Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачі на іспит доопрц.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
293.38 Кб
Скачать

Задача 144.

15 квітня 2007 року подружжя Сидоренків звернулось до нотаріуса на консультацію щодо посвідчення заповіту подружжя. В той же день нотаріусом був посвідчений заповіт подружжя.

1 грудня 2008 року гр. Сидоренко звернувся до нотаріуса та пред’явив свідоцтво про смерті дружини, яка померла 3 вересня 2008 року. Одночасно гр. Сидоренко просив нотаріусу роз’яснити які дії він має вчинити для оформлення спадщини.

Які дії нотаріуса?

Задача 145.

20 лютого 2008 року померла громадянка В.

1 березня 2008 року до нотаріальної контори подав заяву про прийняття спадщини за законом її чоловік, який постійно був зареєстрований та проживав у спадковій квартирі разом з гр. В. 15 червня 2008 року до нотаріальної контори подали заяви про прийняття спадщини за законом діти спадкодавиці. 20 серпня 2008 року до держнотконтори з заявою про прийняття спадщини за законом звернулась мати спадкодавиці.

3 лютого 2009 року до держнотконтори з’явилися всі спадкоємці з пакетом документів необхідних для оформлення спадщини та повідомили про те, що їх наміри змінились і прийнято рішення про те, що спадщина буде оформлятися тільки на дітей спадкодавці. Які дії нотаріуса?

Задача 146.

15 січня 2009 року помер гр. Довженко.

1 лютого 2009 року до нотаріуса звернулись пережила дружина та двоє дітей спадкодавця, з проханням роз’яснити порядок оформлення спадщини та розмір долей у спадщині кожного із них.

Надайте консультацію.

Задача147.

23 лютого 2008 року померла громадянка Д. Спадкоємцями громадянки Д. є її чоловік та донька, які постійно були прописані та проживали зі спадкодавицею у спадковій квартирі, яка належала гр.Д. на підставі договору дарування. Після смерті гр.Д спадкоємці до нотаріальної контори не зверталися, заяви про прийняття спадщини або про відмову від прийняття спадщини не подавали.

1 грудня 2008 року спадкоємці звернулися до державної нотаріальної контори з заявами: чоловік про прийняття спадщини та видачу йому свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя та свідоцтва про право на спадщину за законом, дочка з заявою про відмову від прийняття спадщини.

Які дії нотаріуса?

Задача 148.

3 грудня 2003 року помер громадянин Давиденко. 10 березня 2004 року до державного нотаріуса з заявою про прийняття спадщини за законом звернувся племінник спадкодавця – гр. Сидоренко, який не надав нотаріусу документи підтверджуючі факт смерті громадянина Давиденко та факт родинних стосунків з ним. У прийняті заяви про прийняття спадщини нотаріус відмовив посилаючись на відсутність документів підтверджуючих факт смерті гр. Давиденко. Крім того нотаріус повідомив гр. Сидоренко, що згідно ст.ст.529,530 Цивільного кодексу Української РСР, він не є спадкоємцем за законом після смерті свого дядька.

Прокоментуйте дії нотаріуса.

Задача 149

2 липня 2003 року помер громадянин Шестопалов С.П. 1 березня 2004 року до нотаріуса звернулась двоюрідна сестра спадкодавця – гр. Зернюк Н.П. з заявою про видачу на її ім’я свідоцтва про право на спадщину за законом на грошові заощадження, які зберігаються у відділенні ВАТ „Державний Ощадний банк України”. Гр. Зернюк Н.П. пред’явила нотаріусу документи підтверджуючі факт смерті спадкодавця, факт родинних стосунків з ним, ощадні книжки видані на ім’я спадкодавця та свій паспорт.

Які дії нотаріуса?