Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачі на іспит доопрц.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
293.38 Кб
Скачать

Задача №39

Після смерті у 2007 році гр. А. на спадкування майна померлого претендують:

  • дружина, яка є інвалідом 3-ї групи (гр. Б)

  • усиновлений син (гр. В)

  • непрацездатна за віком мати спадкодавця( гр. Г)

Залишилось спадкове майно, яке складається із будинку , що куплений за період шлюбу з гр. Б. Спадкодавцем залишено заповіт на все майно на ім»я гр. В.

Яким чином оформити спадкову справу?

Задача № 40

У квітні 2002 року помирає гр. А. Із заявами про прийняття спадщини до нотаріальної контори звернулися рідний брат (гр. Б.) та племінник (гр. В.), який був сином рідної сестри гр. А., яка померла раніше за спадкодавця. Спадкове майно складається з будинку, земельної ділянки, цільове призначення якої для будівництва та обслуговування житлового будинку та грошового вкладу на суму 10 тис. грн.

Кому та в яких частках нотаріус має видати свідоцтво про право на спадщину за законом?

Задача № 41

У 2005 році помирає гр. А. на спадкування майна померлого претендують:

- донька від першого шлюбу (гр. Б)

- жінка, з якою він перебував у фактичних шлюбних відносинах (гр. В.)

- двоє спільних з гр. В синів (гр. Г., Д.)

Спадкове майно складається з будинку, придбаного померлим у період перебування у фактичних шлюбних відносинах з гр. В.

Хто та в якій черговості закликається до спадкування? Яка частина спадкового майна буде належати гр. В?

Задача № 42

У 2007 році помирає гр. А. Заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори подають: донька померлого (гр. Б), рідна сестра померлого (гр. В.), двоє онуків (гр. Г., та Д.) , батько яких – син спадкодавця - помер у 2005 році. Кому та у яких частках нотаріусом має бути видане свідоцтво про право на спадщину за законом?

Задача № 43

Після смерті у 2008 гр. А. на спадкування його майна претендують:

  • дружина (гр. Б.)

  • батько, інвалід І групи.

Спадкове майно складається з трьохкімнатної квартири та автомобіля. Спадкодавець залишив заповіт на все майно на ім»я дружини (гр. Б.).

Яким чином буде оформлятися спадкова справа?

ЗАДАЧА № 44

Після смерті гр. А. залишилось спадкове майно: будинок, автомобіль. До родини спадкодавця належали: дружина (гр. Б), син (гр. В.) та донька (гр. Г.). Спадкодавець залишив усе спадкове майно за заповітом доньці (гр. Г.).

Яким чином оформити спадкову справу?

ЗАДАЧА №45

Після смерті у 2005 року гр. А. залишилось спадкове майно: земельна ділянка та розташований на ній житловий будинок. Гр. А. при житті склав заповіт на житловий будинок на двох дочок (гр. Б., та В.).

До нотаріуса за оформленням спадкових прав крім доньок (гр. Б., та В.) звернулася і непрацездатна за віком дружина померлого (гр. Г).

Які свідоцтва будуть видані нотаріусом та на які частки спадкового майна?

ЗАДАЧА №46

Спадкодавець згідно заповіту залишив усе своє майно дочці (гр. Б). Після його смерті залишились дружина пенсійного віку (гр. В.) та два сини (гр. Г., Д.), один з яких інвалід. Дружина в заяві про видачу свідоцтва про право на спадщину зазначила, що їх з чоловіком майно належало їм на праві спільної сумісної власності .

Хто і яку частку від спадщини отримає?

Задача № 47

Спадкоємцями за законом померлого Ковальчука Н.П. є його дружина, мати і донька від першого шлюбу. Заповіт відсутній. Спадковим майном є ½ частина квартири і ½ частина автомобіля. До нотаріальної контори звернулись мати та донька померлого, які не взмозі надати правовстановлювальні документи на майно, оскільки вони знаходяться у дружини померлого, які дії нотаріуса?

Задача № 48

Спадкодавець Григор'єв М.А. помер 17 січня 2004 року. На день його смерті залишилося спадкове майно, що належало йому на праві особистої власності: житловий будинок, в якому зі спадкодавцем проживала його рідна сестра. Спадкоємці за законом першої черги — 3 дітей, один з яких проживає в іншому місці, а останній в цьому місці, де знаходиться будинок. У зв'язку з тим, що житловий будинок був колись спадщиною батьків спадкодавця та його рідної сестри, та враховуючи, що тривалий час рідна сестра надавала необхідну допомогу спадкодавцеві, який через тяжку хвовробу був в безпорадньому стані, двоє зі спадкоємців за власним бажанням та взаємною згодою вирішили змінити існуючий порядок спадкування та включити до своєї черги рідну сестру спадкодавця. Чи можлива така зміна черговості спадкування? Дати пояснення.