Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачі на іспит доопрц.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
293.38 Кб
Скачать

Задача 114

В липні 2008 року нотаріальної контори звернулися гр. А і Б, з заявою про прийняття спадщини до майна померлої в квітні 2008 року громадянки В яка була дружиною гр. А і матір’ю громадянина Б.

Після вивчення документів нотаріусом було встановлено, що спадкове майно складається з 5-ти кімнатної квартири, яка була приватизована громадянкою В і громадянином Б та заміського будинку, який був набутий громадянкою В за договором купівлі-продажу під час зареєстрованого шлюбу з громадянином А.

Яке майно і в яких частинах будуть спадкувати громадяни А і Б.

Задача 115

Мамонтовою А.І. було складено заповіт, посвідчений посадовою особою виконкому сільської ради 15.11.2005, за яким вона все своє майно заповідала дочці. Пізніше, нею було складено заповіт, посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу, за яким Мамонтова А.І. квартиру заповідала сину.

За яким заповітом будуть видаватись свідоцтва про право на спадщину? Якщо один із спадкоємців має право на обов’язкову частку в спадщині?

Задача 116

Спадкодавець все своє майно заповідав дочці. 7 липня 2008 р. до нотаріуса звернулись гр. Колесник О.О. та Колесник С.І. із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на обов’язкову частину (ст. 1241 ЦК України). Колесник О.О., дружина померлого, на момент смерті чоловіка Колесника І.І. непрацездатна за віком (56р), а син Колесник С.І. інвалід 2 групи.

Крім цього дружина Колесник О.О. просила видати свідоцтво про право власності на частку у спільному майні подружжя.

Якби не було заповіту, то яка частка спадщини належала б кожному із спадкоємців за законом після видачі свідоцтва про право власності пережившому подружжю?

Який порядок розрахунку обов’язкової частки?

На які частки має видати нотаріус спадкоємцям по закону та по заповіту свідоцтва про право на спадщину?

Задача 117

6 червня 2008 року померла громадянка М., після смерті якої залишилося спадкове майно, яке складається з квартири. До нотаріальної контори звернувся громадянин С., який є онуком двоюрідної сестри спадкодавця з заявою про прийняття спадщини.

Чи належить гр. С до якої-небудь черги спадкоємців за законом? В якому разі він може одержати право на спадкування?

Задача 118

29 червня 2008 року до нотаріальної контори звернувся громадянин К. з заявою про прийняття спадщини після смерті Д. який помер 28 грудня 2007 року, мотивуючи це тим, оскільки 28 червня 2008 року – визначений законом святковий день – День конституції, то відповідно до п.5 статті 254 Цивільного кодексу України «якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, що визначений відповідно до закону у місці вчинення певної дії, днем закінчення строку є перший за ним робочий день».

Як повинен діяти нотаріус?

Задача 119

Громадянин К. помер у Лісабоні, де працював на законних підставах при цьому був зареєстрований в м. Києві. Після його смерті залишилося спадкове майно, яке складається з частини квартири, що знаходиться в у Києві, грошових вкладів у Португальському банку, квартири що знаходиться у Лісабоні.

Ким будуть видаватись свідоцтва про право на спадщину? Які особливості видачі цих свідоцтв?