Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачі на іспит доопрц.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
293.38 Кб
Скачать

Задача № 49

Громадянин Німеччини Фрідріх Міллер, який постійно проживає на території України та перебуває у фактичних шлюбних відносинах з гр. України Катериною Пономаренко, усиновив її дитину, брав участь в утриманні та забезпеченні дитини. 15.12.2004 р. гр. Ф. Міллер помер. Після його смерті на території України залишилося спадкове майно, що складається з нерухомого майна (житловий будинок, квартира), предметів домашньої обстановки та вжитку, а також грошових вкладів на депозитних рахунках у швейцарських банках. Заповіт гр. Ф. Міллер не складав, спадкоємцями за законом у померлого є: на території України усиновлена дитина та на території Німеччини — його батьки. Яке право має бути застосовано до спадкових правовідносин щодо майна померлого? Які права має усиновлена гр. Міллером дитина на спадкове майно? Яке майно увійде до загальної спадкової маси, спадкоємцем якого виступатиме усиновлена дитина?

Задача № 50

Громадянин С. помер 20.11.2003 р., а в 2002 році від його імені було складено заповіт на усе майно на користь жінки, з якою перебував у фактичних шлюбних відносинах 3 роки. Також, на ім'я матері в 2000 році було складено заповідальне розпорядження на грошові внески у банківській установі. Спадкоємицею на обов'язкову частку є його мати, яка в грудні 2003 року подала заяву про прийняття спадщини та видачу їй свідоцтва про право на обов'язкову частку в спадщині. Кому, в яких частках та які свідоцтва необхідно видати?

Задача № 51

Корнілов помер 08 березня 2002 року. 02 березня 2002 року ним був складений заповіт на все майно на користь сестри. На момент смерті Корнілова в нього були:

  • син — інвалід ІІІ групи;

  • донька - що досягла 55 років через 2 місяця після смерті спадкодавця;

  • троє неповнолітніх онуків, мати яких, що також була донькою спадкодавця, померла до відкриття спадщини;

  • дружина, 76 років.

Дружина спадкодавця відмовилася від належної їй частки на користь вищезгаданого сина спадкодавця і племінниці, батько якої був рідним братом спадкодавця, помер 08 березня 2002 року на 6 годин пізніше Корнілова А.А. Усі спадкоємці претендують на спадщину. Визачити коло спадкоємців та порядок видачі свідоцтва про право на спадщину.

Задача №52

12 листопада 2003 року підприємець Коцюба Г.Т. уклав авторський договір з винахідником Висоцьким П.М. щодо створення корисної моделі автомату з продажу кави. Після смерті 28 червня 2004 року Коцюби Г.Т. до нотаріальної контори звернувся син померлого Коцюба В.Г. з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину:

  • на користування корисної моделі;

  • на право присвоєння корисній моделі свого імені;

  • на право на перешкоджання неправомірному використанню об'єкта права інтелектуальної власності;

  • на право на перешкоджання будь-якому посяганню на право інтелектуальної власності, здатному завдати шкоди честі чи репутації творця об'єкта права інтелектуальної власності (корисної моделі).

Які документи для видачі свідоцтва про право на спадщину має витребувати нотаріус? На що може бути видано свідоцтво про право на спадщину.