Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачі на іспит доопрц.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
293.38 Кб
Скачать

Задача № 33

Гр. Ш. видала своєму чоловікові розписку про те, що під час складання заповіту вона вчинить пряму вказівку про усунення від спадщини її сина гр. Л.

Після смерті гр. Ш. з’ясувалося, що у заповіті її син вказаний спадкоємцем. Більш того, гр. Ш. передала йому за заповітом належне їй цінне майно (квартиру, гараж). Чоловік померлої гр. Ш. звернувся до нотаріуса з питанням оформлення спадщини на його користь.

Чи може нотаріус видати свідоцтво про право на спадщину чоловікові гр. Ш., усунувши гр. Л. від спадщини, згідно поданих документів, чи навпаки свідоцтво про право на спадщину буде видане за заповітом на ім’я гр. Л.?

Задача № 34

Гр. Ш. заповіла належний їй жилий будинок синові. Її дочка, інвалід І групи, подала заяву про прийняття спадщини та померла через два місяці після смерті матері. У дочки гр. Ш. є син гр. К.

Чи можна видати свідоцтва про право на спадщину на обов’язкову частку по спадковій трансмісії ?

Задача № 35

8 січня 2004 року гр. Л., яка перебувала в будинку для осіб похилого віку, склала заповіт, на все майно, на користь своєї сусідки гр. П., який був посвідчений державним нотаріусом, а 10 травня 2004 року вона померла.

Після її смерті стало відомо, що є заповіт гр. Л., на все майно, який був посвідчений 19 квітня 2004 року директором цього будинку на користь будинку для осіб похилого віку.

Гр. П. вважає останній заповіт незаконним, так як згідно діючого законодавства не передбачає можливості посвідчувати заповіт директором будинку на користь установи, керівником якої він виступає.

Вирішіть цю справу?

Задача № 36

10 квітня 2007 року державною нотаріальною конторою було посвідчено заповіт від імені гр. Д., на все належне йому майно на ім’я гр. Ж.

10 травня 2007 року гр. Д. знову звернувся до державного нотаріуса, яким було посвідчено заповіт від гр. Д. на все майно на ім’я іншого гр. К.

Пізніше, гр. Д. скасував останній заповіт, подавши до нотаріальної контори заяву.

Після смерті гр. Д. залишились спадкоємці за законом.

Яким чином повинна оформлятись спадщина та на підставі чого?

Задача № 37

В автомобільній катастрофі 25 листопада 2007 року загинуло подружжя Ф. На день їх смерті залишилось майно, що складається з спільнонабутого майна: будинку, що належить кожному з них по одній другій долі та грошового вкладу в сумі 20 000 тисяч гривень, з яких 10 000 гривень є спільнонабутими, а 10 000 гривень - набуті чоловіком до шлюбу.

Подружжя заповіт не залишило. Спадкоємцями після смерті чоловіка та дружини є їх спільна дочка Ж. У чоловіка залишився син О. після першого шлюбу, у дружини – мати. Всі спадкоємці претендують на спадщину.

Які дії нотаріуса та які частки у спадщині отримає кожний із спадкоємців.

Задача № 38

У серпні 2008 року помер громадянин П. На день його смерті залишилось майно, що складається з автомашини, земельної ділянки та ½ частини квартири. Спадкоємцями до майна померлого є четверо осіб: двоє синів, дочка та дружина. Ним було складено у 2005 році заповіт на двох синів, а у 2008 році складено новий заповіт тільки на одну дочку.

Заповіт 2008 року був визнаний судом недійсним.

Майно являється спільною сумісною власністю подружжя.

Яке свідоцтво буде видано нотаріусом? Хто буде спадкувати і в яких частинах?