., онука Хлєбнікової Л.А., і донька померлої Хлєбнікової Л.А. Дії нотаріуса?

Задача № 55

Спадкодавець Петров П.А. помер 12 жовтня 2001 року, зробивши заповідальне розпорядження на грошовий вклад в банку на свого сина Петрова В.П. Син померлого звернувся до державного нотаріуса 05.08.2007 р. з проханням видати йому свідоцтво про право на спадщину згідно заповідального розпорядження. Дії нотаріуса?

Задача № 56

13 червня 1999 року померла гр. Дятлова Т.І., яка проживала в с. Іванівка Лутугинського району Луганської області. Разом з нею проживав її син Дятлов В.П. Після смерті Дятлової Т.І. залишилося спадкове майно: ½ частка житлового будинку, грошовий вклад, земельна ділянка. У померлої Дятлової Т.І. був ще один син Дятов І.П., який проживав окремо і після смерті матері одержав в ощадбанку грошовий вклад, бо мати залишила йому заповідальне розпорядження. 25 липня 2005 року помер Дятлов В.П. Ні Дятлова Т.І., ні її син Дятлов В.П. одруженими не були, а Дятлов В.П. також не мав дітей. Після смерті матері сини до нотаріальної контори з заявами про прийняття спадщини не зверталися. Після смерті Дятлова В.П. до нотаріальної контори 09.09.2005 р. із заявою про прийняття спадщини звернувся брат померлого Дятлов І.П. Дії нотаріуса? Після кого буде оформлена спадщина і що ввійде в спадкову масу?

Задача №57.

Громадянин Іванов Іван Іванович надіслав в нотаріальну контору заяву такого змісту:

«Згоден прийняти спадщину, що залишилася після смерті моєї матері Іванової Пелагеї Іванівни, яка померла 12 квітня 2006 року.

22 травня 2006 року, підпис».

Чи правильно складено заяву? Чи передбачено законом певну форму такої заяви?

Задача № 58.

До державного нотаріуса Іваненка І.І. звернувся інспектор податкової адміністрації за місцем відкриття спадщини з вимогою повідомити про склад спадщини та інших спадкоємців. Своє звернення він мотивував тим, що до нього надійшли відомості про те, що нотаріус порушує права спадкоємців, хоче скористатися спадковим майном, а він як представник держави, який після отримання свідоцтва про право на спадщину вирішуватиме питання її оподаткування, повинен вжити певних заходів. Нотаріус відмовив інспектору надати йому інформацію, яка стосується складу спадщини та спадкоємців.

Чи правомірні дії нотаріуса та податкового інспектора?