Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачі на іспит доопрц.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
293.38 Кб
Скачать

Задача № 68.

Громадянка Петрова Г.Г. померла у 2001 році. На день смерті постійно мешкала у місті Городиці. Після її смерті залишилося спадкове майно: житловий будинок у місті Городиці та частина квартири у місті Харків. Спадщину після її смерті прийняли 2 сини: Іван та Сергій, один з яких проживав у будинку, а другий у квартирі.

У 2005 році помер син Іван, який проживав у квартирі (квартира приватизована на 4 осіб, у тому числі і на сина Івана). Після Івана залишились спадкоємці – дружина та дочка, які спадщину прийняли. Який порядок видачі свідоцтв про право на спадщину? Обґрунтуйте.

Задача № 69.

20 січня 2005 року померла громадянка Степанова Ніна Іванівна. Із заявами про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину звернулись донька померлої Ольга та троє онуків (діти померлого у 2004 році сина Степанової Н.І. – Степанова Юрія Борисовича). Хто має право на отримання спадщини та на яку частку?

Задача № 70.

Горбатенко Іван Павлович заповів усе своє майно (1/2 частину житлового будинку, квартиру, земельну ділянку) Рудницькій Ользі Семенівні.

Після смерті Горбатенка І.П. (помер 24.11.2006) за оформленням спадкових прав до нотаріальної контори звернулись: Рудницька О.С., непрацездатна за віком дружина померлого, онук померлого, батьки якого загинули в автомобільній катастрофі раніше, ніж помер Горбатенко І.П. Визначте частку кожного спадкоємця у спадкового майні.

Задача № 71

Спадкоємцями за законом померлого Ковальова А.С. є його дружина, мати та донька від першого шлюбу. Заповіт відсутній. Спадкове майно складається з ½ частини квартири і 1/2 частини автомобіля.

До нотаріальної контори звернулись мати та донька померлого, які не в змозі надати правовстановлюючі документи на майно, оскільки вони знаходяться у дружини померлого. Які дії нотаріуса?

Задача № 72.

Громадянин Петров Іван Михайлович залишив заповіт, посвідчений 21.05.2000, яким заповів все належне йому майно доньці – Сидоренко С.І. та сину Петрову В.І. в рівних частках кожному. Спадкодавець Петров І.М. помер 15.04.2004. Дружина спадкодавця та його син Петров В.І. померли до відкриття спадщини. До нотаріальної контори своєчасно звернулася донька померлого Сидоренко С.І. із заявою про прийняття спадщини та про видачу на її ім’я свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спадкове майно, зазначене у заповіті. Дії нотаріуса. Які факти повинен перевірити нотаріус перед видачею свідоцтва про право на спадщину?

Задача № 73.

Спадкодавець помер 5 січня 2006 року. 3 липня 2006 року до нотаріуса звернулась рідна сестра спадкодавця з вимогою прийняти від неї заяву про прийняття спадщини, так як за її поясненнями, спадкоємці за законом першої черги, діти померлого, до дня звернення її до нотаріуса не подали заяву до нотаріальної контори про прийняття спадщини або про відмову від неї, на виїхали на постійне місце проживання до іншої держави. Батьки спадкодавця померли до відкриття спадщини.

За відомостями житлового органу зі спадкодавцем дійсно були прописані його діти та виписались до відкриття спадщини. Дії нотаріуса. Обґрунтуйте.